Şengal’in ticaret merkezi Sinûnê meclisine kavuştu

Şengal Demokratik Özerk Meclisi kasaba kasaba örgütleniyor. Ticaret merkezi Sinûnê’de kurulan meclisle Êzidxan toprakları altıncı meclisine kavuştu. Sinûnê halkı, meclisin Êzidî birliği için önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

Şengal Demokratik Özerklik Meclisi’nin örnek çalışmaları mahalle mahalle, kasaba kasama yayılıyor. Daha önce Şengal, Serdeşt, Borik, Dohla ve Xanesor’da kurulan meclislere bir yenisi daha eklendi. Daha önce KDP’nin yönetiminde olan Şengal’in ticaret merkezi Sinûnê nahiyesinde de meclisi kuruldu. Uzun tartışmaların sonucu kurulan Sinûnê Meclisi, Êzidî halkında büyük bir heyecan yarattı.
MECLİSTE 9 KADIN VAR 
9 kadının da yönetiminde yer aldığı 44 kişilik Sinûnê Meclisi Eşbaşkanlığına Edla Bekir Hüseyin ile Xwedêda Elyas seçilirken, Eşbaşkan Edla Bekir Hüseyin’in sözcülüğüne Canê Silêman ve Eşbaşkan Xwedêda Elyas’ın sözcülüğüne ise Silêman Ehmed seçildi. Meclis aynı zamanda oluşturduğu alt komitenin üyeleri seçildi. Meclis tarafından kurulan Yürütme Komitesi, Gençlik Komitesi, Hak ve Hukuk Komitesi, Belediye Komitesi ve Eğitim Komitesi süreç içinde sayıları 12’ye çıkarılması amaçlanıyor.
Halkın ve özellikle kadınların yoğun ilgi gösterdiği Sinunê meclisinin kuruluş salonunda, YBŞ, YJŞ ve Şengal Demokratik Özerklik Meclisi bayrakları, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın posterleri ve 73’üncü fermanda yaşamını yitiren Êzidî savaşçılarının fotoğrafları asıldı. Meclisin kuruluş toplantısında konuşmacılar birlik mesajları vererek, Êzidîlerin kendi kendilerini yönetme gücüne sahip oldukları ve önlerinde herhangi bir engelin kalmadığı değerlendirmesinde bulundu.
‘HALKIMIZIN BİRLİĞİ İÇİN TOPLANDIK’
Sinûnê Meclisi’nin kuruluşuna ilişkin duygularını dile getiren 63 yaşındaki Sinûnêli Hemo Hecî, “Geldik sesimizi vermeye. Hiçbir parti ile alakamız yok. Biz halkımız ve birliği için toplandık burada. Eskiden böyle bir meclis yoktu. Hem merkezi yönetim olsun hem de Başûrê Kurdistan olsun halkımıza herhangi bir yardımda bulunmadılar. Aksine şahsi menfaatlerini düşünen kişiler haline gelmişlerdi. Bir partiye ait değil meclisimiz, bu meclis özgür Êzidîlerin meclisi olacak. Her köyün her mıntıkanın ihtiyaçlarını karşılaması için çalışacak bir meclis olduğuna inanıyoruz” dedi.
‘ESİR KADIN VE KIZLARIMIZI KURTARALIM’
Amaçlarından birinin de DAİŞ’in elindeki esirlerin kurtarılması olduğunu belirten Hecî, şöyle devam etti: “İnancımız odur ki, maddi kazanım ve düzelmelerden önce, öyle bir merhaleye ulaşalım ki, DAİŞ’in esir tuttuğu kadınlarımızı ve kızlarımızı kurtaralım. Bizler hep insanların duvarında ağladık ama artık kendi kendimiz bir araya gelerek sorunlarımız üzerinde fikir üreteceğiz.”
‘BÖYLE GİTMEZ DEDİK’
Sinunêli 36 yaşındaki Şiweş Sîno da, Irak devletinin uygulamalarına yönelik eleştirilerde bulunarak amaçlarını dile getirdi. Sîno, şunları ifade etti: “Bize eskilerden beri dedelerimiz de söylerdi. Biz Êzidîlere kimse sahip çıkmış değil. Kimse Êzidîlere ‘Haksızlığa uğradılar’ demedi. Bu Irak devletinde bir savaş olduğunda tüm Êzidîler katılırdı, devletten yana savaşırdı. Irak gücü anlamında şehit olan Irak askerleri yüzde 3 ise biz Êzidîler yüzde 20 oranda şehit vermişiz savaşlarda. Ama iş devlet kaynaklarından faydalanmaya geldiğinde Êzidîlerin bu kaynaklardan faydalanması yüzde 1 dahi değildir. Biz de dedik ki ‘Birlik olalım ve sesimiz Irak hükümetine iletelim, bizim hakkımızı verin, böyle gitmez. Dedelerimize haksızlıklar yapıldı. Biz artık Êzidîlere yönelik saldırıların önünü Ezidîler olarak alacağız, bir daha çocuklarımız saldırılara ve katliamlara uğramasın.”
‘İLK KEZ BİRARAYA GELDİK’
“Eğer Irak devleti de bizi haklarımızla kabul etmezse, uluslararası devletlere bu sefer sesimizi yetiştireceğiz ve hakkımızı isteyeceğiz” diyen Sîno, 14 yıl boyunca Şengal’de bulunmuş Güney Kürdistan hükümetinin Êzidî hakları konusunda yaklaşımlarına da eleştirdi: “Kürdistan hükümeti Êzidîlerin Irak’tan haklarını almasına izin vermezdi, bizlerin yerine Irak’tan haklarımızı istediler ama birkaç kişiye verdiler bu hakkı. Bu kişileri kendilerine para ile bağladılar. Onlar kendilerine yakın olanlara ancak bu hakkı helal gördüler ki onlarla beraber olan Êzidîler de Êzidîliği kabul etmezdi. Bu bilinmeli ki biz aç ve susuz da kalsak Êzidî olarak kalacağız. İlk kez kendi kimliğimiz için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu bizi çok heyecanlandırıyor.”
‘BUGÜN SÜNNİ YARIN Şİİ YÖNETİM İSTEMİYORUZ’
Sîno, sözlerini şöyle tamamladı: “Yüzyıllardır neden kendi kendimizi yönetemedik? Yönetemediğimiz için de her gelen kendi sistemini üzerimizde yürüttü. Bizim kendimize has bir inancımız ve kültürümüz var bu da özel bir kanun istemekte. Irak anayasasında olan bu hakkın da uygulanması gerekir. Biz bunun için mücadele edeceğiz. Biz artık bugün Sünni yarın Şii yönetimler istemiyoruz.”
‘BİR YAŞAM ÖRECEKSEK ÊZİDÎLER YAPSIN’ 
Eşbaşkan Edla Bekir Hüseyin’in sözcülüğüne seçilen Canê Silêman (40) da meclisin kuruluşuna katıldığı için çok mutlu olduğunu ifade ederek, bundan sonra başkalarının tahakkümünde yaşamak istemediklerini söyledi. Silêman, “Bu katliamlar, zorluklara ve zahmetlere artık yeter diyoruz. Biz artık başkalarının tahakkümünde, gözlerimiz dışarıda olmak istemiyoruz. Biz kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Bir yaşam öreceksek Êzidîler eli ile olsun istiyoruz. Tabi ki bize destek veren hevallere sonsuz teşekkür ederiz. KDP ve Irak Merkezi Hükümeti bizim için hiçbir iyi şey yapmadılar. Her zaman bize ihanet ederek, bizi katliamlarla yüz yüze bırakarak kaçtılar. Hevaller dışında kimseye de inancımız kalmadı” diye konuştu.
Êzidxan Asayişi ve YBŞ’de 4 çocuğunun görev aldığını, eşiyle birlikte örgütleme çalışmalarında yer aldığını vurgulayan 47 yaşındaki Derasê Hüseyîn de, “Meclisimizin daha da büyümesi, gelişmesi ve halkımızın ayakları üstünde durması için buradayım ve meclise katıldım” dedi.
‘MECLİS TEMEL BİR ADIMDIR’
Êzidî halkına da seslenen Dêrasê Hüseyîn, şu çağrıda bulundu: “Eskiden korku içindeydik. Gözlerimizi korkutmuşlardı. Şimdi herkes hak ettiği yerdedir. YBŞ’miz olduğu sürece de artık korkmuyoruz. Birlik olacağız ve daha güzel bir Êzidxan için canla başla çalışacağız. Êzidî anneleri ve kadınları da artık korkmasın. Gelsinler bizlerle otursunlar. El ele verirsek inşallah kazanacağız. Meclisimiz Êzidîlerin birliği için temel bir adımdır.”
MA / Nazım Daştan – Selami Aslan 

EN SON EKLENENLER