Sibel Yiğitalp ‘yurt yangını’yla ilgili soru önergesi verdi

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, 11 öğrenci ve 1 kadının hayatını kaybettiği,22 kişinin yaralandığı “Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu”nda çıkan yangınla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi. 

Yanıtlanması istemiyle sorulan sorular;

1)    Yangın çıkan kız öğrenci yurdu kime/hangi kuruma/tüzel kişiliğe aittir?  
2)    Bu yurtların imar denetimini kim yapmaktadır? Söz konusu yurtta en son denetim ne zaman yapılmıştır ve tespit edilen eksikler nelerdir?Yurtta yangın tatbikatı en son ne zaman yapılmıştır?
3)    Bu yangının sorumluları kimlerdir?
4)    Bu kursta çalışan kaç kişi vardır ve görevleri nedir?Çalışanların tamamı kayıtlı mıdır? Yurtlarda çalışabilecek liyakate sahip midirler? 
5)     ‘MEB Özel Öğrenci Yurtları Yönetmeliği’ne göre sadece lise ve üniversite öğrencileri için özel yurt açılabilir. Adana’da katledilen çocuklar 11-14 yaşları arasındadır ve ortaokul öğrencileridir. Yasalara aykırı olmasına rağmen bu çocukların bu yurtta kalmasına kim izin vermiştir? 
6)    Türkiye’de ilkokul öğrencilerine yurt açma izni verilmezken Türkiye’nin dört bir yanına yayılan  ‘cemaat’ yurtlarına Milli Eğitim Bakanlığı nasıl onay vermektedir?
7)    Yurt açığını gidermek, kamusal, parasız ve nitelikli barınma hakkı için politikalar üretmek kimin görevidir? Aileler neden cemaat yurtlarına muhtaç bırakılmaktadır?
8)    Öğrencilerin kaldığı üç katlı binanın çatısının ve duvarların ahşap olması, yönetmeliğe aykırı değil midir? Hükümetiniz tarafından yapılan açıklamada Haziran ayında yurtta geniş kapsamlı bir denetim yapıldığı belirtilmiştir. Bu geniş kapsamlı denetimin sonuçları nedir? Bu denetimde bu konuda bir uyarı yapılmış mıdır? Yapılmışsa konu ile ilgili denetim neden tekrarlanmamıştır? Yapılmadıysa yasal sorumluluk kime aittir?
9)    Yaralı öğrenciler ilçede gerekli sağlık koşulları olmadığı için ulaşım güçlüğü bulunan yol koşullarında sevk edilmek zorunda kalmışlardır. Aladağ ilçesinde 2011 yılında inşaatına başlanan 15 yataklı hastanenin 5 yıl geçmesine rağmen yüzde 4 ilerleme kaydedildiği Sağlık Bakanlığı’na ait internet sitesinde yer almaktadır. Bir ilçede hastane olmaması nasıl açıklayacaksınız?(EVRENSEL HABER MERKEZİ)

EN SON EKLENENLER