Rakka’da 5 yıl sonra ders başı

QSD güçleri Rakka kentinin yüzde 80’inden fazlasını kontrol altına aldı. Bir yandan savaş devam ederken, bir yandan da yaşam yeniden örülüyor. Sebehîye mahallesinde yıllar sonra ilk kez bir okul açıldı. 650 öğrenci her sabah büyük bir heyecanla enkazların arasında okulun yolunu tutuyor.

Rakka’nın DAİŞ’ten tamamen kurtarılması için Demokratik Suriye Güçleri (QSD) tarafından “Büyük Savaş” ismiyle yürütülen operasyonlar, 122’inci gününe girdi. Kentin yüzde 80’inden fazlasını kontrol altına alan QSD’li savaşçılar, batı cephesinde bulunan Nehda ile kent merkezinde yer alan Firdews, Kurdan, Hena ve Mensûr mahallelerine operasyon düzenliyor. Operasyonlarına kentin batı cephesinde ağırlık veren QSD’li savaşçılar, futbol sahası ve Vatanî Hastanesi’ne ilerliyor.
5 YIL SONRA İLK OKUL AÇILDI
Operasyonların devam ettiği Rakka’da kurtarılan mahallelere de geri dönüşler devam ediyor. Yine 5 yıl boyunca kapalı olan okullar ihtiyaçlar dahilide açılıyor. Bu çerçevede Rakka’nın batı cephesinde ilk kez bir okul açıldı.
Okul, batı cephesinin giriş mahallesi olarak bilinen Sebehîye ve Hewil Hewa köyü arasında bulunuyor. Sebehiye mahallesi aynı zamanda kentin kurtarılan ikinci mahallesi olarak biliniyor. Kentin diğer mahallelerinden göçlerin de olduğu Sebehîye mahallesinde yaşam normale dönerken, çocuklar da 5 yıl boyunca uzak kaldıkları okullarına kavuştu. Büyük bir heyecanla el ele  tutuşarak okulun yolunu tutan çocuklar, mutlu olduklarını söylüyor.
İSMİ HURRİYE OLACAK
16 sınıftan oluşan okula daha bir isim verilmemiş; fakat öğretmenler, kendi aralarında tartışarak, yeni bir isim verileceğini konuşuyor. Üzerinde durdukları isim ise Arapça’da özgürlük anlamına gelen “Hurriye” ismi oluyor. Okul şimdilik Hewil Hewa bölgesine yakın olduğu için bölge ismi ile anılıyor.
23 ÖĞRETMENİN 15’İ KADIN
Okulda 23 öğretmen görev alıyor. Bunların 15’ini kadın, 8’ini ise erkek öğretmenler oluşturuyor.  Okulda görev alan öğretmenlerin birçoğu daha önce DAİŞ tarafından ya cezalandırılmış ya da ölüm ile tehdit edilmiş. Bazı öğretmenler mahalleleri kurtarıldıktan sonra kente dönebilme fırsatı yakalamış. Yaşları 6-14 arasında değişen 650 öğrenci okulda eğitim görüyor. Okula halen kayıtlar devam ediyor.
3 DİLDE EĞİTİM VERİLİYOR
Ders programı ise zengin bir içeriğe sahip; Arapça, İngilizce, Fransızca dillerinin öğretildiği okulda matematik, coğrafya, resim, müzik ve sosyal bilgiler dersleri veriliyor. Bunun yanında çocuklara birçok oyun da öğretiliyor. Sabah saat 08.00’de ders başı yapan çocuklar, öğlen saat 12.00’de paydos ediyor.
DAİŞ’TEN SAKLANAN KİTAPLAR YENİDEN SIRALARDA
DAİŞ sadece okulları yasaklamakla kalmamış, Hewil Hewa köyü ve Sebehiye mahallesinde yer alan kütüphaneler ile okullarda bulunan binlerce kitabı da yakmış. Radikal İslam’ı anlatanlar dışında bütün kitapların imha edildiğini fark eden köy ve mahalle sakinlerinden bazıları, yüzlerce kitabı saklayarak, DAİŞ’ten korumuş. Şimdi ise saklanan kitaplar, tozlarından temizlenerek, açılan okulun masalarına konuluyor.
KİTAP KALEM VE DEFTER İHTİYACI VAR
Kitap, kalem ve defter konusunda sıkıntılar yaşayan okul yönetimi ise yardım bekliyor. Ağır bir savaştan çıkmış bir okulun öğrenci ve öğretmenleri olarak, toparlanmak istediklerini belirtiyorlar. Rakkalı çocuklar için seferber olmaya hazırlanan öğretmenlerin birçoğu gönüllü çalışmaya da hazırlanıyor. Öğretmenler, ağır bir süreçten geçtikleri için hem kendileri hem de çocuklar için psikolojik destek amaçlı derslere de hazırlanıyor.
SİLAH VE PATLAMALARIN ARASINDA
Bir yandan silah ve patlama seslerinin duyulduğu kentte, bir yandan da çocukların bağrışmaları ve cıvıltıları duyuluyor. Okula yeni başlayan minikler, yüksek sesle hem harfleri hem de sayıları öğrenmeye çalışıyor.
Her sabah büyük bir heyecanla uyanan çocuklar el ele tutuşarak, savaş enkazının arasından okullarının yolunu tutuyor.
MA / Nazım Daştan

EN SON EKLENENLER