Kayyum merkezi kapatınca iş başa düştü!

Yaklaşık 450 öğrencinin eğitim aldığı Sema Kültür Merkezi’nin kayyum tarafından kapatılmasından sonra bir araya gelen 8 öğrenci, eğitimlerine ara vermemek için “Ararat” adıyla bir kitapevi açtı.

Ağrı Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Vali Musa Işın’ın talimatı doğrultusunda kapatılan Sema Yüce Kültür Merkezi’nin öğrencileri, “Ararat” ismiyle bir kitapevi açtı. Yaklaşık 450 öğrencinin eğitim aldığı merkezin hizmete kapatılmasının ardından yaş ortalaması 10 olan 8 öğrenci, eğitimlerine ara vermemek için bir araya geldi. Bir binanın yarı inşaat halinde olan bodrum katında 6 metre karelik alanı temizleyen çocuklar, yaşanabilir bir alan yarattı. Hiç kimseden yardım almadan açtıkları mekanda eğitimlerine devam eden çocuklar, iş bölümünü yapıyor. Kitapevinde kitap okumanın yanı sıra erbane, İngilizce ve satranç dersleri veriyor. Kitap evinin tanıtımı için hazırladıkları ilanları sokak sokak asan çocuklar, mevcut kitaplarının az olduğunu dile getirerek, destek bekliyor.

‘SEMA KÜLTÜR MERKEZİ BİZİM EVİMİZDİ’

Sema Kültür Merkezi’nin 13 yaşındaki erbane öğrencisi Turan Taşçı, kitapevi için büyüklerinden yardım almadıklarını belirterek, “Burada kitap okuyoruz satranç oynuyoruz, erbane çalıyoruz. Biz daha önce bunları Sema Kültür Merkezi’nde yapıyorduk. Sema Kültür Merkezi bizim evimiz gibiydi oradan hiç ayrılmıyorduk. Okul çıkışları bile oradaydık. Bize orda bir oda vermişlerdi. Çok büyük bir alandı kitaplarımızı oraya koymuştuk. 500, 600 kitabımız vardı ama kapattılar ve kitaplarımıza el koydular” dedi.

DAYANIŞMA DEVAM EDİYOR

Merkezdeki dayanışmanın yeni oluşturdukları alanda da devam edeceğini söyleyen Taşcı, “2 haftada bir sınav yapıyoruz kendi aramızda. 2 haftada bir arkadaşlarla bir araya gelip çıkıp geziyoruz, sinemaya gidiyoruz. Şuanda 8 öğrenciyiz, ilerde sayımız daha da artacak” diye konuştu.

ÇOCUKLAR İŞ BÖLÜMÜ YAPIYOR

Kendi aralarında iş bölümü yaptıklarını dile getiren Taşçı, “Zeynep okuma dersi ve satranç dersi veriyor. Ben bu kitap evinin yöneticisiyim. Benden habersiz girip çıkmıyorlar. Buradan ayrılırken kitapları kontrol ediyorum. Temizliği ben yapıyorum. Burayı temizlemeden önce çok kötü durumdaydı” dedi. Kitaplardan kopmamak adına böyle bir yol bulduklarını ifade eden Taşçı, “Bizim yerimiz kayyum tarafından kapatılmış olabilir ama çocukların sosyalleşmesine engel olamazlar. Her yerde gücümüzü var edeceğiz. Burayı da kapatsalar her yerde Sema’da olduğumuz gibi bir şeyleri başaracağız” ifadesinde bulundu.

SOKAK SOKAK İLAN ASTILAR

Arkadaşlarına satranç dersi veren 11 yaşındaki Zeynep Yılmaz ise, “Madem orda kendimizi geliştiremiyoruz illa orası mı olacak? Burada da kendimizi geliştirebiliriz. Sema Kültür Merkezi neden halk eğitime verildi? Önceki yerimiz daha güzeldi. Burası biraz inşaat haliydi toparlamak zor oldu. Kitap evine isim verirken bir çok öneri çıktı ortaya. Ararat ismi benim önerimdi. Buranın özelliklerini, kültürünü yaşatmak ve korumak adına ‘Ararat’ isminde karar kıldık. Sonra kendi imkanlarımızla hazırladığımız ilanları sokaklara, direklere yapıştırdık” dedi.

‘BİZE KİTAP GÖNDEREBİLİRLER’

Sema Kültür Merkezi’nde çok şey öğrendiğini söyleyen Zeynep, “Ben eskiden agresif, seçici ve içine kapanık biriydim. Orada çok sosyal yetenekli biri oldum. Birçok kişi de bu oldu. Daha satrancın ismini bilmezken şimdi en iyilerdenim. Bize kitap göndermek isteyenler gönderebilirler. Hatta gelip bizi ziyaret etmelerini de isterim” diye konuştu.

‘BÜYÜKLER BİZDEN UZAK DURSUN’

10 yaşında ki Ebrar Eylül Demir de, “Biz burada kitap okuyoruz, ders çalışıyoruz. Sema Kültür Merkezi’nde okuma kulübümüz vardı. Kapatılınca burayı açtık. Biz çocuğuz bizden uzak dursun büyükler” dedi.

EN SON EKLENENLER