Koronavirüs: Dünya ekonomisine ‘dış şok’ etkisi yaratabilir

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Cuma günü yayınlanan son bilançoda, 83 bini aşkın Covid-19 vakasından 2 bin 865’inin ölümle sonuçlandığı duyurulmuştu. Yeni vakalar ve ölümlere her geçen gün yenileri ekleniyor.

Ekonomistler ise, başta Çin olmak üzere birçok ülkede ekonomik faaliyetlerin azalmasıyla birlikte bu yıl global düzeyde bir ekonomik duraksamanın (resesyon) yaşanacağı uyarısını yapıyor. Zira dünya tarihinde bugüne dek yaşanan salgınlar veya daha ağırı olan pandemiler sonrasında ekonomik durgunluk yaşanmıştı.

Nottingham Trent Üniversitesi profesörlerinden Robert Dingwall, 14’üncü yüzyılda Avrupa’da yaşanan veba pandemisi dışında dünya tarihindeki tüm pandemilerin ardından ekonomide resesyon yaşandığına dikkat çekti. Dingwall, henüz pandemi aşamasına geçilmemiş olsa da Covid-19 virüsünün resesyona yol açması ihtimalinin olduğuna işaret etti.

IMF DAHA ÖNCE BEKLENTİLERİ AŞAĞI ÇEKMİŞTİ

Henüz Covid-19 salgınının global düzeyde yayılması riskinin olmadığı Ocak ayında Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından 2020 ve 2021 ekonomik büyüme beklentileri aşağı çekilmişti. IMF’ye göre henüz Korona virüsün etkileri dikkate alınmadan global ekonomi bu yıl yüzde 3,3 büyüyecek. Bu ise, bir önceki tahminin 0,1 puan aşağısı.

IMF’nin 2021 büyüme tahmini ise yüzde 3,4 ve bir önceki tahmine göre 0,2’lik bir düşüş söz konusu.

KORONAVİRÜS ‘DIŞ ŞOK’ OLABİLİR

Covid-19 salgınının onlarca ülkeye yayıldığı bilinirken, salgının pandemiye dönüşmesi veya aylarca sürmesi durumunda ekonomik durum kötüleşebilir. Salgının dünya ekonomisine bir ‘dış şok’ yaşatması ihtimali oldukça yüksek.

Bu tahminleri güçlendiren işaretler ise, birçok ülkenin salgının yayılmasını engellemek için vatandaşlarına seyahat, toplanma ve diğer aktivitelerini sınırlama çağrısında bulunması. Dünya ekonomisinin altıda birine yakınını oluşturan Çin’in yüzde 6’lar civarında olan büyümesinin azalması veya resesyona girmesi halinde olumsuz öngörüler gerçekleşecek.

Ayrıca İtalya dışında virüsün henüz sınırlı düzeyde yayıldığı Avrupa ülkelerinde dahi birçok ekonomik faaliyet, fuar veya organizasyonun birer birer iptal edilmesi dikkat çekiyor. Çin’de birçok şehirdeki üretim azalırken, İsviçre, Fransa ve Almanya’daki birçok etkinlik iptal edildi.

ABD’YE SIÇRAMASI HALİNDE KAÇINILMAZ

Dünya ekonomisinin dörtte birine yakınını elinde tutan Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) salgından ne düzeyde etkileneceği şimdilik bilinmiyor. 60 civarında vakanın tespit edildiği ABD’de vaka sayısının artmasının ekonomiyi olumsuz etkileyeceği kesin.

Oxford Economics ekonomi şefi Gregory Daco’ya göre, virüsün ABD’de yayılması halinde Amerikan ekonomisinin negatif etkilenmesi kaçınılmaz olacak.

EN SON EKLENENLER