Mersin Dayanışma Akademisinin ilk dersi bilimsel özgürlük

Turan DAL
Mersin

Mersin Dayanışma Akademisi, akşam saatlerinde Mersin Tabip Odası’nda gerçekleştirilen ilk ders ile başladı. Belirlenen programlar dahilinde işlenecek olan dersler, ilk günden yoğun ilgi ile karşılandı.İlk dersi, Kocaeli Üniversitesi’nden katılan barış imzacısı akademisyenler Prof. Dr. Nilay Etiler ve Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu anlattı.

Açılış konuşmasını yapan Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu, “Bugün işlenecek olan konu akademik özgürlük… Barış için imza veren akademisyenlerin isimleri, Türkiye Cumhuriyeti Akademik Özgürlük tarihine altın harflerle yazılacaktır. Bu çıkışın çok elzem ve tarihi olduğunu herkes ilerde çok iyi anlayacaktır. O çıkışla başlayan dayanışma bugün burada Mersin Dayanışma Akademisi ismine dönüştü. Bu dayanışmayı daha da büyütmemiz gerekiyor” dedi.

Mersin Tabipler Odası Başkanı Ful Uğurhan, “KHK ile ihraç edilen bir Tabipler Odası üyemizden bahsetmek istiyorum. Kendisi Acil Servis doktoruydu. Kendisinin ihraç edildiğini duyduğumuzda doktorluk etiği konusunu düşündük. Arkadaşımız işi o anda bırakmalı mıydı yoksa devam mı etmeliydi? Bırakırsa olmaz, bırakmazsa suç… İşte bizi meslek alanımızda böyle bir ikilemde bıraktılar. Elbette bunların hesabının verileceğine inanıyoruz. Bütün haksızlığa uğrayanların haklarını alacağına inanıyoruz. Hiç karamsar olmamak gerektiğini ve bu güzel birlikteliğimizin bunu gösterdiğini düşündüğümü söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan derste Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, “aydın kişi/insan kimdir” konusunu açıklarken, Prof. Dr. Nilay Etiler ise “akademik özgürlük” konusunu ve bu özgürlüğün Türkiye tarihindeki düzeyini anlattı. 

Evrensel

EN SON EKLENENLER