Küba düşmanlığında Trump boyutu

Obama’nın, Küba’nın başkentine gidip Küba Lideri Raul ile görüşerek başlattığı diplomatik yumuşama, Trump ile yeniden krize sürükleniyor. Trump, Küba halkını aç bırakmak için eski kirli siyasete sarılıp ambargoyu uzattı

Küba devrimini yıkmak için ordu, paramiliter güçler ve CIA marifetiyle Domuzlar Körfezi çıkarması yapan, halkların mücadelesinin ilham kaynağı Fidel Castro’ya karşı defalarca suikast girişiminde bulunan ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump, devrimin yakasını bırakmıyor.

ABD-Küba arasındaki düşmanlığı sona erdirmeye yönelik diplomatik adımları berhava etmeye kararlı olan ve Küba devrimini boğmak isteyen ABD Başkanı Donald Trump, Küba’ya yönelik ticari ambargoyu, imzaladığı kararla 1 yıl uzattı. Trump’ın imzaladığı memorandumda, “Küba’ya yönelik uygulamanın 1 yıl uzatılmasının ABD’nin ulusal çıkarlarını karşıladığına karar verdim” dendi.Mevcut ambargonun süresinin 14 Eylül 2017’de sona erdiği belirtilen memorandumda, “Uygulamayı 1 yıl daha 14 Eylül 2018’e kadar uzatıyorum” ifadesine yer verildi.

ABD ve Küba, 2014 sonlarında, ilişkileri normalleşme yönünde çalışmaların başladığını ilan etmişti. İki ülke, 2015’te diplomatik ilişkileri onarmaya başlamıştı. İki ülke, karşılıklı olarak elçilikleri yeniden açmıştı. Küba, ABD’li Alan Gross’u, ABD de Küba ile varılan anlaşma çerçevesinde Miami’de tutuklu bulunan “Küba Beşlisi”nin kalan üyeleri serbest bırakılmıştı. Bir dizi anlaşmanın ardından Küba’ya yönelik ticari ambargo ise, devam etmişti. 2016’da dönemin ABD Başkanı Barack Obama, son 90 yılda Küba’yı ziyaret eden ilk başkan olmuştu.

Mevcut ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz haziran ayında, Obama’nın Küba’yla ilişkileri iyileştirme politikası için “hatalı” nitelendirmesinde bulunmuştu. Trump, Haziran 2017’de Obama yönetiminin Küba’yla yaptığı anlaşmayı “tamamen tek taraflı” diye tanımladı ve bu anlaşmadan geri çekileceklerini söyledi. Beyaz Saray, Küba’ya yönelik ambargoyu koruyacaklarını kaydederek, Birleşmiş Milletler dahil uluslararası kurumların iptali yönündeki çağrılarına karşı çıktıklarını açıklamıştı.

Devrim sonrası

Küba gerillaları, ABD’nin kuklası Batista’yı yenerek, Latin Amerika’da yeni bir ışık yaktı. 1 Ocak 1959: Castro ve Che Guevara, başarılı bir final saldırısıyla Havana’ya girdi. Batista, ülkeyi terk etti ve Castro, yönetimi ele geçirdi. Mart 1960: Dönemin ABD Başkanı Eisenhower, CIA’e, Kübalı mültecilerin Castro’yu devirmeleri amacıyla eğitim verilmesi için yetki verdi. Ekim 1960: Castro’nun reformlarıyla, Küba’da bulunan yüzlerce ABD’li işletme millileştirildi ve halkın hizmetine sunuldu. 3 Ocak 1961: ABD, Küba’yla diplomatik ilişkilerini kopardı, Havana’daki elçiliğini kapadı ve ticarî ambargo uygulamaya başladı. Bunun üzerine Küba, Sovyetler Birliği’ne yakınlaşmaya başladı.

17 Nisan 1961: Küba’lı ajanlar, ABD desteğiyle Domuz Körfezi Çıkarması’nı başlattı. Çıkarma başarısız oldu. Domuzlar Körfezi istila harekatı başarısız olunca, ABD başkanları Mongoose Operasyonu gibi isimlerle suikastleri devreye koydu. Ambargo sonucu, çocuklar ilaçsız bırakıldı ve ölümleri izlendi. Bu nedenle Küba, tıp eğitimine çok ağırlık verdi ve bugün tıp alanında Küba, dünyanın sayılı ülkeleri arasında. Kübalı doktorlar da, birçok ülkeye giderek sağlık desteği veriyor.

Aralık 2013: Obama ve Raul Castro, Nelson Mandela’nın cenaze töreninde el sıkıştı. Castro, İngilizce olarak, “Başkan, ben Castro” dedi. Bu olay, Küba’da “sonun başlangıcı” sözleriyle nitelendi. 17 Aralık 2014: Küba, Alan Gross’u insanî gerekçelerle; ABD ise ‘Küba Beşlisi’nden hala hapiste olan üç kişiyi serbest bıraktı. ABD ve Küba, diplomatik ilişkilerin normalleşmesi ve karşılıklı elçiliklerin açılması konusunda anlaşmaya vardı.

EN SON EKLENENLER