Körfez’deki göçmenler Covid-19’dan daha fazla etkilenecek

Sadece Suudi Arabistan’da sayıları 10 milyonu bulan göçmen işçiler Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt gibi ülkelerde milyonlarla ifade ediliyor.

Örneğin 2022 Katar Dünya Kupası’na yönelik alt ve üstyapı inşaatlarında çalışan çoğunluğu Asya ülkelerinden gelen göçmenlerin binlercesinin iş kazaları veya aşırı sıcaklar nedeniyle yaşamını yitirdiği biliniyordu.

Diğer ülkelerde de hem benzer zorluklar hem de pasaportlarına el konulması nedeniyle çoğunluğu Asya ülkelerinden gelen çalışanlar insanlık dışı muamelelere maruz kalıyorlar.

BİNLERCESİ DAR ALANLARDA KARANTİNAYA ALINDI

Göçmen çalışanların durumu özellikle tüm dünya nüfusunun yarısından fazlasının karantinaya alındığı veya kısıtlamalara maruz kaldığı koronavirüsü Covid-19 nedeniyle daha da kötüleşmiş durumda.

Şimdiye kadar 3 bin 500 civarında vakanın tespit edildiği Körfez ülkelerindeki göçmenlerin önemli bir kısmı, şirketlerinin faaliyetlerini durdurmasıyla birlikte karantinaya alındılar.

Ancak karantina önlemlerinin göçmen çalışanların sağlıklarını ciddi tehlikeye attığı bildiriliyor. Katar’ın başkenti Doha’daki sanayi bölgesinde on binlerce çalışan karantinaya alınırken, çok sayıda çalışanın aynı ev ve dairelerde toplu halde kalmaya zorlanması virüsün yayılması riskini arttırıyor. Zira Doha’daki birçok çalışanda Covid-19 virüsüne rastlanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü’ne (Amnesty International) göre, Doha’da karantinaya alınan on binlerce çalışanın ‘sosyal mesafe’ kuralına uyması bir ‘hayal’.

KRİZİN FATURASI GÖÇMENLERE ÇIKARILABİLİR

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) yetkilileri ise, göçmenlerin Körfez ülkelerindeki çalışma yasaları nedeniyle zaten ağır koşullarda çalıştırıldığına dikkat çekiyor. 10 milyon göçmenin yaşadığı Suudi Arabistan’da birçok işverenin göçmenlerin ücretsiz izin almaya zorladığı bildirilirken, yerli çalışanlara ise ücretli izin sunuluyor.

Benzer şekilde 2,8 milyon göçmenin yaşadığı Kuveyt’te de çalışanların zor koşullarda karantinaya alındıklarına dair bilgiler paylaşılıyor. Karantina koşullarının güvensizliğinin yanı sıra çok sayıda göçmenin ücretsiz izin dayatmaları nedeniyle yargıya başvurduğu verilen bilgiler arasında.

Covid-19’un yol açtığı ekonomik krizin faturasının Körfez ülkelerindeki göçmenlere kesilmesi de bir başka endişe kaynağını oluşturuyor.

EN SON EKLENENLER