Şengal’de okul zili çaldı

 Êzidî çocuklar yeni eğitim-öğretim yılına başladı. Bu yıl 13 okulda bin öğrenciyle ders başı yapılan Şengal’de öğrenciler de öğretmenler de hem heyecanlı hem de sevinçli. Öğrenciler en çok “Zimanê Kurdî” dersini seviyor.
Şengal’de yeni eğitim-öğretim yılı başladı. DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 tarihinde Şengal’e saldırısı ardından Êzidî halkı açısından yeni bir dönem başlamıştı. Êzidîler tarihte hiç olmadığı kadar kendi dil ve inançlarının özgünlüğünü koruyacak bir kurumsallaşmaya gittiler. Êzidîler açısından belki de en önemli değişimlerden biri de kurdukları eğitim sistemi oldu. Êzidî çocukları tüm imkânsızlıklara rağmen artık kendi dil ve inançları temelinde eğitimlerini sürdürüyor.
ŞENGAL’DE 13 OKULDA EĞİTİM 
Yeni eğitim-öğretim yılında Şengal Êzidîleri Dil ve Eiğitim Kurumu (Saziya Ziman û Perwerdê ya Êzidiyên Şingalê–SZPÊŞ ) adı altında yaklaşık 3 yıldır eğitim çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. SZPÊŞ’e bağlı Şengal’de şu ana kadar 13 okulda eğitim veriliyor. Bu okulların hepsine de DAİŞ ile mücadelede yaşamını yitiren Êzidî savaşçılarının isimleri verilmiş.
Bu okulların ve kuruldukları yerlerin isimleri şöyle: Şehit Vînar (Çilmêra), Şehit Zinar (Xidir Tala Kampı), Şehit Azad( Ş. Nazê Kampı), Şehit Babîr (Xerbê Kampı), Şehit Xelef (Derkê Qewala), Şehit Qasim (Kolika Köyü), Şehit Zana (Milêk), Şehit Cemal (Kersê Köyü), Şêx Xêrî (Xanesor), Şehit Brûsk (Derê Gelî), Şehit Şengal (Şengal), Şehit Cilan (Şengal), Şehit Nazê (Şengal).
ANADİL VE ÊZIDÎLİK ÖĞRETİLİYOR
Bu okullarda eğitim süresi altı yıl. En önemli derslerin başında “Zimanê Kurdî (Kürtçe Dili)” geliyor. Yıllarca egemen güçlerce kendi dillerinden eğitim alma hakkından mahrum edilen Êzidî çocuklarının dillerini iyi öğrenebilmeleri için birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar Zimanê Kurdî dersini görüyor. Zimanê Kurdî’nin yanı sıra “Êzidiyatî (Êzidîlik)” de önemli görülen derslerden biri. Dört ve beşinci sınıfta verilen bu dersle Êzidîlik tarihi, inancı, gelenek ve görenekleri öğretiliyor.
Birinci sınıftan altıncı sınıfa kadar verilen bazı dersler şunlar: Zimanê Kurdî (Kürtçe Dili), Zanistaniya Civakê (Toplumu Bilimi), Bîrkarî (Matematik), Civak û Jiyan (Yaşam ve Toplum), Zanyarî (Bilim), Êzidiyatî (Êzidîlik), Erebi (Arapça), İngilizî (İngilizce), Muzîk, Wêne (Resim).
ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI, ÖĞRETMEN DE 
SZPŞ verilerine göre, geçen yıl bu okullardaki öğrencisi sayısı 600 iken, bu yıl halkın da Şengal’e dönmesiyle beraber yaklaşık bin öğrenciye ulaştı. SZPŞ bünyesinde 35 öğretmen ders verirken, artan ihtiyaca göre 40 kişi de öğretmenlik eğitimine alındı. 40 öğretmenin de bu eğitim-öğretimin ikinci yarıyılında ders vermesi bekleniyor.
KERSÊ KÖYÜNDE OKUL SEVİNCİ 
Bugün başlayacak olan eğitim-öğretimin bir gün öncesi Şengal’deki tüm öğrenciler okullarına çağrılarak eğitim materyalleri verildi. Êzidî çocuklarının bu heyecanına biz de Kersê köyündeki Şehit Cemal Okulu’nda ortak olduk. 22’si kız toplam 38 öğrenci kapıda öğretmenlerini bekliyor. Öğretmenlerin okul kapısını açmasıyla sınıflarına doluşuyorlar. Bu okulda 18 öğrenci bir ve ikinci sınıfta, 9 öğrenci 3’üncü sınıfta, 11 öğrenci ise dördüncü ve beşinci sınıfta okuyor.
Okulda ders veren 3 öğretmen ilk iş olarak eğitim materyallerini tasnif ederek öğrencilere dağıtıyor. Öğrencilere ders kitapları, defter, çanta, kalem, silgi ve açacak veriliyor. Çantalarını dolu dolu alan çocuklar mutluluğu gözlerine yansıyor. Êzidî inancında Çarşamba günü kutsal sayıldığı için Çarşamba ve Perşembe günleri haftanın tatil günleri oluyor.
ÖĞRENCİLER ‘ZIMANÊ KURDÎ’Yİ ÇOK SEVİYOR 
Üçüncü sınıf öğrencisi 7 yaşındaki Berîvan Hitta çantasını sıkı sıkı tutarak çok mutlu olduğunu belirtiyor. “Arkadaşlarımı gördüğüm için çok mutluyum” diyen Hitto, en çok Zimanê Kurdî dersini sevdiğini ve büyüyünce öğretmen olmak istediğini söylüyor. Berîvan, bunun nedenlerini de şöyle ifade ediyor: “Öğretmen olmak istiyorum, çünkü okulu çok seviyorum, hep okulda olmak istiyorum. Ben de öğretmenimiz gibi ders vermek istiyorum.”
Üçüncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Xizmet Mirad, eğitime yeni başlayan kardeşiyle birlikte okula geliyor. Mirad, ilk günün duygularını şöyle dile getiriyor: “Bugün çok mutluyum. Sabah birinci sınıfa yeni başlayan kardeşim Marî ile okula geldik. En çok Wêne (Resim) dersini seviyorum. Her gün resim çiziyorum evde, kardeşime de öğretiyorum.”
ÖĞRETMEN: YEPYENİ BİR SAYFA AÇTIK
Okulun öğretmenlerinden Heyder Êzidî, 3 yıldır öğretmenlik yapıyor. Her yıl öğretmenlerin daha verimli olmaları için okul değiştirdiklerini söylüyor. Bu okula yeni geldiğini ve heyecan duyduğunu ifade eden öğretmen Heyder Êzidî, imkânlarının her geçen yıl daha da iyiye gittiğini belirterek, Êzidî çocuklarını eğitmekten büyük onur duyduğunu kaydediyor. Öğretmen Êzidî, şunları söylüyor: “Fermandan önce kendi dilimizin ve dinimizin öğretilmediği bir toplumduk. Bu yüzden de okula gitmek istemeyen bir toplum haline gelmiştik. Ama şimdi tamamen kendi dünyamız ve kültürümüzle yepyeni bir sayfa açmış durumdayız. Êzidî halkının bizlere yaklaşımı çok olumlu. Elimizden geldiğinin en iyisini yaparak, tarihteki fermanlara karşı bir cevap olmak istiyoruz. Her bir öğretmen arkadaşımız da bu bilinçtedir. Bizlere bu konuda yardımcı olanlara minnettarız.”
MA / Selami Aslan 

EN SON EKLENENLER