SES: Sağlık Bakanlığı sağlıkçıların yaşamını tehdit ediyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), “Salgının Şiddeti Sağlık Emekçilerinin Sağlık ve Yaşam Haklarının İhlali İçin Gerekçe Gösterilemez” başlıklı raporunu genel merkezindeki toplantıda paylaştı.

Rapora dair konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, “Diğer ülkelerdeki tecrübe sağlık emekçilerinin çok ciddi bir tehdit altında olduğunu göstermektedir” dedi. Salgın başladığından bu yana evde kalınmasına dönük olanakların oluşturulması için çağrı yaptıklarını belirten Erden, “Ne yazık ki süreci yürüten iktidar tarafından ısrarla bu yönde bir adım atılmamakta, üretim devam ettirilmekte, buralarda çalışan emekçiler ve tüm toplum risk altında bırakılmaya devam edilmektedir” diye konuştu.

Erden, tüm emekçiler gibi sağlık çalışanlarının da üretim ve hizmetten geri çekilme hakkı olduğunu hatırlatarak, “Sağlık emekçileri yaşam hakları ihlal edilerek çalışmaya zorlanmaktadır” diye ekledi.

TESPİTLER VE YAPILMASI GEREKENLER

Erden, 11 Mart-11 Nisan tarihleri arasını kapsayan rapordaki öne çıkan tespit ve önerileri şöyle sıraladı:

“* Şu an temaslı ya da enfekte sağlık emekçisi sayısı hakkında hiçbir bilgi açıklanmamakta, bu da ciddi bir tedirginliğe yol açmaktadır. Bilgiler SES ve TTB gibi sağlık emekçilerinin örgütleri ve temsilcileri ile paylaşılmalıdır.

* Sendikamızın yaptığı çalışmalarda elde edilen verilerle de ortaya konulduğu üzere, hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, iş yerlerinde sağlık emekçilerinin sağlığı ve güvenliği için eksik olan kişisel koruyucu donanım sağlanmalı, eğitim ya da bilgilendirmeler sürekli güncellenmeli, çalışma ortamının ve malzemelerin dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.

* Kişisel koruyucu ekipmanların yetersizliği kadar, son zamanlarda özellikle İstanbul’da dağıtılan ekipmanlarda standartlara uygunluk ve kalite sorunları yaşanmaktadır. Sağlık emekçileri standartları belirtilmemiş, nasıl tedarik edildiği açık olmayan ekipmanları kullanmaya zorlanamaz.

* Sağlık emekçileri, sağlıkları ve yaşamlarının risk altında olduğu durumlarda, gerekli güvenli koşullar sağlanana kadar çalışmayı durdurabileceğini bilmelidir. Sağlık emekçilerinin güvenliklerinin sağlanmasını talep etmelerinin en doğal hakları olduğu ve yönetimler bunu sağlamakla yükümlü olduklarını bilerek davranmalı, koruyucu ekipman talep eden sağlık emekçilerine baskı yapmaktan vazgeçmeli, sorunları gidermelidir.

* Sağlık emekçilerine düzenli olarak test yapılması konusunda henüz problemler sürmektedir. Sağlık alanı bugünkü tablo açısından risklidir. Semptom göstersin göstermesin tüm sağlık emekçilerine beş gün aralıklarla test yapılmalı, bu yolla hem sağlık emekçileri korunmalı hem de virüsün bulaşı önlenmelidir. Temaslı sağlık emekçileri çalışmaktan yeterli süre boyunca çekilmeli, güvenilir test sonuçları belli olana kadar çalışmaya zorlanmamalıdır.

* Kamu ya da özel temizlik çalışanlarını da kapsayacak şekilde koronavirüs meslek hastalığı olarak kabul edilmeli, sağlık emekçileri hastalığa yakalandıklarında maaş, tazminat, çalışmama haklarıyla ilgili başvuru vb. konularda herhangi bir bürokratik işlemle ilgili kaygı duymadan çalışabilmelidir.

* Hasta sağlık emekçisi sayısının artmasıyla vaka sayısının artışına paralel olarak sağlık emekçisi ihtiyacı daha da hızlı olarak artacaktır.

* Güvenlik soruşturmaları kaldırılarak ataması yapılan tüm sağlık emekçileri görevlerine başlatılmalı, KHK ile ihraç olmuş sağlık emekçileri hemen işine iade edilmeli ve ataması yapılmayan sağlık emekçilerinin ataması yapılmalıdır.

* Salgın şiddeti artsa dahi risk grubundaki sağlık emekçilerinin tamamının geri plandaki hizmetlerde görevlendirilmeleri devam etmelidir.

* Çalışmaya yeni başlayan ya da yeni bir kurumda görevlendirilen sağlık emekçilerinin hem oryantasyon hem de koronavirüs salgını kapsamındaki eğitimleri tamamlanmadan çalışmalarına izin verilmemelidir.

* Sağlık emekçileri kendi risklerinin yanında, yakınlarına da virüs bulaştırma endişesi taşımaktadır. Misafirhane vb. olanakların arttırılmasının yanında buralarda kalacak sağlık emekçilerinin insana yaraşır koşullarda kalmaları, ihtiyaçları karşılanması, yemek, işyerine ulaşım gibi sorunları ücretsiz ve uygun şekilde çözülmelidir.

* Salgın hala sadece hastane temeli tespit edilmeye ve çözülmeye çalışılmaktadır. Salgınla sokak/mahalle/ilçe/il düzeyinde yapılacak düzenlemelerle hanelerde de tespit ve mücadele edilme yöntemlerine ağırlık verilmelidir. Hastaların ve temaslıların evde takibi için algoritmalar oluşturulmalıdır.

* Zorunlu olmayan üretim durdurulsun, ücretli izin sağlansın.”

Erden, “Sağlık Bakanlığı’nı uyarıyoruz. Sizin yönetim anlayışınız ve salgına yaklaşımız sağlık emekçilerin sağlığını tehdit ediyor” dedi.

SAĞLIKÇILARA ÇAĞRI

SES, sağlık emekçilerine de şöyle seslendi:

“Toplum ve kendi sağlığımız için öncelikle güvenliğimizi sağlayalım. Güvenliğimizi sağlamadan sağlık hizmeti üretmeyelim. Sağlığımızı ve güvenliğimizi yöneticilerin insafına bırakmadan sağlık emekçilerin kolektif iradesi ile oluşturacağımız iş yeri salgın komitelerinde örgütlenelim, sağlığımızın korunmasının güvencesi biz olalım.”

EN SON EKLENENLER