Rakkalı genç kadın: Bu karanlığı üzerimden atıyorum

Geçtiğimiz yıl Minbic’te DAİŞ esaretinden kurtuluşunu üzerindeki çarşafı atarak kutlayan Suriyeli kadının hafızalara kazınan görüntüsü, QSD güçlerinin özgürleştirdiği Rakka’da tekerrür etti. 18 yaşındaki Fatma Hesen, zorunlu bırakıldığı çarşafı sıyırıp atarak, “Bu karanlığı üzerimden atıyorum” dedi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) Rakka kent merkezinde DAİŞ’e karşı başlattığı “Büyük Savaş” El Berîd ve Qedisîye mahallelerindeki şiddetli çatışmalar ile devam ediyor. Doğu ve batı cephesinden kentte ilerleyen QSD, kurtardıkları her yerleşim yerinde yüzlerce Rakkalı’yı da esaretten kurtarıyor. Çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan kafileler halindeki siviller, her iki cepheden açılan koridorlardan kurtarılan bölgelere aktarılıyor. 4 yıllık DAİŞ esaretinden kurtulmaya en çok kadın ve çocuklar sevinirken, özgürleştirilen kadınları YPJ savaşçıları karşılıyor. YPJ’lilere sımsıkı sarılarak, defalarca öpen kadınlar, kimi zaman ağız dolusu gülerek kimi zaman da sevinçten ağlayarak, özgürlük sevincini paylaşıyor. Bu kadınlardan birisi olan Fatma Hesen, özgürlük sevincini giymek zorunda bırakıldığı kara çarşafı sıyırıp atarak paylaştı.

GÜVENLİ ALANA ULAŞMAK İÇİN SAATLERCE YÜRÜDÜ

Derîye ile Sebehîye mahalleleri arasında açılan koridordan ailesi ile birlikte güvenli alanlara gelen 18 yaşındaki genç kadın Fatma Hesen, QSD savaşçılarının yanına ulaşmak için DAİŞ’in döşediği mayınlara basmamak için zorlu bir yolculuk yaptı. Gözyaşları içinde savaşçılara ulaşan Hesen, güvenli alanlara gelebilmek için saatlerce ailesi ile birlikte susuz bir şekilde yol aldıklarını belirtti. Fatma Hesen savaşçıların uzattığı suyu başına dökerek serinlemeye çalıştı. Ailesini sakinleştirmeye çalışan Hesen’in yaptığı ilk şey ise, DAİŞ döneminde giymeye zorunlu bırakıldığı kara çarşafı sıyırıp atmak oldu.

‘ARTIK KURTULDUK’

Kara çarşafı sıyırıp altındaki renkli fistan ile konuşmaya başlayan Hesen, “Artık kara çarşaf giymek istemiyorum. Bu karanlığı üzerimden atıyorum. Bunu isteyerek giymiyorduk. Çetelerin zoru ile bu hale geliyorduk. Yoksa sonumuz ölümdü. Ama artık kurtulduk. O cehennemden çıktık. Özgürüz. Onlara dair her şeyi zorla yapıyorduk. Bunu artık yapmayacağız” diye konuştu.

Nazım Daştan – dihaber

EN SON EKLENENLER