Soma davasında ailelerin adalet kaygısı

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği facia ile ilgili açılan davada, 5’i tutuklu 51 sanığın yargılanmasına yarın devam edilecek. Yargılamanın seyrine ilişkin kaygılarını dile getiren hayatını kaybedenlerin aileleri, yitirdikleri 301 can için hak ve adalet arayışlarını sürdüreceklerini vurgulayıp, duruşmaya katılım çağırısında bulundu.
Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği maden faciası ile ilgili açılan davanın 20’inci duruşması yarın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edilecek. Yaklaşık 3 yıldır süren davayı, 17 Ekim’de görülen son duruşma öncesi Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından İzmir Hakimliğine atanan mahkeme heyetinin yerine atanan Elbistan Ağır Ceza Hakimi Salih Pehlivanoğlu yönetiyor.
Kamuoyunun ismini 2011 yılında Afşin Elbistan’da 11 işçinin yaşamını yitirdiği, 9 işçinin ise cenazesinin halen göçük altında olduğu maden faciasına ilişkin açılan davada, sanıklara sadece para cezası vermesiyle hatırladığı hakim Pehlivanoğülu’nun, görülen son duruşmada tutuklu sanıklardan Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’in tahliyesine karar verilmesi ile davada 5’i tutuklu 52 kişi yargılanıyor.
Tutuklu yargılanan diğer 5 isim ise şunlar: Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, Maden Mühendisi, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Maden Mühendisi Ertan Ersoy.
Davada 5’i tutuklu 8 kişi için “Olası kastla öldürme” suçundan 301 kez 20 ila 25 yıl arasında değişen hapis cezası , “Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama” suçundan ise 162 kez 2 ila 6 yıl arası hapis cezası isteniyor. 45 kişi hakkında ise, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma” suçundan 2 ila 15 yıl arasında hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
DAVA AVUKATLI KOZAĞAÇLI TUTUKLU
Facianın yaşandığı ilk günden itibaren ailelerin yanında olup, davanın avukatlığını üstlenen KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ise, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 13 Kasımda tutuklandığı için bu kez duruşmayı takip edemeyecek.
ADALET İÇİN YÜRÜYECEKLER
Her duruşma öncesi olduğu gibi yarın yine saat 08.30’da Akhisar Tren İstasyonu önünde bir araya gelecek olan mağdur aileler, adalet talebiyle buradan duruşmanın görüleceği Bülent Kültür Salonu’na kadar yürüyecek.
AİLELER KAYGILI 
Somalı mağdur ailelerden Can Çolak da itirazlarına rağmen Hakim Salih Pehlivanoğlu’nun mahkemeye atanmasından oldukça kaygılı.
Elbistan’da verilen kararın bir benzerinin Soma için verilmeyeceğinin bir garantisi olmadığını söyleyen Çolak, “Tahminlerimizde de yanılmadık. 17 Ekim’deki mahkemede bir tahliye kararı verildi. Suçlulardan hesabımızı sormak için adaletin ne yapması gerekiyorsa yapması gerektiğini tekrar tekrar haykıracağız. Bizler yitirdiğimiz 301 canımız için hak ve adalet arayışlarımızı sürdüreceğiz. Onları unutturmamak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
‘YAPILAN ATAMA HAYRİ HALAMET DEĞİL’
Görülecek duruşma öncesi Sosyal Haklar Derneği Soma Temsilciliği üyesi Kamil Kartal, dikkatleri davaya çekip, destek çağrısında bulundu.
Davanın sonuçlanma aşamasına geldiği bir devrede, siyasi bir müdahale ile savcılığın mütalaa vermesinin engellendiğini ileri süren Kartal, mahkeme heyetinin değiştirilmesine işaret etti. Kartal, bunların yanı sıra davaya İzmir merkezli katılan avukatların gözaltına alınmalarının yanı sıra Selçuk Kozağaçlının tutuklanmasının tesadüf olmadığı da kaydetti.
Yarın görülecek olan dava duruşmasının sonucuna dair, şimdiden bir şey söylemenin mümkün olmadığını dile getiren Kartal, “Çünkü dava sanki başa dönülmüş gibi görülüyor. Savcı mütalaa verilecek mi verilmeyecek mi bilmiyoruz. Davanın seyri başka bir noktaya gidecek. Davaya gerçekten hâkim olmuş ve 3 yıldır davayı sürdüren ve katliamın meydana geldiği ocakta teftişi bizzat yapan mahkeme heyeti yok. Onun yerine Elbistan’daki davada patronları kurtarmaya yönelik ve para verme cezası ile süreci bir biçimde noktalayan patronları koruyan bir heyetin mahkeme başkanının buraya atanması hayri alamet değil. Daha dosyaya hâkim olmadan gelir gelmez tahliyeye başlaması da, adrese teslim bir durum olması da görülüyor” dedi.
MA

EN SON EKLENENLER