Koronavirüsle birlikte ırkçılık ve ayrımcılık da yayıldı

Kıta Çin’de şimdiye kadar hayatını kaybedenlerin sayısı resmi açıklamalara göre 425’e ulaştı. Vaka sayısı ise 20 binin üzerine çıktı. Ölüm ve vakaların çoğu Wuhan kenti ve bağlı olduğu Hubei vilayetinde gerçekleşti.

ÇİN DIŞINDA İKİNCİ BİR ÖLÜM

Yeni koronavirüs nedeniyle, Çin dışında ikinci bir ölüm gerçekleşti. Yarı özerk bölge Hong Kong’da, virüse yakalanan 39 yaşındaki bir kişinin Salı sabahı durumunun ağırlaşarak, hayatını kaybettiği bildirildi. Hong Kong’da bu virüsten ilk ölüm gerçekleşirken, Çin dışındaki ikinci ölüm oldu. Hong Konglu kişinin, Ocak ayında virüsün çıkış noktası olan Çin’in Wuhan kentini ziyaret ettiği ve 23 Ocak’ta ekspres bir trenle geri döndüğü bildirildi. Daha önce Filipinler’de de bir kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

WUHANLILARA SUÇLU MUAMELESİ

Wuhan yerlileri, virüsün çıktığı bölge olduğu gerekçesiyle, ülkenin geri kalanında suçlu muamelesi görüyor. Sıkı soruşturmalar ve ihbarların arttığı bildiriliyor. Çin’de 25 Ocak’ta başlayan Yeni Yıl izninin hafta sonu bitmesi nedeniyle, uzaklara giden vatandaşların evlerine geri dönüşleriyle birlikte virüsün daha da yayılmasından endişe ediliyor.

PEKİN’DE BARİKATLANAN MAHALLELER

Başkentte bazı mahalleleri kendisini barikatlarla kapatmış durumda. Ziyaretçiler ve herkes, son yolculuklarının güzergahını vermek zorunda kalıyor. Shijiazhuang mahallesinde, son iki hafta içerisinde Wuhan’ı ziyaret etmiş olanları ihbar edenlere 2 bin yen ödül öneriliyor.

Hemen her yerde yerel yetkililer, Hubei vilayetinden gelenleri sınırdışı etmek için baskı altına alınıyor.

AYRIMCILIK WUHAN İÇİNDE DE VAR

11 milyon nüfuslu Wuhan’ın içerisinde bile ayrımcılık baş gösterdi. Wuhan kökenli olan Fransız araştırmalar merkezi CNRS araştırmacısı sosyolog Simeng Wang, Liberation gazetesine yaptığı değerlendirmede, “Kentin içerisinde bile bir damgalama var” dedi. Wang, “Kent sakinleri, bir çok virüs vakasının tespit edildiği 2 bin kişinin yaşadığı bir rezidansın etrafında bariyer inşa etmek istedi” diye ekledi. Wuhanlılar Hubei vilayeti içerisinde seyahat etmek istediklerinde, gönüllülerin kurduğu kontrol noktalarından geçmek zorunda kalıyor. Köylerde, Wuhanlıların “hoşgelmediğini” ilan eden pankartlar dikkat çekiyor.

VİRÜS MUAMELESİ GÖRÜYORLAR

Wuhan kenti belediye başkanına göre, kent karantinaya alınmadan önce 5 milyon kişi terk etti. Bazılarının daha ilk saatlerde kaçtığı, ama çoğunun Çin yeni yılı olan 25 Ocak’tan önce kenti terk ettiği belirtildi. Hubei’deki ailesini ziyaret etmeye giderken mahsur kalan Şangaylı bir kadın Liberation gazetesine, “Hubei’nin tüm yerlileri artık diğer bölgelerde virüs muamelesi görüyor, polise ihbar ediliyorlar veya otellerden çıkarılıyorlar” dedi.

IRKÇILIK VE AYRIMCILIK BİR ÇOK ÜLKEYE YAYILDI

Ülke dışında da ayrımcılık ve ırkçılık yayılmaya başladı. Roma’da bir muhafazakar Asyalı öğrencileri (Japonyalı, Çinli, Koreli…), bir sağlık kontrolünden geçmeden derslere almayı yasakladı. Sydney’deki Chinatown’da yayalar, kalp krizi geçiren bir kişinin sokak ortasında ölmesini izlediler. Mexico’da Uber şirketi, grip olmuş bir Çinliyi taşıyan VTC içerisinde seyahat eden 240 müşterinin hesabını kapattı.

EN SON EKLENENLER