Sudan’da muhalefet geçici yönetim organı önerisini kabul etti

30 yıl ülkeyi yöneten diktatör Ömer el Beşir’in devrilmesi ardından yönetime el koyan Geçici Askeri Konsey, geniş halk kesimlerinin taleplerini karşılamak yerine protestoları bastırmayı tercih etmişti.

Ancak protestoların devam etmesi karşısında Askeri Konsey, Etiyopya’nın arabuluculuğunda görüşmeleri kabul etmişti.

Etiyopya’nın müzakereler için görevlendirdiği Özel Temsilci Mahmud Drir’le görüşen iki muhalefet lideri, bu ülkenin yaptığı geçici bir yönetim organının kurulması fikrini kabul ettiklerini söyledi. AFP’ye konuşan yetkililerden Amjad Farid, Etiyopya’nın önerdiği geçici yönetim organının 8 sivil ve 7 askerden oluşacağını kaydetti.

Sudan Geçici Askeri Konseyi ile Özgürlük ve Değişim İttifakı arasında yapılan müzakerelerde son olarak geçiş döneminin 3 yıl olması ve bir geçici parlamentonun kurulmasında uzlaşılmıştı. Bu parlamentonun 300 üyesinin üçte ikisinin Özgürlük ve Değişim İttifakı’na verilmesi öngörülüyor.

Ancak söz konusu uzlaşının Askeri Konsey’den kabul görmemesi nedeniyle 20 Mayıs’ta görüşmeler sona ermişti. Son olarak dün bir açıklama yapan General Mohammed Hamdan Daglo da geçici parlamentonun üçte ikisinin protesto gösterilerine öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı’na verilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi.

EN SON EKLENENLER