Mahkemeden Gezi Parkı’nı korumak için kurulan derneğe: Taraf değilsiniz

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, İBB’nin parkı güzelleştirme çalışmaları kapsamında parka zarar verdiğini belirterek, 29 Mayıs 2017’de konusunda uzman kişilerden oluşan bir bilirkişi heyeti ile zararın tespitini talep etti. Dernek, parktaki doğal çimlerin sökülerek yerine rulo çimler serildiğini, parktaki ağaçların numaralandırıldığını belirterek, çalışmalar sırasında ağaç köklerinin zarar görüp görmediğinin, sağlıklı çimler yerine neden rulo çim döşendiğinin tespitini  istedi. Dernek, daha önce parktaki çalışmalar üzerine hazırladığı raporda, çalışmalar nedeniyle çok sayıda ağacın köklerinin zarar gördüğünü, mesafe bırakılmadan dikilen ağaçların büyümesinin imkansız olduğunu, gereksiz yere çim dikilerek kamu israfı yapıldığını ifade etmişti.   

GEZİ PARKI’NDAKİ YAYA KÖPRÜSÜNÜ YENİDEN YAPTILAR

Delil tespiti talebinde yer alan bir konu da Gezi Parkı’na yapılan ‘ekolojik köprü’ oldu. Aynı yerde, şehir plancısı Henri Prost tarafından tasarlanan ve 2013 yılında yıkılan bir yaya köprüsünün olduğunun hatırlatıldığı başvuruda, yeni köprünün mimarının kim olduğu, hangi firma tarafından, kaç liraya yapıldığının tespit edilmesi talep edildi.

MAHKEME ‘TARAF EHLİYETİ YOK” DEDİ

İstanbul 15. Sulh Hukuk Mahkemesi, “tespit talebinde bulunan mahalli tayini isteyenin talebin tüzel kişiliğin taraf ehliyeti bulunmadığı” gerekçesiyle delil tespiti talebini 1 Haziran 2017’de reddetti.

Mahkeme masrafları da  derneğin ödemesine hükmetti. Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği avukatı Arman Yılmaz, konuyla ilgili olarak “Bu dernek, Gezi Parkı’na özgü kuruldu. Taraf ehliyeti olduğunu İdare Mahkemesi de Danıştay da kabul etti. Tüzel kişiler ‘dava açamaz, delil tespiti isteyemez’ diye bir durum olamaz. Parkta zarar verici çalışmalar devam ettiği için zararın tesit edilmesini istedik. Mahkemenin bu değerlendirmesi doğru değil” dedi.

EN SON EKLENENLER