Öğrencilerin tüm etkinlikleri ‘suç’ sayıldı

Kocaeli Üniversitesi operasyonunda tutuklanan 8 öğrencinin iddianamesi skandallarla dolu. Tüm demokratik eylem ve etkinliklerin suç unsuru olarak değerlendirilen iddianamede, cezaevine mektup göndermek de suç sayıldı.
Siyasi soykırım operasyonları kapsamında ülke genelinde sürdürülen gözaltı ve tutuklamalarda rekora koşuluyor. Toplumun tüm muhalif kesimlerine dönük yürütülen operasyonların hedeflerinden biri de üniversiteler ve öğrenciler. Katıldıkları demokratik eylem ve etkinlikler terörize edilen öğrencilerin tutuklama gerekçelerinde ise skandallar diz boyu. 27 Mayıs’ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınarak tutuklanan Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinden Berrin Ünsal, Burcu Güneş, Şilan Taşar, Zana Yiğit, İbrahim Malkoç, Muhammet Yılmaz, Murat Ülgen ve Ramazan Keskin hakkında hazırlanan iddianame, yaşanan hukuksuzluğu bir kez daha gözler önüne seriyor.

CEZAEVİNE MEKTUP GÖNDERMEK SUÇ KANITI

Gözaltına alındıktan sonra Derince TEM Şube Müdürlüğü’nde 12 gün boyunca DAİŞ’lilerle birlikte tutulan öğrenciler, polisin tehdit ve hakaretlere maruz kaldı. Ne ile suçlandıklarını dahi bilmeyen öğrenciler, sürekli “itiraf edin”, “pişman mısınız?” ve “terörist” gibi söylemlere maruz kaldı. Ardından mahkemeye çıkarılan öğrencilere, Kocaeli Amigra Özgür Öğrenci Derneği’ne gitmek, Roboski katliamının yıldönümü anmasına katılmak, Newroz ve 8 Mart etkinliklerine katılmak, HDP’li vekillerin tutuklanmasını protesto etmek, İran’ın Mahabad kentinde istihbarat elemanlarının cinsel saldırı girişimi sonrası otelin 4. katından atlayarak yaşamını yitiren Farinaz Hosravani için yapılan açıklamaya katılmak ile cezaevindeki tutuklulara mektup yazmaları suç olarak sıralandı.

Dosyayı hazırlayan savcı, tüm demokratik eylem ve etkinlikleri “Örgüt üyesi olmak” kapsamında değerlendirerek, öğrencilerin cezalandırılmasını istedi. Hazırlanan iddianameye kanıt olarak ise Berrin Ünsal’ın Kandıra Cezaevi’nde tutulan bir siyasi tutukluya yazdığı mektuplar gösterildi. Yazılan mektuplar “Örgüte moral ve motivasyon vermek” olarak yorumlanan iddianamede, yine bir okul arkadaşının Ünsal’ı arayarak “Bir erkek beni rahatsız ediyor, yardım eder misin?” sorusuna verilen “Hallederiz” yanıtı Ünsal’ın “Kocaeli Kadın Sorumlusu” olduğunun kanıtı olarak yer aldı.

SUÇLAMALAR KOMEDİ

Tutuklanan öğrencilerden Burcu Güneş’in yaşanan bir çatışmada kuzeninin yaşamını yitirmesine üzülmesi ve Zana Yiğit’in de Güneş’i arayarak üzüntüsünü dile getirmesi iddianamede, “Terör örgütünün ölmesine çok üzülmüşler” şeklinde yorumlandı. Yine PKK ile ilgili sorulan sorulara Güneş’in verdiği “Benim bir ilgim yok, haberim yok” yanıtı da iddianamede, “PKK örgütünden haberinin olmamasının hayatın olağan akışına aykırıdır” şeklinde yer aldı. Akıllara ziyan hazırlanan iddianame kapsamında yargılanan öğrencileri ilk duruşması ise 16 Ekim’de Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

MA / Meltem Oktay

EN SON EKLENENLER