SOHR: Azerbaycan’a 2 bin 350 milis taşındı

Dağlık Karabağ’daki çatışmalar, ateşkes anlaşmalarına rağmen devam ederken SOHR, Türkiye’nin şu ana kadar şu ana kadar 2 bin 350 milisi bölgeye taşıdığını duyurdu

Dağlık Karabağ’da bir ayı aşkın süredir başlayan çatışmalar, devam ediyor. Çatışmalarda hastaneler, evler ve işyerleri füzelerin hedefi oluyor. Ermeni Haber Ajansı’na göre Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri 28 Ekim’de Artsakh’ın (Dağlık Karabağ) başkenti Stepanakert ve Şuşi şehrine doğru havadan bombardıman gerçekleştirdi. Başkent Stepanakert’teki (Xankendi, Hankendi) Doğum Hastanesi de vuruldu. 28 Ekim’de Divan-ı Harp Telegram kanalında yayınlanan habere göre, Türkiye yapımı KARGU Otonom Vurucu Döner Kanatlı Kamikaze İHA’ları (VİHA) cephede görüntülendi.

Habere göre Ermenistan Savunma Bakanlığı temsilcisi Artsrun Hovhannisyan, “Türkiye’nin ve teröristlerin desteğiyle savaş başlatan” dediği Azerbaycan ordusunun “sayısal ve teknolojik anlamda hakim olduğu büyük çapta üstünlüğünü yitirdiğini” savundu. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da halka seslenirken Karabağ’ın “yaralı da olsa ayakta” kaldığını belirtti. “Bu acı, ama kahramanca gidişatımız bize güven veriyor. Karabağ ayakta kalacak, çünkü irademiz ve ruhumuz sarsılmazdır. Azerbaycan’ın siyasi ve askeri yönetimi o kadar halkını zafer haberleriyle besledi ki herkes şimdi Karabağ’ın düşmesine dair haberini bekliyor, ama Azerbaycan toplumu bu haberi asla almayacak” dedi. Paşinyan’a göre Karabağ Savunma Ordusu tarafından verilecek karşılık “yıkıcı” olacak.

Artsakh Cumhurbaşkanı Arayik Harutyunyan 27 Ekim’de yaralandıktan dolayı Karabağ Savunma Bakanlığı görevinden alınan General Calal Harutyunyan’a en üst “Karabağ kahramanı” unvanı verildiğini duyurdu. Karabağ Savunma Ordusu “Azerbaycan askeri ve siyasi yönetimi savaş suçu işliyor” açıklaması yaptı.

Azerbaycan ise Ermeni güçlerini Berde kentine top atışıyla ve en az 21 sivili öldürmekle suçladı. Sputnik haberine göre Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Rusya, her zaman hem Azerbaycan hem de Ermenistan ile yakın ilişkiler sürdürdü ve günümüzde siyasi, ekonomik işbirliği bakımından Rusya, bu iki ülkeyle çok aktif şekilde etkileşim içinde, bizim komşumuz konumunda. Elbette bundan dolayı bu tür görüşmelerin birçoğu Rusya’da düzenlendi ancak Paşinyan döneminde bu görüşmeler olmadı. Artık bu görüşmelerin ne kadar etkili olacağını bilmiyorum. Ancak böyle bir teklif geldiğinde, biz her zaman olumlu baktık ve bakacağız” açıklaması yaptı. Aliyev, Zengilan, Fuzuli, Cebrail ve Qubadlı’da 13 köyün daha ele geçirildiğini de Twitter’dan yazdı. İtalya’nın Palermo kenti Belediye Meclisi ise 28 Ekim’de oybirliğiyle aldığı kararla Artsakh Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını resmen tanıdı.

SOHR  duyurdu

Bu arada Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi (SOHR) şu ana kadar 2 bin 350 milisin Azerbaycan’a gönderildiğini rapor etti. SOHR’a göre Eylül ayının sonundan ekim sonuna kadar 217 kişi Karabağ’da öldürüldü. Bunlardan 138’inin cenazesi Suriye topraklarına taşındı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna Nağdalyan, “Suriyeli ve Libyalı cihatçı teröristlerin bölgeye sevkiyatına dair inkar edilemez kanıtları artık örtbas edemeyen Türkiye, tekrar apaçık asılsız ve provokatif suçlamalar yoluyla uluslararası camiayı kandırma taktiğini seçti. Terörü destekleyen Türkiye ile Azerbaycan’ın, kendi ülkelerini uluslararası terör merkezi haline getirilmesine ve bu vebanın bölgede yayılmasına yönelik ortak çabalarını en sert şekilde kınıyoruz. Bütün bunlara karşı mücadele, bölgesel güvenlikten yana olan tüm güçlerin yakın işbirliğini gerektiriyor. İki komşumuzdan farklı olarak Ermenistan ve Artsakh, teröristlere ev sahipliği yapmıyor, onlara karşı mücadele veriyor” açıklaması yaptı.

1988 sonrası

1988’de Sumgayit’te ve 1990’de Bakü’de Ermenilere karşı pogromlar olunca, 26 Kasım 1991’de Azerbaycan Parlamentosu tarafından Dağlık Karabağ özerkliği kaldırılınca Ermeniler 1915’in tekrarlanacağı endişesi yaşadı. 10 Aralık 1991’de Dağlık Karabağ Meclisi bağımsızlık referandumu yaptı ve Azerbaycan’dan bağımsızlık kabul edildi. Yıllar içinde çatışmalar binlerce can alırken, onbinlerce insan mültecileşti. 5 Mayıs 1994’te Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Azerbaycan, Ermenistan, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti ve Rusya yetkilileri arasında Bişkek Protokolü imzalandı ve ateşkes yapıldı. Ancak ateşkes Temmuz 2020’de Tovuz Savaşı ile ve 27 Eylül 2020’de Azerbaycan’ın, TSK tatbikatı sonrası bölgede bıraktığı askeri güç ve silahlarla, bıraktığı SİHA filosuyla sınır hattı boyunca bütün cephelerde aniden harekete geçmesiyle bozuldu.

STEPANAKERT

EN SON EKLENENLER