NİFAK SEFERİ

Başbakan Binali Yıldırım, Kürtler arası birlik zeminini parçalamak ve sınırötesi operasyon zemini oluşturmak için bugün Irak ve Güney Kürdistan’a sefere çıkıyor

Başbakan Binali Yıldırım’ın Bağdat ve Hewlêr’e yapacağı ziyaret, bir günlük gecikme ile bugün başlıyor. Kürtlerin ulusal birlik tartışmalarının yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşen ziyarette Yıldırım’ın çantasında Kürtler arasında nifak tohumları ekecek başlıklar olduğu belirtiliyor.

Yine geri adım

Bir gün gecikmeli olarak bugün başlayacak olan ziyarette Yıldırım’ın ilk durağı Bağdat olacak. Irak Başbakanı Haydar El Ebadi ile görüşecek olan Yıldırım’ın Başika krizini görüşeceği belirtiliyor. Türk askerinin Başika’daki varlığı, Ekim 2016’da başlayan Musul operasyonu Ankara ile Bağdat arasında gerilimi yükseltmişti. Edinilen bilgilere göre; bu ziyarette Türkiye, Başika için yeni bir formülle Bağdat’ın kapısını çalacak.

Sınırötesi dosyası

Yıldırım’ın dosyasındaki temel başlığın da önümüzdeki süreçte düzenlenecek olan bir sınırötesi operasyona dair kimi hazırlıkların olduğu belirtiliyor. Kimi güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre; Türkiye’nin hükümet yetkililerinin işaret ettiği bahar aylarında Güney Kürdistan’da bulunan PKK kamplarına dönük kapsamlı bir operasyon hazırlığı yapıyor.

Kimyasal silah iddiası

Türkiye’nin söz konusu operasyon kapsamında kimyasal silah kullanımını da gündemine alacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son bir kaç konuşmasında “Kaynağında yok edeceğiz” ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “PKK gelecek Mart ayının başından itibaren bu ülke ile oyun olmayacağını bir kez daha görecek” şeklindeki açıklamaları sınırötesi operasyon sinyali olarak değerlendiriliyor.

Referandum yatırımı

Bahar aylarında planlanan bu sınırötesi operasyon aynı zamanda Meclis Genel Kurulu’nda 330’u bulması durumunda referanduma götürülecek olan Anayasa değişikliği için de AKP’nin bu operasyonu kampanya malzemesi olacak.

Birliğe darbe girişimi

İlk kez 1983 yılında denenen ve bugüne kadar 26 kez gerçekleştirilen sınırötesi operasyonlarında Türkiye hedeflediği amaçlara ulaşamazken, her operasyon Türkiye’ye ağır faturalarla geri döndü. Operasyonun özelikle Kürtler arası birliğin yoğun olarak tartışıldığı ve bu kapsamda kimi görüşmelerin gerçekleştirildiği bir dönemde ele alınıyor olması da AKP’nin bu girişiminin önünü almaya dönük bir çabası olduğu şeklinde yorumlanıyor. KDP’yi de yanına almayı amaçlayan Türkiye’nin olası bir sınırötesi operasyonu tüm Kürtlerin beklentisi olan ulusal birlik tartışmalarının da rafa kaldırılması olacak.

Sonra Şengal ve Rojava

Türkiye’nin bahar aylarında planladığı bu operasyonun ikinci aşamasının ise, Şengal ve ardından da Rojava’nın Cizirê Kantonu olacağı belirtiliyor. PKK’nin Şengal’deki varlığına devamlı gündemde tutan ve bu konuda KDP’yi de yanına almaktan geri durmayan Türkiye’nin bu operasyonda istediğini alması durumunda Şengal ve ardından da Rojava’ya da aynı şekilde yanına KDP’yi alarak yöneleceği konuşuluyor.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER