Mehmet Uysal: Samandağ’da molozlar boş alan yerine yaşam alanlarına dökülüyor

PSAKD Samandağ Şubesi deprem sürecinde açılarak insanlara yardımları ulaştırmak için çalışmalar yürüttü. Bölgenin demografik yapısını değiştirmek için göç ettirme politikasının uygulandığını belirten PSAKD Samandağ Şube Başkanı Mehmet Uysal, “Samandağ’ın birçok boş alanı olmasına rağmen molozlar ısrarla yaşam alanlarına dökülüyor. Bazı bölgeler dere yatağında veya fay hattı üzerinden geçiyor, denilerek boşaltılmak isteniyor” dedi.

6 Şubat tarihinde 11 ili ve 13 milyon insanı etkileyen ve büyük felakete yol açan depremde on binlerce yurttaş hayatını kaybedip, yüz binlercesi yaralanırken, milyonlarca insan yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı.

AKP-MHP iktidarı, depremden sonra Kürt-Alevi ve Arap Alevilerin yaşadığı bölgenin demografik yapısını değiştirmek ve bölgeyi insansızlaştırmak için tüm hızıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Deprem öncesinde Samandağ’da bulunan Aleviler, PSAKD Genel Merkezi ile şube açılmasıyla ilgili görüşmeler yaparken deprem nedeniyle Samandağ’da şubeleşme gerçekleştirilmeden PSAKD adına çalışmalar yürütüldü ve daha sonrasında resmi olarak PSAKD Samandağ Şubesi açıldı.

PSAKD Samandağ Şube Başkanı Mehmet Uysal, depremden sonra yaptıkları çalışmalara ve bölgede uygulanan göç ettirme politikasına ilişkin PİRHA’ya konuştu.

“İNSANLARIN İHTİYAÇLARINA GÖRE YARDIM ULAŞTIRMAYA ÇALIŞTIK”

Deprem sürecinin bir kaos ortamı olduğunu söyleyen PSAKD Samandağ Şube Başkanı Mehmet Uysal, “İnsanlar ne yapacağını bilmiyorlardı. İnsanlar ilk başta sığınacak bir yer aradı, o yüzden çadır ihtiyacımız vardı. Ancak bırakın çadır ihtiyacının karşılanmasını hayatını kaybeden insanlara bile ulaşılamadı. Bölgeye AFAD gelmediği için öncelikle enkaz alanlarına gittik ve elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. Birkaç gün sonra insanların neye ihtiyaçları var, diye araştırma yaptık ve insanların o dönemde en çok barınma, gıda ve suya ihtiyacı vardı. Bölgeye yardımlar geliyordu ancak insanlık onuruna yakışmayacak bir şekilde dağıtım yapılıyordu, biz de insanların ihtiyaçlarını belirleyerek yardımları ulaştırmaya çalıştık. Deprem olmadan önceki süreçte PSAKD Genel Merkezi ile şubeleşmeyle ilgili görüşmeler yaptık ama o süreçte deprem meydana geldiği için biz PSAKD Genel Merkezi’nden izin almadan Samandağ’da PSAKD adına çalışmalar yürüttük telefonlar çekmediği için depremin ikinci günü bize ulaştılar durumu onlara bildirdik şubeleşme gerçekleşti ve bize ihtiyaçlarının ne olduğunu sordular” dedi.

“MOLOZLAR ISRARLA YAŞAM ALANLARINA DÖKÜLÜYOR”

Bölgenin demografik yapısını değiştirmek için göç ettirme politikasının uygulandığını belirten Uysal, şunları kaydetti:

“Bölgede muhalif ve istenilenlere boyun eğmeyen 130 bin kişilik Alevi nüfusunun bir arada yaşaması egemenleri rahatsız ediyordu. O yüzden bu nüfusu dağıtmak istiyorlardı. Bu nedenle enkazlar kaldırılmıyordu, enkazlar kaldırılsa bile ihaleyi alan şirketlerin kârını düşürmeden yapılmak isteniyor. Samandağ’ın birçok boş alanı olmasına rağmen molozları ısrarla yaşam alanlarına döküyorlar. Bundan sonraki süreç için yetkililer tarafından halka bilgi verilmiyor. Bazı bölgeler dere yatağında veya fay hattı üzerinden geçiyor denilerek boşaltılmak isteniyor. Elimizden geldiğince halkımızla birlikte örgütlü bir şekilde hareket etmeye çalışıyoruz” diye  konuştu.

Cihan BERK/PİRHA

EN SON EKLENENLER