Köylüler yer, Başbakan Yardımcısı ‘cari açık’ derdinde

 Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Mazıdağı’na bağlı Karataş köyünde gübre çıkarmak için köylüleri göçe zorlayan Eti Bakır Şirketi’ni ziyaret etti. Şimşek, sektörün bölgedeki en büyük yatırım olduğunu söyleyerek, cari açığı yüzde 800 azaltacağını ileri sürdü.

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak için dün Mardin’e gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bir süre önce Mazıdağı ilçesine bağlı Karataş köyünde fosfat çıkarmak için yurttaşların ekip biçtiği arazileri almak isteyen Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.’yi de ziyaret etti. Şimşek ve beraberindeki ekip daha sonra kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne geçerek, ziyareti hakkında açıklamalarda bulundu.

KENT TURİZMİNDEKİ YÜZDE 50’LİK DÜŞÜŞÜ GÖRMEDİ

Kent turizminde yaşanan yüzde 50’lik düşüşü görmezden gelen Şimşek, kentin gelişimi için ticaret ve sanayileşmede çok büyük adımlar atıldığını kaydetti. Özel sektör yatırımlarının Mardin’i dünya sanayi haritasına çok güçlü bir şekilde konumlandıracağını söyleyen Şimşek, Eti Bakır ziyareti ile ilgili şunları söyledi: “Mardinliler artık üretimi ve bu elektrikli araçlardaki temel hammaddelerini buradan tedarik edilmesi ile gündeme gelecek. Mardin, ilim, sanayi ve inovasyon ile dünya ve Türkiye gündemine oturacak. Algının değişmesiyle Mardin yılda birkaç milyon turist çekebilir. Böyle bir ortamda zaten refah seviyesi güçlü bir şekilde artar.”

Şimşek ziyaret ile ilgili sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda ise, Eti Bakır Şirketi’nin 1.1 milyar dolar ile bölgenin en büyük yatırımı olduğunu söyleyerek, şirketin cari açığı yüzde 800 azaltacağını ileri sürdü.

NE OLMUŞTU?

Hükümete yakınlığı ile bilinen şirket çalışanları 12 Temmuz tarihinde iş makineleri ile köye gelerek yurttaşların ekip biçtiği arazilere el koymak ve çalışma başlatmak istemişti. Köylülerin tepkisi üzerine çalışmalarını durdurmak zorunda kalan şirket, daha sonra köyün boşaltılması için 31 Temmuz tarihine kadar yurttaşlara süre tanımıştı. Bu girişimi de sonuçsuz kalan şirket yetkilileri geçtiğimiz günlerde kaymakamlık ile görüşmüş ve daha sonra kaymakamlık tarafından köyün boşaltılması için köye tebligat gönderilmişti.

Köylüler, 1974 yılından bugüne kadar farklı şirketler tarafından köyde gübre bulunması üzerine çalışma yapıldığını ve daha önce istimlak edilen arazilerinin usulüne göre yapılmadığını ve karşılıklarının tam ödenmemesi üzerine istimlake karşı çıktıklarını aktarmıştı.

EN SON EKLENENLER