Mahkeme: ‘Bijî Serok Apo’ sloganı ifade özgürlüğüdür

Mersin’de katıldıkları eylemde, ‘Bijî Serok Apo’ ve ‘Gençlik Apo’nun fedaisidir’ sloganları atan 2 kişiye verilen ceza Antalya Bölge İdare Mahkemesi, tarafından bozuldu. Mahkeme sloganların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı

Mersin’de Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nin (DÖKH) çağrısı ile 23 Eylül 2016’da Tren Garı İstasyonu önünde Kobanê halkıyla dayanışmak amacıyla yapılan eylemde, “Bijî Serok Apo” ve “Gençlik Apo’nun fedaisidir” sloganları atıkları belirtilen Tarfa Tarıç, Mahsun Çetinkaya ve Tahir Tuğrul hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açıldı. Mersin 4’üncü ağır Ceza Mahkemesinde görülen 6 Ekim 2016’da görülken davada 3 kişi hakkında aynı gerekçeyle 10 ay hapis cezası verildi. Karara itiraz eden sanıkklar avukatları aracılığıyla Antal Bölge İdari Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’ne başvuruda bulunarak söz konusu eylemin ifade özgürlü kapsamında değerlendirilmesi istendi.

‘Propaganda suç unsuru oluşmamaktadır’

Tahir Tuğrul’un başvurusunu değerlendiren mahkeme, başvurucunun duruşmaya katılmaması nedeniyle istinaf talebinin esastan reddine karar verdi. Mahkeme, sanıklardan Mahsun Çetinkaya ve Tarfa Tarıç’ın üzerlerine atılı suçlamanın ayrı ayrı veya bir bütün olarak değerlendirmesinde şiddetin meşru görülmemesi, kin ve nefret oluşturmaması, kişileri hedef göstermemesi, şiddeti övücü ve teşvik edici nitelikte olmaması sebepleri ile propaganda suçunun unsurlarının oluşmadığına karar verdi.

Slogan şiddet ve tehdit oluşturmuyor

Gerekçeli kararında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına atıfta bulunan mahkeme, ilgili etkinlikte PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine ifadeler içeren sloganların atıldığı, şiddete başvurulmadığı, atıldığı iddia edilen sloganların örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek, övecek ya da teşvik edecek nitelikte olmadığın ifade etti.

Mahkemenin kararı: İfade özgürlüğü

Mahkeme gerekçeli kararının devamında, ifade özgürlüğü değerlendirilmesine dikkat çekerek, sanık Tarfa Tarıç ve Mahsun Çetinkaya’ya Mersin 4. Ağır Ceza Mahkemesince verilen 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına ilişkin kararın kaldırılmasına ve üzerlerine atılı suçun unsurların oluşmadığı gerekçesi ile 2 kişinin beraatlarına karar verdi.

Karar emsal niteliğinde

Sanık avukatı Mehmet Altuntaş, mahkemenin kararının emsal teşkil ettiğine dikkat çekti. Altuntaş, Olağanüstü Hal (OHAL) ve hukuk üzerindeki tartışmalı sürece rağmen bu tür kararlar veren mahkemelerin olmasının sevindirici olduğunu dile getirerek, kararın benzer davalarda dikkate alınması gerektiğini söyledi.

EN SON EKLENENLER