Mahkeme şiddete maruz bırakılan ev işçisini ‘suçlu’ buldu

Ev işçiliği yapan Saime Harmancı, işvereni maaşını vermeyi reddedince aracılık yapan İŞKUR lisanslı özel istihdam bürosuna gitmiş ancak burada şiddete maruz kalmıştı. Olay günü polis çağırarak darp gördüğüne dair rapor alan Harmancı, kurumdan şikayetçi olmuştu. Dava sonuçlandı. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi şiddet gören Harmancı’yı ‘suçlu’ buldu. İŞKUR lisanslı özel istihdam bürosunda saatlerce işkence edilerek darp gören Harmancı’ya 3 bin 423 TL para cezası verdi. Borcu ödeyemeyen Harmancı icralık oldu.

Olay günü şiddet gördüğüne dair bütün bedensel deliller olmasına rağmen mahkeme delilleri görmemezlikten geldi. Savcılığın iki davayı tek davada birleştirmesi sonucu haksız bir karar çıktığını belirten Harmancı, “Bayılana kadar darp edilen benim. Şikayetçi olan da benim. Ancak savcılık onlar da benden şikayetçi olduğu davayı benimkinden önce açtı ve beni suçlu gördüler. Bu nasıl bir adalet” diyerek isyan etti.

BU KARAR EV İŞÇİLERİNE İSTEDİĞİNİZİ YAPIN DEMEKTİR

Harmancı ile ilgili verilen haksız karara tepki gösteren Ev İşçileri Dayanışma Sendikası Başkanı Gülhan Benli, “Ev İşçilerinin çalışma hakkına ilişkin yasal düzenleme yapmayan devlet, ev işçilerini suistimal edilen durumlarla yüz yüze bıraktığı için bugün yargı hak, hukuk ve adaletle ilgisi olmayan bu kararı verebiliyor. Gerekçeli karar ev işçilerini çalıştırırken istediğiniz gibi davranabilir, her şey yapabilirinizin resmi açıklamasıdır.

İşverenler, istihdam büroları, kurumlar, ev işçilerine istediğiniz şiddeti uygulayabilirsiniz diyor. TC İstanbul 45. Asliye Ceza Mahkemesi de işverenler güçlüdür, istihdam büroları güçlüdür. Biz mahkeme olarak adaletin yanında değil güçlünün yanındayız diyor” diye konuştu.

FİRMA OLAYI REDDEDİYOR

Ev işçilerinin iş bulmak için başvurdukları aracı firmalardan olan D.İ.K. firma yetkilisi E. Ö. ise şahitlerinin olduğunu, Saime Harmancı’nın söylediği gibi bir şiddet olayının yaşanmadığını iddia etti.

Türkiye İstatistik Kurumu 2011 verilerine göre, Türkiye’de 150 bin 600 ev işçisi bulunuyor. Ev İşçileri Dayanışma Sendikası’na göre ise rakam 1 milyondan fazla…

Ne olmuştu?

Ev işçisi olarak çalışan Saime Harmancı, 7Ekim 2019 yılında Etiler’de bulunan D. İ.K. şirketi aracılığı ile bir eve gönderildi. Firma komisyon olarak ev sahibinden 4 bin 500 TL aldı. Çeşitli nedenlerle bir ayın sonunda işten ayrılmak isteyen Harmancı, ev sahibinden ve aracı firmadan ücretini alamadı. Aracı firmaya giden Harmancı’ya maaşını ödemeyeceğini belirten firma yetkilileri, kendisini sürükleyerek firmanın banyosunda darp etti.

EN SON EKLENENLER