Netanyahu-Gantz anlaşması Batı Şeria’yı ilhak etmeyi öngörüyor

Netanyahu’nun müzakere heyetinin şefi Yariv Levin, üzerinden anlaşma sağlanan hükümetin ayrıca “İsrail egemenliğini Yehuda ve Şamarya (Şomron) yerleşkelerinde” uygulamayı hedeflediğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından, İsrail-Filistin çatışmasına dayatılan çözüm projesi, Batı Şeria’nın yüzde 30’unu oluşturan Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesi ve daraltılmış sınırlar içerisinde bir Filistin devleti öngörüyor.

Birlik hükümeti anlaşmasına göre, Amerikan planı 1 Temmuz’dan itibaren hükümet kabinesi ve parlamentoya sunulabilecek.

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed İştiyye, plana tepki göstererek, İsrail birlik hükümetini “ilhak hükümeti” olarak tanımladı ve bu planın iki devletli çözümü tehlikeye attığını kaydetti.

Netanyahu ile eski rakibi Gantz, Pazartesi günü acil ulusal hükümet oluşumu konusunda bir anlaşmaya imza atmışlardı.

Üç yıllık bu anlaşma, dönüşümlü bir hükümet oluşumunu öngörüyor. Netanyahu ilk 18 ay Başbakanlık yaparken, Gantz Savunma Bakanlığı görevini üstlenecek. 18 aydan sonraki dönemde Gantz’in Mavi-Beyaz listesi hükümeti yönetecek.

Netanyahu ve Gantz arasındaki anlaşma İsrail’de de tepkiye neden oldu. Hafta sonu başkent Tel Aviv’de binlerce kişi, sosyal temas kurallarına uyarak ikişer metre mesafe ile sokaklara çıktı. Ellerinde siyah bayraklar taşıyan eylemciler, bu şekilde ‘İsrail demokrasisi’ üzerindeki tehditlere dikkat çekti.

İsrail’de bir yılda üç kez genel seçimlere gidildi. 2 Mart’taki son seçimlerin sonucu Netanyahu ve Gantz’ı öne çıkarmıştı. Yeni koronavirüs krizi ile birlikte Gantz sürpriz bir şekilde, Netanyahu ile “birlik ve acil hükümet” kurmanın yolunu açmıştı. Ganz, daha önce yaptığı açıklamalarda yolsuzlukla suçlanan Netanyahu yargı ile sorununu çözmediği müddetçe, hiçbir şekilde onunla iktidarı paylaşmayacağını söylüyordu. Muhalefet yanlıları da Gantz’ın teslim olduğu tepkisinde bulunmuşlardı.

EN SON EKLENENLER