Kayyum Van’ı parsel parsel satıyor!

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasından sonra, tüm taşınmazlar neredeyse satılığa çıkarıldı. Şu ana kadar belediyeye ait 100 bin dönüm arazinin büyük bir bölümü satılırken, yüzlerce işyeri de ilana çıkarıldı. Wan halkı ise, ‘Wan Wanlıların’ diyerek tepki gösterdi

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının üzerinden, bir yıl geçti. Kayyum, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyesini gasp ettiği yetmezmiş gibi, bir de belediye ait bina, arsa ve tesisleri satışa çıkardı. Kentin trafik sorunun çözümü için 4 yıl önce DBP’li yönetim tarafından temeli atılan ve önceki yıl tamamlanan 6 bin 662 metrekare alana sahip 500 araçlık “Çok Katlı Otopark” 32 işyeriyle birlikte satılıyor. Şu ana kadar 15 iş yerinin satıldığı, diğer iş yeri ve otoparkın satışı için ise, 2 kez ihale gerçekleştirildi.

Kendi malı gibi satıyor

Bununla yetinmeyen kayyum, Galericiler Sitesi’ne 10 yıl önce kiralanan 66 bin 392 metrekarelik alanı, satışa çıkardı. 27 Eylül 2017 tarihinde yapılan ihalede, Van Otomobil ve Galeri İşletmecileri Derneği’ne, 20 yıl boyunca galericiler sitesi kalması şartıyla, 17 milyon 500 bin TL’ye satıldı. Satın alan Galeri İşletmecileri Derneği Başkanı İsmet İnan, sosyal medya hesabından, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Van Milletvekili Beşir Atalay ve kayyuma övgüler yağdırdı.

Caddeyi satıyor
Wangölü ile İpekyolu Caddesi arasında bulanan alanın metrekaresini, 263 TL’ye sattı. DBP’li Wan Büyükşehir Belediyesi tarafından halk için satın alınan Van Organize Tarım İşletmeleri de (VOTAŞ) kayyum tarafından satılıyor. VOTAŞ’ın satışı ile ilgili kentlilerin, özellikle sosyal medya üzerinden tepkileri sürüyor.

Belediyenin binasını satıyor
Kayyum yönetimi, Wan Belediyesi’nin eski binasını da satılığa çıkarmaya hazırlanıyor. İhalenin bu ay içerisinde yapılacağı ifade edildi. Yine, kent merkezinde bulunan ve mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ‘City Van AVM’de bulunan 80 dükkanı satılığa çıkaran kayyum yönetimi, tepkiler üzerine, dükkanların satışından vazgeçerek, 3 yıllığına kiraya verdi.

30 milyon kredi çekti

DBP döneminde, ücretlerini zamanında alan işçilerin, son zamanlarda düzenli ücret alamadıkları için birçok kez Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) şikayette bulunduğu öğrenildi. Kayyum yönetimi, bankalardan 30 milyon TL kredi çekerken, önümüzdeki günlerde 30 milyon TL daha kredi çekeceği belirtiliyor. Alınan kararla, belediyeye ait resmi araçların, resmi, tüzel kişilere kiralanması kararı alındı. Kayyum aldığı kararı, belediyenin resmi sitesinden de duyurdu.

Halkın malı satılıyor

Belediyeye ait taşınmazların satışı ile ilgili konuşan Wan Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, kentle ilgili tüm kararları 5 memurun verdiğini kaydederek, “Halkın malı 10’da 1’ine satılıyor. Bu satışı yapanlarla ilgili mutlaka soruşturmanın açılması gerekiyor” dedi.

Wan, Wanlılarındır

Kayyumun, belediyeye ait gayrimenkulleri satmasına tepki gösteren Zelal Yerlikaya adlı yurttaş, kapatılan kadın kurumlarını hatırlatarak, Wan’da yaşayan kadınların bu duruma karşı çıkması gerektiğini söyledi. Yerlikaya, “Halk şuanda yapılan satışları konuşuyor. Bizim halk olarak bunu kabul etmememiz gerekiyor. Van, Vanlılarındır ve öyle de kalmaya devam edecek” diye konuştu.

Paralar nereye gidiyor?

Bir diğer yurttaş Veysel Güntin ise, “Halka ait olan yerlerin kayyum tarafından satışa çıkarılması söz konusu. Kayyumun 1 yıldır yaptığı tek çalışma belediyeye ait yerleri satmak” diye belirtti. Güntin, “Halkın birebir emeği ile var olan bu yerler, tek tek satılıyor. Belediyede çalışan işçi arkadaşlarım var. Maaşları hep geç ödeniyor. Bu paralar nereye gidiyor?” dedi.

Uğur Atabay/MA

EN SON EKLENENLER