Operasyon esnafı iflasın eşiğine getirdi

Tendürek bölgesinde süren askeri operasyondan dolayı Diyadin esnafı iflasın eşiğine geldi. Bölge halkının asker ve korucu noktaları yüzünden köylerden çıkamadığı ilçede, aylardır Ramazan’ı bekleyen esnaf, satış yapamayınca günün erken saatlerinde kepenk indirmek zorunda kalıyor.

Ağrı’nın Diyadin ve Doğubayazıt ilçeleri ile Van’ın Çaldıran ilçesi arasında bulunan Tendürek bölgesinde 24 Mayıs’tan bu yana süren operasyondan dolayı Diyadin esnafı iflasın eşiğine geldi. Her gün günlük ihtiyaçlarını karşılamak için ilçe merkezine gelen bölgedeki köylüler, köy girişlerindeki asker ve korucu noktaları yüzünden köyden çıkamıyor. Aylardır iş yapabilmek için Ramazan ayını bekleyen esnaf ise köylüler gelemediği için satış yapamadan günün erken saatlerinde kepenk indirmek zorunda kalıyor.

‘KÖYLÜLER ALIŞVERİŞ YAPAMAZ OLDU’

Her geçen gün işlerin daha da kötüleştiğini söyleyen market sahibi Celal Vural, “Toplumun ruh hali dahi esnafı etkiliyor. Şiddet, huzursuzluk, korku yüzünden insanlar köylerden şehre gelip alışveriş yapamaz oldu. Her geçen yıl bir önceki yılı arıyoruz. 4 yıl önce elde ettiğim kazançla bu yıl ki bir değil. Böyle bir ortamda günlük yaşam olumsuz etkileniyor. Birçok çekimiz, senetlerimiz kaldı. Senetlerim protesto edildi. Peki neden? Çünkü iş yok. Bütün gün 2 paket sigara sattım“ dedi.

‘İŞİMİZİ BIRAKIP EVLERİMİZE KAÇIYORUZ’

Öğlen olmadan ilçede yaşamın durduğunu dile getiren ilçenin değirmencilerinden Abdullah Yıldırım (65), “Artık iş yapamıyoruz. 2 yıl öncesine kadar her şey yolundaydı. Şimdi çalışmaya korkuyoruz öğlen olmadan işimizi bırakıp evlerimize kaçıyoruz. Mağduruz devletin baskısından korkuyoruz” diye konuştu.

‘ÜRETİYORUZ AMA SATAMIYORUZ’

İlçede 2015 yılında fırında çalışırken özel harekatçılar tarafından öldürülen Orhan Aslan (16) ve Muhammed Aydemir’i (15) hatırlatan Yıldırım, “Burada iki günahsız öldürüldü. Biz de artık akşamları dışarı çıkmaya korkuyoruz. Ekmek yapmak için bizden un satın alan köylüler de korkuyor. Üretiyoruz ama satamıyoruz” diye konuştu.

DÜĞÜN MÜZİĞİNİ BİLE ASKER-POLİS BELİRLİYOR

İlçe merkezinde müzik atölyesi bulunan Yunus Özden, düğünlerde çalınan müziklerin dahi bölgedeki asker ve polislerce belirlendiğine dikkat çekerek, “Bu yıl iş yapamıyoruz. Elimizi işe uzatamıyoruz. Eskiden düğün dernekler çok olurdu. Ama süreçten kaynaklı doğru dürüst iş olmuyor. Eskiden istediğimiz ezgiyi çalardık. Şimdi parçalarımızı onlar seçiyor. Düğün sahibi bile korkuyor müdahale ediyor. İstediğimiz parçaları çalsak baskıya maruz kalıyoruz” dedi. Özden, OHAL’den sonra baskının bir kat daha arttığını vurgu yaptı.

EN SON EKLENENLER