Problem çözme becerisi araştırılan 50 ülke içinde, Türkiye sondan beşinci sırada

OECD’in yayınladığı rapora göre Türk öğrenciler son beş sırada yer aldı . Şili ve Meksika’nın gerisinde kaldığı görülen raporda geleceğe yeterince iyi hazırlanmayan kişilerin savunmasız ve güvensiz bir hayat yaşalacağı belirtildi.

SINIFTAKİ BECERİ ÜLKELERİN KADERİNİ BELİRLEYECEK
Raporda yer alan bazı tespitler ise şöyle:

“Sınıfta başarılar ve başarısızlıklar giderek ülkelerin kaderlerini şekillendirecektir. Bugünün öğrencileri, dijitalleşme ile aşırı bağlantılı bir dünyaya doğru büyüyor; yarın, zaten otomasyon yoluyla oyulmuş bir işgücü piyasasında çalışacaklar. Doğru bilgi ve becerilere sahip olanlar için, bu değişiklikler özgürleştirici ve heyecan verici olacaktır. Fakat yeterince hazırlanmayan kişiler için hayat savunmasız ve güvensiz bir ortam olacaktır. Günümüz okullarında, öğrenciler genellikle bireysel olarak öğrenirler ve okul yılı sonunda kendi başarılarını belgelendiririz. Ancak, dünya ne kadar çok bağımlı hale gelirse o kadar çok ortak çalışana ve orkestrasyoncuya ihtiyaç duyuyor.

FEN VE MATEMATİK OKUYAN ÖĞRENCİLER PROBLEM ÇÖZME KONUSUNDA DAHA BECERİKLİ

Sınavlar arası problem çözme becerilerinin ilk değerlendirmesi 2003 yılında yapıldığı anlatılan raporun devamı şöyle:

“Fen veya matematik becerisine sahip öğrenciler işbirlikçi problem çözme konusunda daha iyi olma eğilimindedirler. Çünkü bilgileri yönetmek ve yorumlamak ve karmaşık muhakeme her zaman sorunları çözmek için gereklidir. Aynı şey ülkeler arasında da geçerlidir: Asya’da Japonya, Kore ve Singapur, Avrupa’da Estonya ve Finlandiya ve Kuzey Amerika, PISA’da (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) en iyi performans gösteren ülkelerdir.  Bu ülkeler, PISA’nın işbirliğine dayalı problem çözme değerlendirmesinde üst sıralarda yer almaktadır.

CİNSİYET EŞİTLİĞİ SAĞLANMALIDIR

Tüm ülkeler cinsiyet eşitsizliklerinin azaltılmasında ilerleme kaydetmelidir. 2015 yılında ortak sorunun çözülmesinde kızların fen, okuma ve matematikte performanslarını değerlendirildi. Kızlar, erkek çocuklardan daha iyi performans gösterdi.

VİDEO OYUNU OYNAYAN ÖĞRENCİLER DAHA AZ PUAN ALDI

Raporun son bölümünde öğrencilerin hem okul öncesi hem okul sonrası faaliyetlerinin de incelendiği belirtildi. Bu inceleme sonucu çocukların zaman geçirdiği dijital oyunların onların başarısına etkisi hakkında çarpıcı bir sonuca da ulaşıldı.

Raporda: PISA  öğrencilere hem okul öncesi hem de okul sonrası ne tür faaliyetler izlediklerini sordu. Öğrenciler bu faaliyetlerini, İnternet, sohbet ağları kullanma, video oyunları oynamak, arkadaşlarla buluşmak veya arkadaşlarıyla telefonda konuşmak, evde çalışmak veya aile üyeleri ile ilgilenmek olarak sıralandı. Sonuç olarak ise video oyunları oynayan öğrencilerin video oyunları oynamayan öğrencilere kıyasla çok daha düşük puan aldığı verisine ulaşıldı. 

DAHA İYİ YAŞAMLAR İÇİN DAHA İYİ BECERİLER GELİŞTİRİLMELİ

Dünyanın sosyal becerileri artan insanlara prim verdiği aktarılan raporda, okul müfredatı boyunca öğrencilerin becerilerini arttıracak istemlerin geliştirilmesi gerektiğini dikkat çekildi. Güçlü akademik becerilerin otomatik olarak güçlü sosyal becerilere de yol açmayacağının altı çizilerek, “Okulda daha olumlu ilişkilerin kurulması ve öğrencilerin problem çözme becerilerinin gelişmesine fayda sağlamaktadır. Yapıcı ilişkiler ve okul bağlılığı teşvik etmek için sosyal aktiviteler organize edebilir. Sınıf yönetiminde öğretmen eğitimi verebilir ve zorbalığı önlemek ve gidermek için bütün bir okul yaklaşımı benimseyebilir. Ancak tüm cevaplar ebeveynler ve toplumda yatıyor. Daha iyi yaşamlar için daha iyi beceriler geliştirmek için bir topluluk arasında işbirliği gerekir.

EN SON EKLENENLER