Para piyasalarındaki hareketlilik semt pazarlarını da vurdu!

Para piyasalarındaki haraketlilik semt pazarlarına zam olarak dönüyor. Pazar esnafı Kara, Ağlamaz, Kara ve Koçyiğit satışların düşüklüğünden, alışveriş yapmaya gelen Melek Öğüt ve Fatma Karacan ise fiyatların yüksek olmasından yakındı

İzmir’in Konak ilçesi Gültepe Mahallesi’nde kurulan semt pazarında hem pazarcılar hem de tüketiciler oldukça dertli. Pazarcılar yüzde 40’a varan indirime gittiklerini ileri sürerken, tüketiciler fileyi dolduramadıklarını söylüyor.

Dolar’ı Euro’yu görmüyoruz ama…

MA’dan Ahmet Kanbal – Ayşe Sürme’nin  geçtiği habere göre, işlerin durgunluğundan yakınan pazar esnaflarından Kamuran Ağlamaz; “Müşteri her şeyin esnaftan kaynaklandığını sanıyor. Taş yerinde ağır derler ya o misal. Dövizin yüzünü göremedik ancak para piyasalarındaki hareketliliğin bizede yansıyor” diye konuştu.

Devlet vatandaşı borçlandırıyor

Kimsenin hayatından memnun olmadığını dile getiren pazarcı Sinan Kaya da; “gelirden çok gideri olan bir toplum haline geldik. Devletin halkı sürekli borçlandırıyor. Halkımız başını borçtan kaldıramaz oldu. Bir gün çalışmasa bu insanlar aç kalır. Serveti olan bile servetinin 3 katı devlete borçlu. Özel uçak yapılıyor, yol yapılıyor ama bunlar bedava gelmiyor. Hepsi parayla geliyor. Halkın cebinden çıkıyor hepsi.”

Herşeye zam geldi…

Alım gücünün düştüğünü belirten pazarcı Coşkun Kara; “mazot başta olmak üzere birçok şeye zam geldi. Fiyatları düşürmelerine rağmen halkın alım gücü kalmadı, daha önce 2 kilo mal alan şimdi bir kiloyu bile almaktan tereddüt ediyor”

Sıkıntı hükümette…

Kendi yetiştirdiği ürünleri pazarda satan Mustafa Koçyiğit’in tüketicinin fiyatı yüksek bulduğunu, çiftçi olarak fiyatları düşük bulduğunu söyledi. Koçyiğit, para piyasalardaki her hareketliliğin kendilerini de etkilediğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Şu lahananın maliyeti bir lira. Bunu pazara getiriyoruz. Mazotuydu, şusu-busu derken 1 lira 50 kuruşu buluyor. 2 liraya satmaya kalktık mı tüketici isyan ediyor. Çünkü o da haklı. Mazot olmuş 5 lira 20 kuruş. Gübre torbası olmuş 150-200 lira. Üretici haklı, tüketici haklı, herkes haklı. Bir yerde sıkıntı var, sıkıntı da Hükümet’te.”

İnsanın değeri yok

200 lirayla pazara geldiğini belirten Melek Öğüt de, dolmayan pazar arabasını gösterip, “Paranın da insanın da değeri yok” dedi. Almak istedikleri her şeyden yarımşar kilo alabildiğini dile getiren Fatma Karacan ise, “Birer kilo alsak yetişemeyiz. Eskiden 50 lira ile pazara girdik mi yükle gidiyorduk. Şimdi bomboş gidiyoruz” diye belirtti.

EN SON EKLENENLER