Nazi suçlusu Brunner’in BND ile ilişkisi ortaya çıktı

Alois Brunner, Nazilerin Yahudi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasındaki en önemli isimlerden olan ve daha sonra İsrailli ajanlarca Arjantin’de yakalanarak 1962’de idam edilen Adolf Eichmann’ın yardımcısıydı. Ayrıca Brunner 90 bine yakın Yunanistan ve Avusturya Yahudisi’nin toplama kamplarına götürülmesi ve büyük kısmının katledilmesi emrini veren üst düzey bir yetkiliydi.

2. Dünya Savaşı’nda Fransa’daki Drancy Toplama Kampı’nın da sorumlusu olan Brunner, 24 bin Fransa Yahudisi’nin Almanya’daki toplama kamplarına sevkini de bizzat yönetmişti. Toplamda 128 bin Yahudi’nin toplama kamplarına gönderilerek katledilmesine neden olmasına rağmen Brunner, savaşın bitiminden sonra bir süre Almanya’da hiç yargılanmadan yaşamını sürdürdü.

İSTİHBARATIN YARDIMIYLA MI SURİYE’YE KAÇMIŞ!

1954 yılına kadar Alois Scmaldienst ismiyle Almanya’nın Essen kentinde yaşayan Brunner, gerçek kimliğinin deşifre olmasından hemen önce Mısır üzerinden Suriye’ye kaçtı. Suriye’de ise Dr. Georg Fischer sahte ismiyle yıllarca yaşayan bu Nazi suçlusunun sırrı hala tam olarak çözülmüş değil.

2001 yılında Suriye’nin başkenti Şam’da ölen Alois Brunner işlediği suçlardan yargılanması bir yana bir dönem Baas rejiminin polis birliklerini de eğitmişti. 1960 ile 80’li yıllarda iki kez MOSSAD’ın bombalı paketlerle düzenlediği suikastlerden yaralı olarak kurtulan Brunner’e ilişkin yıllar sonra yeni belgeler ortaya çıkmıştı.

 “Bild am Sonntag” gazetesi Almanya iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı’na ait belgeleri yayınlamak istemiş, ancak “gizlilik yasağı” engeliyle karşılaşmıştı. Gazetenin girişimiyle mahkeme 1984 öncesine ait belgelere konulan yasakları kaldırdı. Bunlara göre Ernst-Otto Remer isimli aşırı sağcı ve eski general Brunner’in Alman Dış İstihbarat Servisi BND’ye çalıştığını ve istihbaratın yardımıyla Suriye’ye kaçtığını rapor etmiş.

Ancak bu bilgilere göre Anayasayı Koruma Teşkilatı, Brunner’i tehlikeli görüp takibe almamış. Yeni belgeler BND’nin Brunner ile nasıl bir ilişki içinde olduğunu tam olarak açıklamıyor. Çünkü hala birçok belgeye yönelik gizlilik kararı var. BND ise daha önce yaptığı açıklamalarda Brunner ilişkisini inkar etmişti. Bu Nazi suçlusuna ait 581 sayfadan oluşan dosya ise BND 1990’lı yıllarda imha edilirken, kimi tarihçiler ise Brunner’in Suriye’deyken yıllarca BND için çalıştığını iddia ediyor.

EN SON EKLENENLER