Özgür Gazeteciler İnisiyatifi: RTÜK savaş hiyerarşisinde ilk mevzidir…

ÖGİ’nin Eylül ayında basına yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporda, 3 gazeteci gözaltına alındı, 2 gazeteci tutuklandı, 53 gazeteci yargılandı, 2 gazeteci yaşamını yitirdi

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Eylül ayında basına yönelik yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu İHD Amed Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Raporu açıklayan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Eşsözcüsü Hakkı Boltan, “savaşları en çok konuşan ve en çok takip edenlerin gazeteciler olduğunu” belirterek, “Türkiye’de her gün biraz daha savaşı kızıştıran ve barışı örseleyen bir iktidarın hâkim olduğunu” vurguladı. Boltan, Eylül ayı sonu itibarı ile “176 gazetecinin cezaevinde ağır hak ihlalleri altında tutulduğunun” belirtti.

‘İlk kurşunu basını kapatarak attılar…’

Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde savaş başlatmadan önce “ilk kurşunu basını kapatarak attığını” kaydeden Boltan, bölgeye yönelik yayın yapan Rûdaw, Waar ve K24 TV’nin RTÜK tarafından anlaşılması çok manidar bir acele ile TÜRKSAT uydusundan çıkarıldığını ifade etti. Bunun bir RTÜK kararı olmadığını vurgulayan Boltan, “RTÜK’ün bir basın kurumu olmadığını ve savaş hiyerarşisinin ilk mevziisi olarak değerlendirildiğini” aktardı.

2 gazeteci tutuklandı, 53 yargılandı

Boltan, Eylül ayında tutuklu gazeteci sayısının azaldığını ancak “Türkiye’de tutuklu gazeteci sayısı dünyanın tüm tutuklu gazetecisinden daha fazla olduğunu” belirtti. Boltan, hazırladıkları rapora ilişkin şu verileri aktardı:

* Türkiye’de toplam 176 gazeteci tutuklu

* 3 gazeteci gözaltına alındı

* 2 gazeteci tutuklandı.

* 4 gazeteci serbest bırakıldı.

* 53 gazeteci yargılandı.

* 1 gazeteci hakkında dava açıldı. Bir TV’nin açılma talebi ret edildi.

* 4 gazeteci toplam 7 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırıldı.

* 3 basın kuruluşun malları satışa çıkartıldı.

* 3 TV kanalı RTÜK tarafından uydudan çıkartıldı.

* 2 gazeteci öldürüldü.

Gazetecilerden biri 05 Eylül 2017’de Hindistan’da tanınmış gazeteci ve insan hakları savunucusu, Gauri Lankesh Bangalore’deki evinin önünde vurularak öldürüldü.

Yine gazeteci Halla Barakat 23 Eylül 2017’de annesi Orouba Bakarat ile beraber İstanbul Üsküdar’da yaşadıkları evde öldürülmüş halde bulundu. Bu katledilen gazeteciler için dayanışma duygularımızı ifade ediyor ailelerine baş sağlığı diliyoruz.”

Boltan, özgür gazetecilikten vazgeçmeyeceklerini yineleyerek, “Gazeteciyiz. Gazetecilik suç değildir” sözleri ile açıklamayı sonlandırdı.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER