Özgürlükçü Demokrasi ve Gün Matbaası’na kayyum atanması kararına 9 gün sonra ulaşılabildi

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve Gün Matbaası’na kayyum atanması kararına ancak 9 gün sonra ulaşılabildi. Kayyum atanmasına, gazetenin Efrin haberleri, matbaanın bastığı yayınlar ve 112 kitap hakkında toplatma kararının olması gerekçe yapıldı.

Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ve Gün Matbaacılık’ın TMSF’ye devredilmesine yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 28 Mart günü gerçekleştirilen polis baskınıyla gazete ve matbaanın yöneticileri ile çalışanları gözaltına alındı. Gün Matbaası’nın sahibi Kasım Zengin’in de aralarında bulunduğu 20 matbaa çalışanı dün çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. Özgürlükçü Demokrasi’nin imtiyaz sahibi ve yazıişleri müdürü adliyeye sevk edilirken, gazetenin 7 editör ve çalışanı Vatan’da bulunan İstanbul Emniyeti’nde tutuluyor.
KARAR SANSÜRLENEREK VERİLDİ
Soruşturmaya dair bilgi almak için avukatların yaptığı tüm başvuralar ise günlerce muhatapsız kaldı. Soruşturmanın üzerinden 9 gün geçtikten sonra avukatların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruya dün yanıt verildi. Gazete ve matbaaya kayyum atandığını ve soruşturma başlatıldığının belirtildiği karar örneğinde, bazı bölümler “Kararda gizlilik teşkil eden unsurların bulunması nedeni ile sadece ilgili kısımların fotokopisi verilmiştir” denilerek, sansürlendi. Kararda, 23 Mart’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi doğrultusunda İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından gazeteye baskın ve kayyum atanma kararı verildiği belirtildi.
SUÇUN ŞİRKET FALİYETİ KAPSAMINDA İŞLENDİĞİ…
Savcılık, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi hakkındaki talebinde “CMK’nın 128 ve 133. Maddeleri ile 6755 sayılı kanunun 3/1 maddesi uyarınca soruşturma konusu silahlı terör örgütü üyeliği ve terör örgütünün propagandası yapmak suçlarının işlendiğine dair söz konusu firma faaliyetleri kapsamında süreklilik gösterecek şekilde örgütsel gazete çıkarılmasına ilişkin inceleme ve tespit tutanakları dikkate alındığında somut delillere dayanan kuvvetli şüphe bulunması şüpheli İhsan Yaşar’ın tek ortağı olduğu Engin Basın Yayın Sanayi Ticaret Limited Şirketi ortaklık payına el konulmasına, suçun şirket faaliyeti kapsamında işlendiğine dair kuvvetli şüphe olması ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için gerekli olması nedeniyle söz konusu şirket işlerinin yürütülmesi ve mal varlığı değerlerinin yönetilmesi amacıyla şirkete kayyım atanmasına” ifadelerine yer verdi.
EFRİN GEREKÇE YAPILDI
İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği ise kararında, 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye (KHK) dikkat çekerek, mahkeme ve hakimliklere kayyum atama yetkisi verilmesini atıfta bulundu. Kararda, Özgürlükçü Demokrasi’nin Efrin’e dönük saldırıları manşetine taşıması suçlama konusu oldu. Kararda, şu ifadelere yer verildi: “Özgürlükçü Demokrasi isimli günlük gazetenin 2018 yılının Ocak ayından itibaren tüm nüshalarında başta özellikle kamuoyunda Afrin operasyonu olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin PKK/KCK bölücü terör örgütüne ve örgütün Suriye uzantılarına yönelik yürütmekte olduğu meşru operasyonlarla ilgili örgütün lehine, devletimiz aleyhine yalan haberlerle olumsuz bir algı oluşturmak amacıyla rutin ve sistematik şekilde terör örgütünün sözde yayın organı olarak çıkarılması dikkate alındığında gazetenin sahibi ve dağıtıcı firması olan Engin Basın Yayın Sanayi Ticaret Limited Şirketi yetkililerinin ve gazete sorumlularının bölücü terör örgütü üyesi olarak faaliyet yürüttükleri, söz konusu şirketin örgüte destek amacıyla kurulduğu ve süreklilik gösterecek şekilde belirtilen gazete sayesinde örgütün ideolojisi ve korkutucu gücünün yayılması noktasında örgüte destek sağladığı anlaşılmakla talebin kabulüne.”
KAYYUM OLARAK TMSF ATANDI
“Örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” yönünden somut delillerin var olduğunu ileri süren hakimlik, “Kuvvetli suç şüphesi” var diyerek, şirketin tüm mallarına el koydu. Hakimlik gazeteye kayyum olarak ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nu (TMSF) atadı.
Hakimlik, Gün Matbaacılık’a kayyum atanması kararına gerekçe olarak ise bugüne kadar basımını yaptığı 112 kitap hakkında farklı mahkeme ve hakimliklerce toplatma kararı verilmesi, basımını yaptığı yayınların sahipleri ve genel yayın yönetmenleri hakkında kamu davalarının açılması ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesini basması gösterildi. Hakimlik kararında, “Gün Matbaacılık firmasının adeta PKK/KCK bölücü terör örgütünün bir yayın organı gibi faaliyet göstermekte olduğu, firma sahibinin söz konusu süreklilik gösteren örgütsel yayın oluşturma eylemi sebebiyle PKK/KCK bölücü terör örgütü üyesi olarak faaliyet yürüttüğü, firma çalışanlarının ise silahlı terör örgütüne yayınlarının basılması noktasında bilerek ve isteyerek yardım ve ettikleri anlaşılmakta…” ifadelerine yer verdi.
Hakimlik, savcılığın gizlilik talebini de kabul etti.
MA / Yasin Kobulan

EN SON EKLENENLER