Polis liste verdi, kaymakam attı, vali ‘hukukuna’ uydurdu

Bağlar Belediyesi’ne “fiili kayyum” olarak atanan Kaymakam Tolga Toğan, işine son verdiği 38 işçinin kıdem ve ihbar tazminatları için Diyarbakır Valiliği’nden “hukuki görüş” istedi. Valilik de, “işçilere kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesine imkân bulunmamaktadır” cevabını verdi.

Diyarbakır Valiliği’nin 28 Kasım 2016’da aldığı kararla Bağlar Belediyesi’nin her türlü hizmet alımı, ödeme, ihale yapma ve diğer belediyecilik faaliyetleri Bağlar Kaymakamı Tolga Toğan’ın onayına bağlandı. Resmi Gazete’de 22 Kasım’da yayınlanan 677 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kayyumlara, belediyelerdeki “Her türlü mal veya hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin” sözleşmeleri tek taraflı olarak feshetme yetkisi verildi. Bağlar Belediyesi’ne fiili kayyum olarak atanan Toğan, KHK’de yer alan bu düzenlemeye dayanarak, belediye bünyesinde faaliyet yürüten taşeron firmaya yazı göndererek, 38 temizlik işçisinin, “Örgüt ile bağlantıları” olduğu iddiasıyla 1 Ocak itibariyle iş akdinin (iş sözleşmesinin) feshedilmesini istedi. Bunun üzerine yüklenici firma, işçilerin iş sözleşmesini feshetti. İşçiler, bunun yanında iş sözleşmelerinin OHAL KHK’sine dayanılarak feshedilmesi nedeniyle, her ay maaşlarından düzenli olarak kesilen işsizlik sigortası primi ile oluşturulan işsizlik ödeneğinden de yaralanamadı.

Yıllarca çalıştıkları işlerinden soyut ve hiçbir mahkeme kararına dayanmadan kanununa aykırı bir şekilde çıkarılan işçiler, kıdem ve ihbar tazminatı almak için belediye ve yüklenici aleyhine iş mahkemesinde dava açtı.

‘POLİS LİSTE VERDİ İŞÇİLER İŞTEN ATILDI’

Açılan davalar üzerine Bağlar Belediye Başkanlığı, bağlı olduğu Bağlar Kaymakamlığı’na yazı yazarak iş sözleşmesi feshedilen 38 işçinin kıdem ve ihbar tazminatının ödenip ödenmeyeceği konusunda hukuki görüş talep etti. Diyarbakır Vali Yardımcısı ve Yatırım İzleme Koordinasyonu Kurulu (YİKOB) Başkanı Kürşat Güleryüz imzasıyla Bağlar Kaymakamlığı’na “Hukuki Görüş” konulu yazı gönderildi. Bağlar Kaymakamlığı OHAL Bürosu, bu yazıyı gereğinin yapılması için Bağlar Belediyesi’ne gönderdi.

Yazıda, iş sözleşmesinin haklı feshi halinde işçinin kıdem ve ihbar tazminatı alamayacağı ileri sürülerek, şu iddialarda bulunuldu: “Dosya kapsamı incelendiğinde ilgili belediye tarafından yapılmış herhangi bir fesih işleminin olmadığı, 38 işçi ile ilgili iş sözleşmesinin süresi bittiğinden yenilenmediği anlaşılmaktadır. Bu sebeple ilgili işçilere kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesine imkân bulunmamaktadır. İş sözleşmesi devam eden işçilerin, iş sözleşmelerinin yukarıda belirten 677 Sayılı KHK’nın 8. maddesi uyarınca feshedilmesi halinde ise ilgili maddede belirtilen şekilde hareket edilmesi koşuluyla yapılan fesih işleminin kanundan kaynaklı haklı bir fesih sebebi sayılabileceği, bu nedenle ilgili işçilere kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesine imkân bulunmadığı değerlendirilmektedir.”

Kanuna aykırı bir şekilde iş sözleşmeleri feshedilen işçilerin iş mahkemelerine açtığı davalarda, bu yazı savunma olarak gönderiyor.

677 SAYILI KHK KAYYUMLARA NE YETKİ VERİYOR?

Resmi Gazete’de 22 Kasım’da yayınlanan 677 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile belediyelerdeki “Her türlü mal veya hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin” sözleşmelerin tek taraflı olarak feshi için kayyumlara yetki verildi. Kayyumun bu yetkiyi kullanması için hiçbir yargı kararı gerekmiyor. İşçilerin, “Terör örgütlerine iltisaklı veya bunlarla irtibatı olduğunun Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilmesi” işten atılmaları için yeterli görülüyor. Kayyumlara işçi kıyımı için yetki veren ve işçilerin hak ve alacaklarını da tehlikeye sokan düzenleme, özellikle belediyelerde çalışan on binlerce taşeron işçinin işini kaybetmesini zemin hazırlıyor.

EN SON EKLENENLER