‘Kaz Dağları’nın yok edilmesi ne ise Dersim’in yakılması da aynı şey’

 “Kaz Dağları’nın yok edilmesi ne ise Dersim ormanlarının yok edilmesi de aynı şey” diyen İstanbul Ekoloji Meclisi’nden Fatoş Osmanağaoğlu, batıdaki insanların bunu kavraması ve hep birlikte mücadele edilmesi için çaba içine girmesi gerektiğini söyledi.

Şırnak ve Dersim’in kırsal bölgelerinde askerlerin attığı top atışları sonucu ormanlar günlerdir yanmaya devam ediyor. Gabar, Dera, Çirav, Cudi dağları ve Dersim’in Pülümür ilçesi Sarıtaş (Zaxge) ile Nazımiye ilçesine bağlı Doğantaş (Deşt) köylerinde çıkan yangınla binlerce ağaç küle döndü. Söndürülmesinin engellenmesi nedeniyle yangın gitgide yayıldı. İstanbul Ekoloji Meclisi’nden Fatoş Osmanağaoğlu, bu yangınların tesadüfi bir durum olmadığını belirterek, devletin yaptığı operasyonların yan ayağı olarak bu yangınları çıkarıldığını söyledi.

‘HALK GÖÇ ETTİRİLMEK İSTENİYOR’

Devletin bu yangınları çıkararak, doğayı talan ederek sermayeye peşkeş çektiğini ifade eden Osmanağaoğlu, “Bunlar operasyonların yan ayağı olduğu için farklı yöntemlerle insanlar yurtlarından göç edilmeye zorlanıyor. Böylece bölgede yapacakları her şey için bir zemin hazırlıyorlar. Diğer yandan da Kürt halkına karşı şimdiye kadar sürdürdükleri tarzı da devam ettiriyorlar” dedi. Devletin bu uygulamaları eskiden gizli yaptığını ifade eden Osmanağaoğlu, şimdilerde ise aleni bir şekilde yaparak, halkın kendi imkânlarıyla yangını söndürmesine bile izin vermediklerini söyledi.

‘ORADA YAPILANLAR BATI İLE AYNI DEĞİL’

Kürt halkına ve oradaki doğaya yapılanlarla batıda yapılanları aynı olmadığını dile getiren Osmanağaoğlu, “Kaz dağlarında aynı anda 4 yerde yangın çıkarılıyorsa bu o alanları ranta açmak için yapılıyor demektir. Batıdaki yangınlarda bir miktar daha ‘biz bir şeyler yapıyoruz’ deme çabası var. Kürtlerin yaşadığı coğrafyada ise farklı. Oradaki halkın dağıtılması devlet için önemli. Çünkü orada yapılan operasyonlarla bile devlet halen istediğini alamamış durumda” diye konuştu.

‘KÜRT MESELESİ OLUNCA…’

Ekoloji mücadelesinin batıda, Mezopotamya coğrafyasına göre daha çok yaşandığını dile getiren Osmanağaoğlu, fakat bu mücadelelerin Kürt meselesi olduğu zaman bir araya gelmesinin zor olduğunu ifade etti. Batıda ekoloji mücadelesi verenlerin Kürt illerinde yapılanların yarın kendi başına da geleceklerini kavramakta güçlük çektiklerini belirten Osmanağaoğlu, “Bunları anlatabilmek için ciddi bir çaba var ama halen sıkıntılarımız var. Bir öteki olma hali insanların kafasında halen var. Bunu kırmak daha da önemli oldu” şeklinde konuştu.

‘HERKES ELİNDEN GELENİ YAPMALI’

Bölgede halka yapılanların başka bir aşamaya sıçramış olduğunu ifade eden Osmanağaoğlu, “Herkesin elinden geleni yapması gerektiğini düşünüyorum. Hem orada yaşayan insanlar hem de oranın doğası için. Çünkü Kaz Dağları’nın yok edilmesi ne ise Dersim ormanlarının yok edilmesi de aynı şeydir. Bunu batıdaki insanlarımızın kavraması gerekiyor” dedi. Ormanların yok edilmesiyle herkesin yok olacağını vurgulayan Osmanağaoğlu, hep birlikte mücadele edildiği sürece insanların yaşam hakkının olacağını söyledi.

EN SON EKLENENLER