Pandemi riski artıyor; dünya ekonomisini de vuracak

Çin’in Wuhan kentinde aralık ayı sonunda başladığı belirlenen Covid-19, Pazartesi gece itibariyle 101 ülkede en az 113 bin 500 kişiye bulaşmış durumda. Salgından hayatını kaybedenlerin sayısı çoğunluğu Çin’de olmak üzere 3 bin 996 olarak verildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) açıklamasına göre ‘pandemiye dönüşme’ ihtimali her geçen gün artan Covid-19 salgınının kontrol edilmesi mümkün olacak. Ancak salgının veya yol açacağı pandeminin boyutları kestirilemiyor.

TÜM İTALYA KARANTİNA ALTINDA

80 bin 700 civarındaki vakanın görüldüğü Çin’de salgının ‘kontrol altına alınmaya başlandığı’ savunulurken, yeni vaka sayısındaki artışta görülen düşüş bunu doğruluyor. Çin’den sonra hem vaka hem de ölüm sayısında ikinci sırada ise İtalya geliyor. Son verilere göre İtalya genelinde en az 9 bin 172 vaka tespit edilirken, 463 kişi de hayatını kaybetti.

İlk korona vakalarının görüldüğü kuzeydeki Lombardiya’dan sonra şimdi ise tüm ülkede karantina durumu söz konusu. Hükümet, ülke genelinde seyahatlerden kaçınılması çağrısı yaptı.

Tunus yönetimi ise, İtalya ile tüm deniz yolu seferlerini durdurma kararı aldı.

AVRUPA GENELİNDE YAYILIYOR

İtalya’nın yanı sıra Avrupa’nın diğer ülkelerinde de Covid-19 vakalarının sayısı artmaya devam ediyor. Fransa’da sadece başkent Paris ile bağlı Ile-de-France bölgesinde 300 vakanın olduğu duyuruldu. Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre, bu sadece bölgedeki hastanelerde veya evlerinde tedavi altına alınan bireylerden oluşuyor. Toplam vaka sayısı bin 212 olurken, yaşamını yitirenlerin sayısı 25’e ulaştı.

Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük ülkesi Almanya’da ise vaka sayısı bin 172, ölümlerin sayısı 2 olarak verildi.

Covid-19’un hızlı bir şekilde yayıldığı ülkelerin başında İspanya geliyor. Bu ülkede vaka sayısı bin 73, yaşanan ölümlerin sayısı da 28 olarak verildi.

İRAN’DA ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Özellikle Ortadoğu’daki vakaların başlangıç noktalarından olan İran’da da Covid-19 virüsü yayılmaya devam ediyor. Son verilere göre 7 bin 161 vakanın tespit edildiği İran’da ‘resmi verilere’ göre 237.

Virüsün Çin’den sonra yayıldığı ilk ülkelerden olan Güney Kore’de 7 bin 478 vakaya karşın 53 ölüm yaşandı. Güney Kore’de dünya genelinde yüzde 2-3 aralığında seyreden ölüm vakalarının yüzde 1’in altında olması dikkat çekiyor.

62 BİN VAKADA HASTALAR İYİLEŞTİ

Yeni korona virüs salgınında umut verici olan en önemli rakamlar ise, iyileşen bireylerin sayısındaki artış. Dünya genelinde şimdiye kadar tespit edilen 113 bin vakadan 62 bin 500 kadarında hastaların iyileştiği görülüyor.

Ancak virüsün yayılmaya devam etmesi halinde bu binlerce hatta on binlerce kişinin daha yaşamını yitirebileceği gerçeğini değiştirmiyor.

EKONOMİK KAYIP 2 TRİLYON DOLARI BULACAK

Öte yandan Covid-19’un dünya ekonomisine vereceği maddi zararın binlerce milyar doları bulacağı bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yayınlanan son araştırmaya göre, bu yıl global ekonomide Covid-19 kaynaklı kayıp 1 trilyon ile 2 trilyon dolar arasında olacak. Araştırmada, daha önce yüzde 3,4 civarında öngörülen ekonomik büyümenin yüzde 2,5’in altında olacağına dikkat çekiliyor.

UNCTAD yöneticilerinden Richard Kozul-Wright’a göre, dünya ekonomisindeki gerileme yüzde 2’nin altında olacak. Bu ise 1 trilyon dolar kadar bir düşüş demek. Ancak Kozul-Wright, bu tahminlerinin ‘iyimser’ olabileceğini ve 2 trilyon dolara kadar bir kaybın yaşanabileceğini de ifade etti. Bu ise global ekonominin sadece 0,5 puan büyümesi demek. Gelişmiş ülkelerin dışında global anlamda yüzde 2,5’in altındaki bir büyüme genel olarak ‘resesyon’ göstergesi olarak kabul ediliyor.

Dünya ekonomisindeki olası duraksamayı tüketici ve yatırımcıların güven kaybı, global talepte düşüş, borçlanmada artış ve piyasalarda aşırı tereddüt yaşanması gibi etmenlerin tetikleyeceği vurgulanıyor.

G20 ÜLKELERİNİN CİDDİ MALİ MÜDAHALESİ GEREKEBİLİR

UNCTAD araştırmasında dikkat çekilen bir diğer nokta da ekonomideki gerilemenin tek başına ülkelerin merkez bankalarının müdahalesiyle durdurulamayacağı.

Araştırmada, merkez bankalarının müdahalelerine ek olarak önde gelen 20 ülkenin üyesi olduğu G20’nin ‘yoğun bütçe harcamaları’ ve ‘dev kamu yatırımlarıyla’ ekonomiye müdahalede bulunmaları öneriliyor.

EN SON EKLENENLER