Koronavirüs neden Güney Avrupa’yı daha sert vurdu?

Belçikalı araştırmacılar, koronavirüsün neden Güney Avrupa’yı daha sert vurduğunun yanıtını bulduklarını belirtti.

Covid-19 pandemisi tüm Avrupa’yı vursa da, bazı ülkelerdeki durum diğerlerine göre daha iyi durumda.

Bu çerçevede İskandinav ülkeleri ve Balkan ülkelerindeki vaka sayıları, başta Fransa, İtalya ve İspanya olmak üzere batı ve güneydeki ülkelere göre çok daha düşük seviyelerde.

UGent Üniversitesi araştırmacıları konuna ciddi bir şekilde eğilerek bazı genetik karakteristikler arasında güçlü bir bağ buldu.

Sözkosu bağ CE1 geni ve polimorfizmini ilgilendiriyor. Bu da, bireyler arasındaki genetik sekans varyasyonları anlamına geliyor. Bir ülkede polimorfizm ne kadar çok bulunursa, daha az ölüm yaşanıyor.

Le Soir gazetesine konuşan profesör Joris Delanghe, “Genel olarak, Avrupa’nın doğusuna doğru gidildiğinde ACE1 geninde D polimorfizmi daha fazla görülüyor” dedi.

Delanghe, “Aynı zamanda, Batı Avrupa’dan Orta ve Doğu Avrupa’ya doğru geçtiğinizde Covgid-19 salgınında ehemmiyetin daha az olduğunu görüyorsunuz” diye ekledi.

Araştırmacılara göre, ülkeler arasındaki yüzde 40’ı aşkın farklı bulaşma biçimleri ACE1 genindeki bu polimorfizmin daha fazla veya daha az düzenli varlığı ile açıklanabilir.

Bu araştırma, Avrupa’daki 25 ülkeyi ilgilendiren bir veri bankasından hareketle gerçekleştirildi.  Araştırmanın sonuçları, herkesin hastalık karşısında eşit olmadığına işaret ediyor.

 

 

 

EN SON EKLENENLER