ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ve İran tarafında kopardığı fırtınayı sürdürürken, ortaya çıkan Katar krizini milyarlarca dolarlık silah anlaşmasına çevirdi
Dünyanın birçok bölgesindeki krizi vekalet çekişmelerine veya kanlı çatışmalara dönüştüren ABD, İngiltere, Rusya, Almanya gibi ülkeler, krizler derinleştikçe silah satıp kasalarını dolduruyor, borçlarını kapatmaya çalışıyor. Katar’a ambargo kararı alan Suudi Arabistan’a övgüler düzen, silah anlaşmaları yapan ABD Başkanı Trump, Katar’la da dev silah anlaşması yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump, ilk dış ziyaretini yaptığı Suudi Arabistan’ı İran ve İhvan-ı Muslimin (Müslüman Kardeşler) tehdidini kullanarak avuçlarına almıştı. Trump, Suudi Kralı Selman’la görüşüp 110 milyar doları silah 350 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı.
Trump ziyaretinden cesaret alan Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn gibi ülkeler Katar’ı İran, İhvan, Hamas gibi örgütlere ve teröre destekle suçlayıp ambargo kararı almış, diplomatik ilişkileri kesmişti. 20 yıldır Katar’da El Udeyid Hava Üssü (ABD’nin Irak, Suriye ve Afganistan’da sortilerde kullandığı Ortadoğu’daki en büyük üssü) Trump, Suudi kararını övmüştü. Trump yönetimi bu kez Katar’a 12 milyar dolarlık silah satışına onay verdi.
Katar Savunma Bakanlığı, Çarşamba günü yaptığı açıklamayla; ABD ile F-15 savaş uçağı alımı konusunda anlaştıklarını duyurdu. Anlaşma, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ve Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiye imzaladı. Bloomberg’e göre, Katar bu anlaşma ile 12 milyar dolar karşılığında 72 adet F-15 tipi savaş uçağı alacak. ABD Kasım 2016’da Katar’a 72 savaş uçağına kadar satış izni vermişti. ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) konuyla ilgili açıklamasında, “Anlaşmanın Katar’ın savunmasına muazzam bir yetenek katacağı ve ABD ile Katar arasındaki karşılıklı güvenliğe yönelik iş birliğini arttıracağı” vurgulandı.
Ortak tatbikat da yapacaklar
Ortadoğu ülkeleriyle oynayan ABD ordusu, Katar ile ortak tatbikat da yapacak. Katar Emirlik Deniz Kuvvetleri ile ortak tatbikata katılmak için iki ABD savaş gemisinin ülkeye ulaştığı bildirildi. Trump’ın desteğiyle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın da aralarında bulunduğu ülkeler, Katar’la ekonomik ve diplomatik ilişkilerini kesmişti. Bu arada Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Washington Büyükelçisi Yusuf el Uteybe, Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krize ilişkin, ABD’den Katar’daki hava üssünün taşınmasını istedi.
Ablukaya karşı deniz yolu hattı
DAİŞ, El Nusra, İhvan’a bağlı ÖSO gruplarına Suudi Arabistan ile birlikte askeri, siyasi, ideolojik destek veren Katar, ortaklığın bozulmasının ardından tek kara sınırının olduğu Suudi Arabistan’ın ambargosuna maruz kalınca gıda sıkıntısı yaşadı. Katar ile Hindistan arasında ürün sevkiyatının doğrudan yapılması için yeni bir deniz yolu hattının açıldığı bildirildi. Türkiye ve İran’dan Katar’a gıda vb. ihtiyaç maddeleri sevkediliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ambargonun kalkması için Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan’da görüşmeler yapıyor. Katar Dışişleri Bakanı Abdurrahman bin Casim Al Sani, “Bize karşı uygulanan ambargo karşısında Türk yönetiminin ve kardeş Türk halkının yanımızda yer alan adil duruşunu takdir ediyoruz” dedi.
Trump ne demişti?
Trump, Katar’a ambargo başladıktan sonra “Ortadoğu ziyaretimde radikal ideolojiler daha fazla finanse edilmemeli dediğimde, ortaklarımız Katar’ı işaret etti” mesajını paylaşmıştı: “Yakın geçmişte Ortadoğu’ya yaptığım ziyarette radikal ideolojiye maddi destek verilemeyeceğinin altını çizmiştim. Liderler de Katar’ı işaret etmişti. Bakın!… “Suudi Arabistan ziyaretinde, Kral’la ve 50 ülkeyle yaptığımız ziyaretin işe yaradığını görmek iyi. Onlar, radikalizmin finansmanı konusunda katı bir tutum alacaklarını söylediler ve bütün söylenenler, Katar’ı işaret ediyordu. Belki bu terörizm korkusu için sonun başlangıcı olacak.” Trump ardından kameralar önünde, “Katar ne yazık ki tarihsel olarak çok yüksek düzeyde terörün destekçisi olmuştur. Bunun ışığında, bölge ülkelerinin liderleri, bu davranış karşısında Katar’a yaptırım uygulama konusunu benle konuştular. Biz de bir karar vermek durumundaydık. Kolay yolu mu seçecektik, yoksa zor yolu seçip gerekli eyleme mi başvuracaktık? Terörizme desteği kesmek zorundaydık. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, üst düzey askeri yetkililerimiz ile birlikte Katar’ın teröre verdiği desteği durdurmak zorunda olduğunu söylemek kararı aldık” demişti.
WASHINGTON