Soykırımın tanınması istendi

Şengal Halk Meclisi, 2. Kongre sonuç bildirgesini açıkladı. Eş başkanlık sistemine geçildiğinin duyurulduğu bildirgede, ortak komutanlık, soykırımın tanınması ve sorumluların yargılanması istendi.

Şengal Halk Meclisi, 30 Mayıs’ta gerçekleştirdiği 2. Kongresi’nin sonuç bildirgesini kamuoyu ile paylaştı. Sonuç bildirgesinin başında, “Şengal Kurucu Meclisi, 30-31 Mayıs tarihleri arasında 2. Kongresi’ni gerçekleştirdi. Kongre, 400 delege ve Avrupa, Rojava ve daha birçok farklı alandan Êzidîler ve misafirlerin katılımıyla Şengal Dağı’nda yapıldı. Şengal halkının geleceğine dönük önemli kararlara gidildi ve yeni kurulan meclis üye sayısı 101 kişi olarak belirlendi” denildi.

ANF haberine göre, sonuç bildirgesinde şu ifadelere de yer verildi:

“Kongre, eş başkanlık tarzında bir sistemi esas almış ve uygulamaya koymuştur. Şengal’de kadınların verdiği büyük emek ve yarattığı direniş esas alınarak yapılan kongrede kadın iradesinin temsiliyetinin de esas alınmasına karar verilmiştir. Bunun için de kurulan bütün komün ve meclislerde bundan sonra eş başkanlık sistemi esas alınacaktır.

Bu iki yıllık çalışmanın sonunda Kurucu Meclis misyonunu yerine getirmiş ve kendisini Şengal Özerk Demokratik Meclisi olarak yeniden örgütlemiştir. İkinci kongre doğru bir iradeyi ortaya çıkarmış, görev ve sorumlulukların daha geniş kapsamlı olduğu yeni bir yönteme geçmiştir. Birinci kongrede yaşanan imkansızlar ve Şengal dağlarındaki zorlu şartlardan kaynaklanan durum aşılmış ve şu an demokratik özerklik eksenli irade ortaya konulmuş ve bir zemine oturtulmuştur. Kurulan bu Meclis, sorumluluk sahibi ve ulusal kurumlar nezdinde ve işgalci güçler ile ilgili durumlarda muhataplığı kavratacak güçtedir… Kongremiz, Êzidîleri korumayı esas alan tüm güç ve toplulukları tanımakta ve onlara ortak bir komutanlıkta birleşme çağrısı yapmaktadır.

Kongremiz, Êzidîlerin birliğini ve dayanışmasını oluşturmaya yönelik çabaları önemser ve destekler…

Êzidî toplumunun birliği ve geleceği için, siyasi görüşleri ve partileri her ne olursa olsun parti, aile, aşiret çıkarlarının ötesinde Êzidî toplumunun birliğini esas almaları çağrısını yapıyoruz. Yine bütün uluslararası kurumlara, 3 Ağustos 2014’te Şengal halkına yönelik olan tarihsel vahşeti soykırım olarak tanımaları çağrısında bulunuyoruz. Bu soykırıma yol açan ve bu soykırımı gerçekleştirenler, uluslararası mahkemelerde yargılanmalıdırlar. Êzidî toplumu, kadim bir kültür ve inanca sahip olup onlarca kez soykırımlarla karşılaşmış ve yok olma tehlikesiyle yüz yüze gelmiştir.”

EN SON EKLENENLER