Ocak dosyasında karar: Duvara çarpmış gibi hissediyorum

Gözaltında kayıplara karşı yürütülen mücadelenin sembol isimlerinden Hasan Ocak’ın gözaltına alındıktan sonra cenazesinin kimsesizler mezarlığında bulunmasına ilişkin açılan dosyada, zamanaşımı gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi. 20 yıllık mücadele sonunda verilen karara tepki gösteren Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, ‘Kendimi bomboş, bir duvara çarpmış gibi hissediyorum’ dedi

Hasan Ocak’ın 21 Mart 1995 yılında gözaltına alındıktan sonra işkence görmüş bedeninin kimsesizler mezarlığında bulunmasıyla ilgili açılan dosyada başsavcılık takipsizlik kararı verdi. Ocak Ailesi’nin başvurusu ile dosyayı inceleyen Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, “zamanaşımı nedeniyle kovuşturmaya yer olmadığına” karar verdi. Ocak Ailesi, karara itiraz edecek. Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak’ın karar ile ilgili haber sitesi Bianet’e yaptığı açıklamada, “Böyle bir sonla karşılaşacağımızı, bu ülkedeki hukuk sistemini biliyoruz ama yine de kendimi bomboş, bir duvara çarpmış gibi hissediyorum. O boşluğu ancak daha çok mücadele dolduracak” dedi.

Mücadelenin sembol isimlerinden

Cumartesi Anneleri ve İnsanları’nın “Kayıplar son bulsun, kayıpların akıbeti açıklansın, sorumlular bulunsun ve yargılansın” talebiyle her cumartesi yaptığı eylem, Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’un gözaltında katledildikten sonra işkence edilmiş bedenlerinin bulunmasıyla başlamıştı. Hasan Ocak’ın ailesi “Kasten öldürme” ve “Görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü Yetkilileri, Veli Küçük, Osman Yıldırım, Osman Gürbüz, Hanefi Avcı, Korkut Eken hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Gözaltına alındığı belirlenememiş!

20 yıldır rutin yazışmalar dışında herhangi bir işlemin yapılmadığı ve savcının sık sık değiştiği dosyada karar 17 Ekim 2016’da Cumhuriyet Savcısı Suat Çalışkan tarafından alındı. Kararda birçok kişinin ifadesinin alındığını ancak, resmi kayıtlarda Hasan Ocak’ın gözaltına alındığına dair bir belge olmadığı söylendi. Savcı, Hasan Ocak’ın gözaltına alındığına dair tanık beyanlarına rağmen, “buna yönelik belirleme yapılamadığını” savundu.

Savcı delil bulamadı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “Hasan Ocak’ın güvenlik güçlerince veya onların işbirliğiyle öldürüldüğüyle ilgili olarak sözleşmenin yaşam hakkını düzenleyen maddesinin ihlal edilmediği, etkin ve etkili soruşturma yapılmaması nedeniyle yaşam hakkının ihlal edildiği” kararına da yer veren savcı, Hasan Ocak’ın gözaltında katledildiğine dair herhangi bir delil bulamadı. Olayın faillerinin tespit edilemediğinin belirtildiği kararda, “Soruşturma konusu dosyada olay tarihinde kamu görevlilerin görevi kötüye kullanma niteliğindeki eylemleri yer zaman ve şahıs belirtilmek suretiyle somutlaştırılamamış ve bu hususa ilişkin herhangi bir eylem ve fail belirlenememiştir” denildi.

Zamanaşımı kararı verdi

Savcı Hasan Ocak’ın katledildiği tarihin üzerinden 20 yıldan fazla süre geçtiğini belirterek, Ocak’a yönelik kasten öldürme eyleminin zamanaşımına uğradığını söyledi. Kamu görevlilerine dair “görevi kötüye kullanma” suçuyla ilgili de beş yıllık zaman aşımı olduğu gereğince zamanaşımına uğradığını ifade etti.

İSTANBUL

 

EN SON EKLENENLER