Saz ustası: Umarım bir gün bir çırak kapıyı çalar da…

Urfa’da 30 yılık saz ustası Müslüm Albayrak, fabrikalarda üretilen sazların hem görsellik hem de fiyat bakımından kendi üretimlerine tercih edildiğini belirterek, bir gün mesleği öğrenmek için kapsısını çalacak çırağın umudu ile direndiğini ifade etti.

Urfa’nın merkez Haliliye ilçesi Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan İzgördü Pasajı’nda saz imalatı yapan Müslüm Albayrak, genç yaşta saza merak saldığını ve işini severek yaptığını söyledi. Bağlamanın yanı sıra ud, kanun, keman ve kendi tasarlayıp “Urfa ahengi” adı verdiği 8 telli cümbüşü de yapan Albayrak, fabrikalarda üretilen sazlardan kaynaklı el emeği ile yapılan sazların artık rağbet görmediğini aktardı.

İnsanların sanata ve emeğe değil görselliğe önem verdiğini dile getiren Albayrak, fabrikalarda üretilen sazların hem görsellik hem de fiyat bakımından kendi üretimlerine tercih edildiğini dile getirdi. Ses, ton, sağlamlığın değil, dış görünüşün önem kazandığını vurgulayan Albayrak, sazların iyi ve sağlam olabilmesi için kullanılan ağaçlara dikkat edilmesini söyledi. Ardıç, maun, rengi, dut ve aframoz ağaçlarını tercih ettiğini ekleyen Albayrak, “Ağaçlar iyice kuruduktan sonra kullanmaya başlıyorum. Yaptığım sazların farkını sadece sanattan anlayanlar görebilir” dedi. Sazlara 800 ila bin 500 TL arasında alıcı bulabildiğini kaydeden Albayrak, fabrikasyon sazların kısa ömürlü olduğunu, kendi sazlarının ise 30-40 yıla kadar kullanılabilindiğinin altını çizdi.

SAVAŞ BİR KÜLTÜRÜ BİTİRDİ

Saz üretiminin yanı sıra sıra gecesi ekibiyle bir çok yerde sahne aldığını dile getiren Albayrak, son 2-3 yıldır sıra gecesi kültürünün yozlaşması ile artık sahne almadıklarını aktardı. Bölgede yaşanan savaştan dolayı turistlerin gelmediğini belirten Albayrak, “Onların gelmemesi bir diğer kazanç kapımız olan sıra gecesini de etkiledi” diye konuştu.

Son olarak mesleğinin devamlılığı için çırak bulamamaktan yakınan Albayrak, “Umarım bir gün biri kapıyı çalarda bu mesleği öğrenmek ister” dedi.

EN SON EKLENENLER