‘Kentsel değil rantsal dönüşüm var’

Nilüfer’de mahkeme kararına ve iptal edilen ruhsatlara rağmen “Kentsel dönüşüm” adı altında hukuksuz bir yapılaşmanın olduğunu belirten Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Fatma Elvan Atay, “Kentsel değil rantsal bir dönüşüm oluyor” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Nilüfer Ataevler’deki “Kentsel dönüşüm” projesi hukuksuz bir şekilde devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Mayıs 2014’te gerçekleştirdiği Olağan Meclis toplantısında aldığı “0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir” kararı, Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesine rağmen yapılaşmalar sürüyor. “Kentsel dönüşüm” adı altındaki yapılaşmayı Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Fatma Elvan Atay ile konuştuk.

Türkiye’de yüzde 77 oranında kentlerde yaşandığını belirten Atay, “Bu açıdan yeni kent politikaları ve kent yönetme biçimleri yönetmemiz gerekiyor. Katılımcı yönetim modelini benimsemiş durumundayız. Tüm kamusal alanlarda ilgililer ile ortak karar alma yönünde ilerliyoruz. Bizim amacımız kentler hem çok doldu hem de artık sürdürebilir değil. Ekonomik, ekolojik, tarihi… Bu sürdürebilir ilkeleri tamamlamasak bir geleceğimiz olmayacak. Dolayısıyla kentsel dönüşümleri de pek sevmiyoruz. Kentsel yenilemelere neden karşıyız. Birincisi ortak akıl kullanılmıyor, yapılan işlerde ne bilim var ne mahalleli var ne de o kentin kullanıcıları var. İkincisi, çeşitli kanunlar var bununla birlikte. Ama bu yeterli olmayan kanunlara bile uymayacak şekilde uygulamalar var. Bursa’nın temel sorunu ‘0.50 emsali artışı’ bir bela. Mahkemenin iptal ettiği bu kanun Bursa’da uygulanıyor. Biz buna karşıyız” dedi.

‘YAŞANMAZ BİR ALAN YARATIYORUZ’

Riskli bölgeler var ise elbette buna uygun politikaların geliştirilip, bilimsel çözümlerin üretileceğini kaydeden Elvan Atay, ancak bunların olmadığını ve ranta dönük politikaların izlendiğini söyledi. Bu projelerin kamusal alanlar gözetilmeden hayata geçirildiğini ifade eden Elvan Atay, “7 katlı binalar ‘Kentsel dönüşüm’ ile 14 kata çıkıyor. Peki burada yaşayan çocuklar hangi parkta oynayacak. O araçlar o sokaklarda nasıl gezecekler? Nereye park edecekler? Kendi kendimize yaşanamaz bir alan yaratıyoruz. Küçücük bir büyüme ve kazanç için geleceğimizi kentlerimizi ve kendimizi tehlikeye atıyoruz” şeklinde konuştu.

‘KENTSEL DEĞİL RANTSAL DÖNÜŞÜM VAR’

Uygulanan projenin hem hukuksal hem de çevresel anlamda uygun olmadığının altını çizen Elvan Atay, şunları aktardı: “Kediler, köpekler vs. kentleri terk etti. Çocuklarda mı terk edecek? Bu çocuklar nerde oynayacak. Katları çıkıp çıkıp insanları oraya çağırarak ama kamusal alanları yok sayarak bir yere varamazsınız. Nilüfer, diğer kentlere göre nazaran yaşanabilir bir kent ve öyle devam etmesini istiyoruz. O açıdan karşıyız. Kentsel değil rantsal bir dönüşüm oluyor. Yanlış buluyoruz bu politikaları.”

‘NEDEN ATAEVLER?’

Yapılan proje ile bir hukuksuzluğun yaşandığını vurgulayan Elvan Atay, Ataevlerin genel bir dokusunun olduğunu kaydetti. Buranın beş katlı planlanan bir yer olduğunu belirten Elvan Atay, “Bilimsel temelleri de var. Nilüfer Belediyesi’nin halka sunduğu proje, Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edilmedi. Şimdi Ataevler’deki evler en fazla 25 yıllık evler. Bursa’da kaçak yapıların olduğu bölgeler yenilenmesi gerekirken, neden Ataevler diye soruyoruz? Neden yepyeni 5 katlı bu binalar 10 binaya çıkıyor? Yangından mal kaçırır gibi ne bu acele? Dolayısıyla bu proje Nilüfer için kötü olduğunu düşünüyoruz. Parklarımız, kumsal alanlarımız yok oluyor” diye belirtti.

‘ÖRÜLEN DUVARLARLA HAPİSHANELER OLUŞTURULUYOR’

Her yerde yeşil alan adına bir talanın olduğunu ifade eden Elvan Atay, şöyle devam etti: “Burada büyümüş ağaçlar, yeşillikleri, bahçeleri yık. Bunların yerine de koskocaman binalar dik. Burada mahalleli kültürü oluşturmaya çalışıyoruz. Neye dayanak olarak yapıldığı anlayamadığımız projeler ile insanlar arasına örülen bu duvarlar ile hapishaneler oluşturuluyor. Kırsal alanları mahvettik. Tarım arazileri bitti. Herkes şehre geldi. Sanayi yok. Bir tek inşatlar var. İnşaatların içinde ne yapacağız. Yemeden, içmeden oturacak mıyız? Dolayısıyla yeni politikalar ve yönetim biçimleri bulmak zorundayız. Bir devlet politikasıdır, üretim yok ama inşaat sektörü var.”

‘RUHSATLAR İPTAL EDİLİYOR AMA YAPILAŞMA DEVAM EDİYOR’

“Kentsel dönüşüm”ün yapıldığı alanda bilgilendirme çalışması yürüttüklerini kaydeden Elvan Atay, “İlk başta halk sıcak bakıyordu. Yürüttüğümüz çalışmalar doğrultusunda çoğu kişiyi ikna edebildik. Zararın neresinde dönülürse kardır. Durdurulursa çok seviniriz” dedi.

“0.50 emsal artış kararı”nın mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen alanda yapılaşmanın devam ettiğini vurgulayan Elvan Atay, “Şu anda çalışmalar neye dayanak yapılıyor, gerçekten bilmiyoruz. İptal edilen bir yasa üzerinden gidiyor Nilüfer’deki iş. Ruhsatlar iptal ediliyor. Ancak, Büyükşehir Belediyesi devreye giriyor ve yapılaşma devam ediyor” ifadelerini kullandı.

EN SON EKLENENLER