Külter’in akıbetini soran İHD’liler hakkında takipsizlik

Kendisinden uzun bir dönem haber alınamayan DBP Yöneticisi Hurşit Külter için basın açıklaması yapan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ile yönetici Hasan Yalçın hakkında “örgüt propagandası yaptıkları” iddiasıyla açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Diyarbakır’da 18 Haziran 2016 tarihinde İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından düzenlenen 384’üncü “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eyleminde Şırnak’ta kendisinden uzun süre haber alınamayan Hurşit Külter’in akıbetini soran İHD Şube Başkanı Raci Bilici ve İHD Kayıplar Komisyonu üyesi Avukat Hasan Yalçın hakkında açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, o dönem kayıp olan ve özel harekâtçıların kullandığı sosyal medya hesabında sağ olarak yakalandığı belirtilen Külter’in akıbetini soran İHD yöneticileri hakkında “örgüt propagandası yaptıkları” iddiasıyla soruşturma başlattı.

Soruşturma kapsamında ifadeleri alınan Bilici ve Yalçın üzerlerine atılı suçlamaları reddederek, Külter ailesinin kendilerine kayıp olduğu yönünde İHD’ye yaptığı başvuru üzerine bu açıklamada bulunduklarını söyledi. İHD Diyarbakır Şubesi Kayıplar Komisyonu’nun ailenin yaptığı başvuru üzerine harekete geçtiğini ifade eden insan hakları savunucuları, başvurularla ilgili İçişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla yazışmalarda bulunduklarını, herhangi bir yasadışı faaliyette bulunmadıklarını dile getirdi. Bilici ve Yalçın, 90’lı yıllarda Kürt illerinde yaşanan gözaltında kayıplar nedeniyle ailenin başvurusu doğrultusunda böyle bir açıklamada bulunduklarını vurguladı.

Soruşturmayı tamamlayan savcı, Külter’in akıbetini soran insan hakları savunucularının konuşmalarında suç teşkil edecek herhangi bir eylem bulunmadığı gerekçesiyle haklarında takipsizlik kararı verdi.

NE OLMUŞTU?

2016 yılında Şırnak’ta ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonrası kaybolan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak il yöneticisi Hurşit Külter’den 133 gün boyunca haber alınamamıştı. Özel harekat polislerine ait olduğu iddia edilen sosyal medya hesaplarından Külter’in gözaltında olduğuna ve işkence yapıldığına dair fotoğraflar paylaşılmıştı. Türkiye’de ve dünyada insan hakları savunucuları başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu Külter’in akıbetinin bir an önce ortaya çıkarılması için açıklamada bulunurken, Külter’in ailesi İHD Şırnak ve Ankara şubelerine başvuruda bulundu. Başvuru üzerine Diyarbakır ve diğer kentlerde her hafta düzenlenen “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eyleminde Külter’in akıbetinin bir an önce açıklanması istendi. Açıklamanın hemen ardından ise Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından İHD Şube Başkanı Raci Bilici ve Hasan Yalçın hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Irak’ın Kerkük kentinden basın açıklaması yapan Külter, “13 gün bir binanın bodrumunda gözaltında tutuldum, işkence gördüm. Bir yolunu bulup kaçtım, iki ayda buraya geldim… Kendimi tam güvenli hissettikten sonra basına açıklama yapıyorum” şeklinde açıklama yapmıştı.

EN SON EKLENENLER