Onlarca kamera önünde…

CNN Türk’te katıldığı bir programda ‘PKK terör örgütü değildir’ dediği için hedef gösterilen ve daha sonra Sûr’da yaptığı açıklama sırasında katledilen Tahir Elçi’nin cinayetinin üzerinden bir yıl geçti. Cinayet anını görüntüleyen onlarca kamera olmasına rağmen soruşturmada bir arpa boyu yol alınamadı

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi’nin Sûr’da tarihi Dört Ayaklı Minare önünde katledilmesinin üzerinden bir yıl geçti. Elçi dosyasında deliller olmasına rağmen soruşturmada bir arpa boyu yol alınamadı. Elçi katledilmeden önce CNN Türk’te katıldığı Tarafsız Bölge programında “PKK terör örgütü değildir” dediği için havuz medyası tarafından hedef gösterilmiş ve ardından da gözaltına alınmıştı.

Elçi dosyasını yakından takip eden Amed Barosu avukatlarından Mehmet Emin Aktar, gazete duvara yaptığı konuşmasında otopsi işlemlerinden hemen sonra olay yerine gitmek için başvuru yaptıklarını fakat olayın hemen ertesi günü ilçede sokağa çıkma yasağının ilan edildiğini aktardı.

Tanık beyanları var

Aktar, “30 Kasım günü sabah erken saatlerde olay yerine gidildiği ancak silah sesleri üzerine keşfin yarıda kaldığını, keşif sırasında Başsavcının seçtiği Baro Yönetim Kurulu üyesi bir avukatın hazır bulunduğunu sonradan öğrendik. Aynı gün saat 13 sularında bir grup avukat arkadaşımızla olay yerine gidip inceleme yaptık. Ancak olay yerinde olaydan sonra zırhlı araçlarla birlikte çok sayıda insan da geçtiğinden sağlıklı bir tespitte bulunma şansı yoktu. Olay sonrasında olay yerinin güvenlik çemberine alınmamış olması, olay yeri incelemesi yapılmadan çok sayıda araç ve insanın geçmesi nedeniyle sonrasında yapılacak bir keşif sağlıklı sonuç vermez. Ayrıca bu olay açısından bulunabilecek en önemli delil, sevgili Tahir Elçi’nin vücudunu terkeden mermi çekirdeğinin elde edilmesi olurdu. Bunun dışındaki diğer kanıtlar, kamera görüntüleri ve tanık beyanları soruşturma dosyasında mevcut. Cinayet onlarca kamera önünde işlenmiştir. Bu açıdan bakıldığında kimin ya da kimlerin ateşi ile vurulduğu konusunda kuşku bulunmamaktadır” dedi.

Kayıtlar çözülmedi

Aktar, Mardin Kebap Evi’nin güvenlik kamerası kayıtlarını da delil olarak sunduklarını aktararak, bu kayıtların da aradan bir yıl geçmesine rağmen halen çözülmediğini söyledi. Aktar, “İlk gün yapılan açıklamalar dikkatlice okunduğunda niyetin kamuoyunu teskin etmeye dönük hamaset içerdiği görülecektir. Cinayetten birkaç saat sonra dönemin başbakanı ‘İki ateş arasında kalmış olabilir’ şeklinde bir açıklama yapmıştı. Bu açıklama bile kendisine verilen ilk bilgilerin faili devlet güvenlik görevlileri arasında aramak gerektiği yönünde olduğunu gösteriyor. Bu şu demek kısaca; Kürd’ün ölümünü aydınlatmanın gereği yok!” sözlerini kullandı.

Kuşkonar’dan Nihat’a…

Elçi infaz, faili meçhul cinayetler ve köy yakma davalarında her mağdurun avukatlığını yaparken, bir yandan da hak ihlalleriyle ilgili çalışmalarını hiç vazgeçmeden sürdürdü. Avukatlığını yaptığı davalar, Türkiye’nin hak ihlali karnesinin bir özeti gibiydi. Amed’in Licê ilçesinde askerlerce katledilen Medeni Yıldırım ile Şirnex’in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesinde 12 yaşında sokakta katledilen Nihat Kazanhan’ın ailesinin avukatlığını yürüten Elçi ayrıca Diyarbakır KCK davası ve Kuşkonar Katliamı davalarının da avukatlarındandı.

