Sefalet koşullarında yaşam sürüyor

Birleşik Metal-İş TİS Uzmanı İrfan Kaygısız, hükümetin taşeron işçilerle ilgili gündeme getirdiği yeni düzenlemenin ücret eşitsizliğini ortadan kaldırmadığını belirterek, ‘Bir taraftan ‘kadro veriyorum’ diyor, diğer taraftan sefalet koşullarında yaşamayı sürdürür hale getiriyor. Dolayısıyla yapılması gereken kadroya alınmak ile birlikte aynı işi yapan işçilerin ücretlerinin de eşitlenmesi gerekir’ dedi

Ülkede AKP Hükümeti’nin iktidara geldiği 2002 yılında 387 bin olan taşeron işçisi sayısı beşe katlanarak 2 milyona yaklaştı. Son 10 yılda özel sektör gibi devlet de maliyetleri düşürmek adına kadrolu işçi almak yerine taşeron işçi almayı tercih ediyor. Öte yandan AKP hemen her seçim döneminde olduğu gibi 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde tek başına iktidar olması durumunda kamuda çalışan 740 bin taşeron işçisine kadro vereceği sözünü yerine getirmedi. Son olarak iki gün önce partisinin grup toplantısında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taşeron işçilere ilişkin yeni düzenleme yaptıklarını ve işçilere kadro verileceğini ileri sürdü.

Yeni düzenleme eşit ücret konusunda çözüm getirmiyor

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi (TİS) Uzmanı İrfan Kaygısız, hükümetin taşeron işçilerle ilgili gündeme getirdiği düzenlemeyi “Bir taraftan kadro veriyorlar diğer taraftan işçileri sefalet koşullarında çalıştırmaya devam ediyorlar” diyerek değerlendirdi. Aynı işi yapan taşeron ile kadrolu işçilerin aldıkları ücret arasında büyük fark olduğunu belirten Kaygısız, yeni düzenlemenin de eşit ücret konusunda çözüm getirmediğini söyledi. Kaygısız, “Çalışma Bakanı Julide Sarıeroğlu’nun açıklamalarından düşük ücret şeklinin korunacağını anlıyoruz. O açıklamadan anladığımız kadarı ile bir düzenleme söz konusu olmayacak. Bu da mevcut düşük ücret seviyesinin korunması demektir. Bir taraftan ‘kadro veriyorum’ diyor, diğer taraftan sefalet koşullarında yaşamayı sürdürür hale getiriyor. Dolayısıyla yapılması gereken kadroya alınmak ile birlikte aynı işi yapan işçilerin ücretlerinin de eşitlenmesi” dedi.

İşten çıkarma kolaylaşıyor

Düzenleme ile birlikte belediyelerde çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmayacağını ifade eden Kaygısız, söz konusu işçilerin belediye şirketlerinde istihdam edileceğini kaydetti. Kaygısız, “Söz konusu düzenleme ile birlikte işçileri daha kolay işten çıkarmanın zemini hazırlanıyor” diye belirtti.

Sendikalara, konfederasyonlara bilgi verilmiyor’

Kaygısız, şöyle devam etti: “Düzenlemeye ilişkin elimizde henüz bir yasa tasarısı yok. Bu da bir başka sorun. Sorunun tarafları olan sendikalara, konfederasyonlara düzenlemenin detayları konusunda bilgi vermiyorlar. Dolayısıyla bu tek taraflı ‘ben yaptım oldu’ meselesi haline geliyor. Oysa sendikalar da bu işin tarafı. Taşeronların yaklaşık 400 bini sendika üyeleri. Henüz ayrıntılı bilgiye sahip değiliz. Ne zaman uygulamaya girecek ne zaman yürürlüğe girecek bunu bilmiyoruz. Kaygımız odur ki bunun bir sene sonra yürürlüğe girmesi. Bu da tam seçim yatırımı var. Yani seçimlere yakın bir tarihte uygulamanın hayata geçirilmesi bir politik yatırım amacı konusunda kaygılar oluşturuyor.”

EN SON EKLENENLER