Şair Ahmet Telli Frankfurt’ta okurlarıyla buluştu

ÇİĞDEM GÜLTEKİN/ALMANYA

Dünyanın en büyük kitap fuarı Frankfurt’ta bu yıl 69. kez kapılarını açtı.11-15 Ekim tarihleri arasında geleneksel olarak yapılan Kitap Fuarı’nın açılışını Almanya Cumhurbaşkanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gerçekleştirdi. Her iki liderin açılış konuşmasına da ifade ve basın özgürlüğü damgasını vurdu.

Türkiye’den de birçok tanıdık isimlerin katıldığı fuar kapsamında; Friedrich Neumann Vakfı tarafından verilen Raif Bedevi Cesur Gazetecilik Ödülünü bu yıl Türkiyede tutuklu bulunan gazeteci Ahmet Şık aldı.

Uluslararası Kitap Fuarı kapsamında ünlü Şair Ahmet Telli’de Edebiyat Buluşmaları adı altında sevenleri ve şiir dostları ile buluştu.

1960 sonrası toplumcu, şiirimizin ikinci kuşağında yer alan, tarihin karanlık tortusu ve insan ruhunun karanlığı içinden, romantik ve başkaldıran, duygularını kendine has tarzıyla yazıya döken Telli, 7 Ekim Cumartesi günü Hattersheim Alevi Kültür Merkezinde ilk şiir dinletisi’ni gerçekleştirdi.

8 Ekim Pazar günü Türk Alman Klübünde ”Hayat Şiirini arıyor”adı altında yapılan etkinlikte de şiir ve sanata gönül veren sevenleriyle buluştu.

13 Ekim Cuma günü Frankfurt Alevi Kültür Merkezi ve Cemevinde Frankfurt Kitap Fuarı kapsamında ”Edebiyat Buluşmaları” ile finali gerçekleştiren Şair ilk kitabından itibaren üst üste baskıları yapılan kitaplarını da imzalama şansı yakaladı.

Frankfurt AKM-Cemevi Başkanı Bülent Alkan’ın yaptığı selamlamanın ardından Ahmet Telli’nin hayatından 18 dakikalık bır kesitin gösterildiği sinevizyon sunumundan sonra Telli şiirlerini seslendirdi..

Dinletiye sanatçı Aysun Kalmık da müzik ekibiyle ve eşsiz yorumuyla Telli’nin şiirlerinden bestelenen şarkılara eşlik etti.

Toplumsal sorunları şiirinin odağına yerleştirmesiyle bilinen,sözcük seçimi ve dilinin sınırsızlığı ve yaşamın mucizevi dokunuşu ile aşka dair, sevgiye dair söylenecek ne varsa güçlü bür şekilde dile getiriyor Telli. Elbet yaralanmışlıklara dair söylecek bir çok sözü olan Telli’nin ayrılıklarada hitaben söyleyecekleri oluyor.

Gidersen yıkılır bu kent, kuşlar da gider
Bir nehir gibi susarım yüzünün deltasında
Yanlış adresteydik, kimsesizdik belki
Sarışın bir şaşkınlık olurdu bütün ışıklar
Biz mi yalnızdık, durmadan yağmur yağardı
Üşür müydük nar çiçekleri ürperirken

diyordu……

Dinletide hayatından kesitlere ve anılara yer veren Telli, Erdal Eren ve Necdet Adalı’yı düşünürken kaleme aldığı Nida şiirinide paylaşıyor sevenleriyle….

Anlam itibari ile bir Ünlem işareti olduğunu ve dikkat uyandırmak için kullanıldığını dile getiriyor.
Öğretmen, Yazar, Şair olarak tanıdığımız Telli son sözlerinde aşka, sevgiye, dostluklara dikkat edilmesi gerektiği ve güzel yaşanılır bir Ülke için umudu büyütmeliyiz diyerek ayrılıyor sevenlerinden…

AHMET TELLİ KİMDİR?

2 Aralık 1946’da Çankırı’nın Eskipazar ilçesinde doğan Telli, uzun yıllar öğretmenlik yaptı.12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra tutuklanarak görevine son verildi. Kitapçılık ve Yayıncılık yapan Şair, 1993′ te mahkeme kararı ile döndüğü Öğretmenlik mesleğinden emekli oldu.
İlk şiiri 1961′ de yayınlanan Telli’nin çok sayıda şiir kitabı var. Yazı ve şiirleri birçok Edebiyat ödülüne layık görülen Telli Ankara’da yaşıyor.

Frankfurt Alevi Kültür merkezi ve cemevinde yapilan şiir dinletisinin moderatorlüğünü Hıdır Yılmazer yaparken degisik gazetelerden temsilcileri hazır bulunduğu etkinliğin çekimlerini Yol Tv üstlendi.

EN SON EKLENENLER