‘Tarafsız değiller’

Elçi, Licê’de 22 Ekim 1993’te 16 kişinin öldürülmesi, çok sayıda ev ve işyerinin yakılmasına ilişkin davayla ilgili, “Mahkemeye, adaleti gerçekleştirme gibi bir niyetlerinin olmadığını, kendilerine karşı güvenimizi kaybettiğimizi, tarafsız olmadıklarını söyledik ve reddi hakim talebinde bulunduk” demişti. Şirnex’in Cizîr ilçesinde 1993-1995 yıllarında 21 insanın öldürüldüğü Cizre/Temizöz Davası da, Elçi’nin avukatlığını yaptığı davalardan biriydi. Elçi bu davaya ilişikin, “Aynı yer ve ilçede 40-50’ye yakın faili meçhul cinayet işlenmiş ancak bunlar etkili bir biçimde soruşturulmadı. Bu anlamda eksik bir dava” demişti.

Türkiye’yi mahkum etti

Şirnex’in Kuşkonar ve Koçağılı köylerinin 26 Mart 1994’te TSK’ye ait F-16’lar ile bombalanması ve 38 kişinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma dosyasını inceleyen Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı, olayın zamanaşımına uğradığı gerekçesiyle dava açılmaması kararı verdi. Elçi, savcılığın “kovuşturmaya yer yok” kararını “Bu karar, devletin yurttaşlarına ve bireylere karşı hukuki ve ahlaki sorumluluğunun ihlalidir” diye değerlendirmişti. Bu davada AİHM 12 Kasım 2013’teki kararıyla Türkiye’yi “köy bombalamak” suçundan mahkum etmişti.

‘Adil yürütülemez’

Şirnex’in Qilaban (Uludere) ilçesine bağlı Roboski Köyü’nde 34 kişinin katledildiği katliamda ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, “taksirle ölme sebebiyet vermekten dolayı” Roboski Katliamı’yla ilgili soruşturma dosyası hakkında görevsizlik kararı verip dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderdi. Genelkurmay Askeri Savcılığı da takipsizlik kararı verdi. Elçi takipsizlik kararıyla ilgili “Böyle bir karar bizim için sürpriz olmaz. Olayda sorumluluğu bulunan kurumun bünyesinde yer alan askeri savcılık tarafından, soruşturmanın objektif tarafsız ve adil yürütülemeyeceğini söylemiştik” demişti.

Elçi birçok merkezde anılacak

Tahir Elçi için bir haftalık eylem ve anma takvimi belirlendi. Elçi için bugün katledildiği Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yapılacak.

Açıklamaya Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ve ailesi, Amed Barosu yönetimi, avukatlar ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılacak. İkinci anma ise saat 14:00’te Elçi’nin Yeniköy’deki mezarı başında gerçekleşecek. Ayrıca Sümerpark Sergi Salonu’nda Elçi için sergi açılacak. Akşam saat 19:30’da da Cegerxwin Kültür Merkezi’nde dengbêj dinletisi ve belgesel gösterimi olacak. 29 Kasım günü ise İstanbul’da anma töreni yapılacak. Bakırköy Belediyesi Leyla Gencer Salonu’nda gerçekleştirilecek anmada Türkan Elçi de bir konuşma yapacak. 30 Kasım günü Amed’de saat 18:00’de Diyar Galeria Şehir Sineması’nda sinema gösterimi olacak. 1 Aralık günü ise saat 13:00’da Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Hatıra Ormanı için fidan dikilecek. Son olarak 2 Aralık günü Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Konferans Salonu’nda, saat 13:00’te “Tahir Elçi ve İnsan Hakları Mücadelesi” adıyla bir panel gerçekleştirilecek.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER