Ozan Emekçi’ye sansür

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Hessen Eyalet Temsilciliği, Ozan Emekçi’nin etkinliklerine “sanatçı veya panelist kimliğiyle kesinlikle davet edilmemesi” kararı aldı. Ozan Emekçi ise Kürt Özgürlük Hareketi’ne yakın, devlete uzak durduğu gerekçesiyle bu kararın aldığını söyledi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Hessen Eyalet Temsilciliği, Ozan Emekçi’nin eyaletteki Alevi Kültür Merkezlerinin (AKM) etkinliklerine “sanatçı veya panelist kimliğiyle kesinlikle davet edilmemesi” kararı aldı.

Hessen Eyalet Temsilciliği imzasıyla ilgili AKM’lere ve kurumlara gönderilen e-postada şu ifadelere yer verildi: “Pazar günü (08.01.2017 tarihinde) Darmstadt AKM’de gerçekleştirdiğimiz Hessen Bölgesi AKM’ler Toplantısı’nda sanatçı Ozan Emekçi hakkında Frankfurt Alevi Kültür Merkezi’ne yapmış olduğu hakaretten dolayı Hessen bölgesine bağlı olan AKM’lerde sanatçı ve panelist olarak kesinlikle davet edilmemesi kararı alınmıştır. Yapılan oylamada 14 evet ve 3 çekimser oy çıkmıştır. Alınan kararın gereğinin uygulanmasını saygılarımızla arz ederiz.”

AKM Başkanı: Hakaret etti

Kararla ilgili görüştüğümüz Frankfurt Alevi Kültür Merkezi Başkanı Bülent Alkan, Emekçi’nin Facebook üzerinden kentteki cemevine hakaret ettiğini iddia etti. Alkan, şunları söyledi: “Cemevinin camiye benzediğini yazmış. Paylaşılan fotoğrafta bizim post dedemiz gençlere Alevilik hakkında eğitim veriyor. O cem odasında bağlama vardır; Pir Sultan’ın, Hacı Bektaş’ın fotoğrafı vardır. Bağlamanın olduğu yer cami olabilir mi? Emekçi yoruma yazmış, ‘Bu bir cemevinden daha çok camiye benziyor.’ Oysa biz orada Alevilik/Kızılbaşlığı yaşatıyoruz. Orada Arapça okutmuyoruz, öyle bir yönetim kurulu kararı da var.”

‘Bizi rencide etti’

Kararı yönetim kurulu olarak aldıklarını belirten Alkan,”O sanatçı, bizim içimizde bir insandır, halk ozanıdır. Alevi toplumuna hem de Facebook sayfasında böyle saldırması bizi rencide etmiştir. Ben kendisiyle de görüştüm, dedi ki, ‘Ben yazdım.’ Yazmaması lazım. Bu sözünün nereye gideceğini bilmesi gerekirdi. Biz ona saldırmadık ki. Bizim hobimiz değil, sabah kalkıp insanları hedef göstermek. Gelişmelerin böyle olmasını kendisi istedi. Ben birilerine taş atıyorsam, o taş bana geri dönebilir, bunun bilincinde olmak gerekir” diye konuştu.

Emekçi: Teaser’ı da engellemişlerdi

Sanatçı Ozan Emekçi ise, kendisine aylar önce de AABF’nin “yaptırım uygulama tehdidi” yaptığını, hatta 34 sanatçının Emekçi’nin şarkılarını söylediği albümün “teaser”ının bu gerekçeyle Yol TV’de bir süre yayınlanmadığını söyledi.

‘Asıl onlar camiye hakaret ediyor’

Sözlerinde cemevlerine hakaret niyeti olmadığını, eleştiri yaptığını belirten Emekçi, şöyle devam etti: “Camiye hakaret eden onlar. Bakın, ben cemevini camiye benzetiyorum, onlar bunu hakaret kabul ediyor. Asıl onlar camiye hakaret ediyor. Biri bana, ‘Neden cemevimizi camiye benzetiyorsun’ diye sorsa, anlatırım. Darmstadt bana yarım saatlik bir yer. Beni arayıp, ‘Bu konuda ne düşünüyorsun? Sana eleştirilerimiz var’ derler. Öyle bir davet olsa giderdim, niye gitmeyeyim? Yangından mal kaçırır gibi böyle bir şey yapmaları, konuşma ortamını ortadan kaldırmaya yöneliktir.”

‘Sebebi Kürt Özgürlük Hareketi’ne yakınlık’

Emekçi, kararın alınmasının temel gerekçesinin ise “Kürt Özgürlük Hareketi’ne yakın, devlete uzak” durması olduğunu iddia etti. Cemevlerinin camiye benzemeye başladığı eleştirisini yıllardır yaptığını da söyleyen Emekçi, kararı Türk devletinin sansür kararlarına benzeterek şöyle dedi: “Bu arkadaşların elinde yetki olsa benim oturumumu da uzatmazlar, beni cezaevine koyarlar. Şu an yapabileceklerinin en sonu budur. Yapabilecekleri daha ne kötülük var da yapmamışlar?”

Ozan Emekçi kimdir?

Emekçi, 1 Ocak 1955’te Maraş’ta doğdu. 12 yaşında müzikle ilgilenmeye başlayan sanatçı, ilk kasetini 1973’te, ilk plağını 1975 yılında çıkardı. 1976 yılındaki bir konser ardından tutuklanan ve ardından serbest bırakılan Ozan Emekçi, 12 Eylül Darbesi ardından ise yurtdışına çıkmak zorunda kaldı. Şimdiye kadar Kanada’dan Avustralya’ya kadar birçok ülkede konserler veren sanatçının Özgürlük Mahkumları, Maden Ocağı, Kırmızı Gül, Ben Derdimi Kime Yanam, Yıkılası Zulüm Seni gibi hafızalara kazınmış birçok şarkısı ile “Feryad û İsyan” isimli şiir kitabı bulunuyor.

özgür politika

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/AleviNetCom/videos/1801273130133611/” width=”600″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

EN SON EKLENENLER