Kobanê’yi düşürmeye gelen DAİŞ’in başkenti Rakka düşüyor

Rakka’da yayılmaya başlayan DAİŞ, kısa sürede dayandığı Rojava’nın Kobanê Kantonunda aldığı büyük yenilgiden sonra, ele geçirdiği toprakları tek tek kaybediyor. Tarihin en eski kentlerinden biri olan Rakka’da Arap, Kürt, Süryani, Türkmen, Çerkes ve Hıristiyanlar yeniden birlikte yaşamı planlıyor.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Rakka’da DAİŞ’e karşı başlattığı “Büyük Savaş” 18’inci gününe girdi. Kentin, El Berîd, Qidesîye, Hattîn, Yermuk ve Rewda mahallelerinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. El Berîd ve Qidesîye mahallelerinde iki gün içinde 4 bomba yüklü araç imha edilirken, Hattîn Mahallesi’nin kontrolü QSD’nin eline geçmek üzere.

İç savaşının başlarında 2012 yılında Beşar Esad’ın bayram ziyareti gerçekleştirdiği kent, aynı zamanda rejimin elinden çıkan ilk kent oldu.
2013’ün Mart’ında EL Nusra’nın kontrolüne geçen kent, Ocak 2014’te DAİŞ’in eline geçti. DAİŞ’in Suriye’de ele geçirdiği ilk vilayet olan kent, örgütün buradan Tabka, Minbic, Gire Spî, Cerablus ve Halep çevresine kadar yayılması sağladı. Kuzey Suriye’de birçok yeri kısa bir sürede eline geçiren DAİŞ, Rakka’yı kurduğu “İslam Devleti”nin başkenti olarak ilan etti. O süreçten bu yana kan, gözyaşı, zulüm ve göç eksik olmadı.

KARANLIK BULUT ÇÖKTÜ

DAİŞ’in lideri Ebu Bekir El Bağdadi “İslam Devleti” fikrine inanların buraya hicret etmesini istedi ve dünyanın dört bir tarafından buraya savaşçı akışı sağlandı. Rakka, birçok toplu infaz, katliam ve soykırımlara da tanıklık ederken, DAİŞ’e biat etmeyenlerin sonu ölüm oldu. Rojava kantonları başta olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerine yapılan saldırıların hazırlıklarının yapıldığı kent, radikal örgütlerin yuvası haline getirildi. Esir alınan Êzidî kadınların köle pazarlarında satıldığı kentte, hala binlerce kadın kayıp.

ÖNCE NUSRA SONRA…

Kısa sürede ülkede en fazla toprağa hakim olan DAİŞ, sınırlarını genişletmek için 15 Eylül 2014’te Rojava’nın Kobanê Kantonuna büyük bir saldırı başlattı. YPG/YPJ savaşçılarının gösterdiği efsane direniş karşısında ilk yenilgisini alan DAİŞ, elde ettiği büyük toprakları köy köy, kasaba kasaba ve kent kent Rakka’ya kadar kaybetti.

RAKKA KUŞATILDI

QSD’nin çatısı altında birleşen güçler 5 Kasım 2016 tarihinde Rakka’nın özgürleştirilmesine dönük “Fıratı’ın Gazabı” hamlesinin 1’inci aşamasını başlattı. Birinci aşama kapsamında kentin kuzeyini temizleyen savaşçılar, ardından hamlenin 2’inci aşamasına başlayarak kentin batısına yöneldi. Burada da büyük bir alanı kurtaran QSD, kentin doğusuna ise 3’üncü aşama kapsamında ilerledi. Hamlenin 4’üncü aşaması kapsamında ise, kentin batısında bulunan Tabqa Askeri Havaalanı, Rakka-Tabqa yolu, Tabqa kent merkezi ve Tabqa Barajını özgürleştiren savaşçılar, Rakka’yı üç koldan kuşatmaya aldı.

‘BÜYÜK SAVAŞ’ BAŞLADI

Kente kademe kademe ilerleyen QSD, 6 Haziran’da yapılan açıklama ile kent merkezine “Büyük Savaş” adıyla yürümeye başladı. Operasyona Ceyş El-Siwar (Devrimciler Ordusu), Cebhet El-Ekrad, El-Şemal El Dîmoqratî Tugayları, Aşiret Güçleri, Mexawir Humus Tugayları, Siqûr El-Reqqa, Lîwa El-Tehrir, Türkmen Selçuklu Tugayı, Hemam Türkmen Şehitleri Taburu, Senadid Güçleri, Süryani Askeri Meclisi, Minbic Askeri Meclisi, Dêrazor Askeri Meclisi, Öz Savunma Güçleri, YPG, YPJ ve Nuxbe Güçleri gibi 17 askeri güç katıldı. Kadın savaşçıların ön cephede bulunduğu operasyonlarda, Kanada, İsveç, Almanya, İngiltere, İrlanda, İtalya, Yunanistan, Polonya gibi ülkelerden gelen enternasyonalist savaşçılar da yerini aldı.

MAHALE MAHALE İLERLİYORLAR

Kente doğu cephesinde bulunan El Meşleb Mahallesi’nden giren savaşçılar, operasyonun 4’üncü gününde mahalleyi özgürleştirdi. Batı cephesi güçleri ise aynı sürede Sebehîye Mahallesi’ni ele geçirdi. Akabinde doğu cephesinde Sînaa, Battanî mahalleleri, batı cephesinde de Romanî mahallesi özgürleştirilerek kurtarılan mahalle sayısı 5’e çıkarıldı. QSD şimdi Hattîn mahallesine ilerliyor.

SİVİLLER KAFİLELER HALİNDE KURTARILIYOR

Kurtarılan her ev, sokak, cadde ve mahallede yüzlerce Rakkalı özgürlüğüne kavuştu. Doğu ve batı cephelerinde açılan koridorlardan kurtarılan siviller, güvenli alanlara taşınıyor. Çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğu kafilelerin öncelikle yaşamsal ihtiyaçları sağlanıyor. Sivilleri kalkan olarak kullanan DAİŞ, elerinde kurtulanlar ise keskin nişancıların hedefi oluyor.

DAİŞ AĞIR DARBE ALIYOR

Bomba yüklü araç, havan topu ve keşif uçaklarına yüklenen bombalar ile QSD’nin ilerleyişini engellemeye çalışan DAİŞ, kentte tutunamıyor. Esir alınan DAİŞ’leri birçoğu da teslim oluyor. Teslim olanlar arasında özelikle Rusya, Çeçenistan, Almanya, Malezya, Tunus ve Libyalı bulunuyor.

HALKLAR MOZAĞİ BİR KENTİ

Rakka, Suriye’nin en büyük kenti olan Halep’e 160 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Daha önce ismi Kallinikos olarak bilinen kent, 639 yılında Müslümanlar tarafından Hristiyanlardan alınarak ismi Rakka olarak değiştirildi. Abbasi halifesi Harun Reşid tarafından başkent olarak kullanılan Rakka, bir kültür ve ilim merkezi olarak da kullanıldı. Nüfusu yaklaşık 1 milyon civarına ulaşan Rakka’da Arap, Kürt, Süryani, Türkmen, Çerkes ve Hıristiyanlar yaşıyor.

Nazım Daştan – dihaber

EN SON EKLENENLER