‘Sur karakol kentine dönüştürülmek isteniyor’

Devletin intikamcı duygularla Sur’a yaklaştığını söyleyen SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, “Kürt halkının iradesini yıkmak için, Sur’un demografik yapısını bozmak istiyor. 7 bin yıllık tarihi yok etmek istiyor. Tarihi Sur kentini bir karakol kentine dönüştürmek istiyor” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü, Sur’da yaşanan yıkıma ilişkin il binalarında basın toplantısı düzenledi. Toplantının olduğu salona “Yıkım ve kültürel soykırıma hayır Sur için adalet” pankartı asıldı. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Yardımcısı ve Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Sözcüsü Fadime Çelebi, Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İstanbul İl Eş Başkanı Hülya Aydoğdu, HDP İl Yöneticisi Macide Şimşek ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya toplantıya katıldı.

SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, “Sur’da ve Kürdistan’ın diğer yerlerinde yapılmaya çalışılan şey Kürt özgürlük hareketi ve Kürtlerin iradesini yıkmaya dönüktür. Devlet böyle bir planla hareket ediyor. Bu 2014’te ‘Çöktürme planı’ ile ilgilidir” dedi. Bundan 15 gün önce Sur’a gittiğini söyleyen Kaya, Sur’un 7 bin yıllık bir tarihi geçmişi olduğunu ve kültürler ile dillerin burada bir birine eklenerek geldiğini kaydetti. Sur’un 2015’te UNESCO dünya mirası listesine alındığını dile getiren Kaya, “2015-2016 yıllarında Sur’a dönük, çok ciddi saldırı politikaları yürütüldü. Bu saldırı politikalarında 45 bin kişi göç ettirildi. Sur’un 18 mahallesi var. 16’sı içte bu mahallelerin ve 6’sı hiç kullanılmayacak durumda. İçerde Sur’da yaşayanlar dahil olmak üzere ne olup bittiğini bilmiyor. Yapılan şey oranın dümdüz hale getirildiğidir. Bir şeyden eminler. Karakollar yapılıyormuş. Onun dışında ne yapıldığına dair bir bilgiye sahip değiller” diye konuştu.

‘SUR KARAKOL KENTİ HALİNE GETİRİLMEK İSTENİYOR’

“Devlet intikamcı yaklaşımla burayı yerle bir etti” diyen Kaya, “Sur’un diğer mahalleleri de yıkım ile yüz yüze kalmış durumda. TOKİ yapılacakmış. Alipaşa mahallesinin büyük bir oranını yıkmışlar. Şimdi sıra Lalabey mahallesinde. Bununla da kalmayıp diğer mahalleleri de yıkacakları söyleniyor” diye belirtti. Sur’da göç ettirilen insanların TOKİ’ye yerleştirildiğini belirten Kaya, gittikleri yerlerin ekonomik ve kültürel olarak çok farklı olduğunu söyledi.

Kaya, Sur’dan çıkarılanların değil de başka insanların oraya yerleştireceği yönünde söylemlerin yoğun olduğunu kaydederek, “Rant için orayı kullanıyor. Hem siyasal hem demografik olarak yapıyı değiştirme çabası var” dedi. Çalışma yürüten demokratik örgütlerin söylediğine göre devletin kesinlikle Sur’a duyarsız kaldığını belirten Kaya, yıkım noktasında devletin ısrarcı olduğunu ifade etti. Diyarbakır’da devlet ne yapmaya çalışıyor diye soran Kaya, “Devlet intikamcı duygularla yaklaşıyor. Kürt halkının iradesini yıkmak için, Sur’un demografik yapısını bozmak istiyor. 7 bin yıllık tarihi yok etmek istiyor. Tarihi Sur kentini bir karakol kentine dönüştürmek istiyor” dedi. Kaya, son olarak 7 bin yıllık tarihin korunmasını istedi.

‘DEVLET İNTİKAM ALMAK İSTİYOR’

Sur’da yaşananların bütün halkların sorunu olduğunu kaydeden ESP Genel Başkan Yardımcısı ve SKM Sözcüsü Fadime Çelebi, geçen yıl gittikleri Sur’da bir vahşet ile karşılaştıklarını dile getirdi. Çelebi, “Sur’un kültürel ve tarihsel yapısı yok edilmek istenmişti. Hala bu devam ediyor. AKP’nin Kürt halkına yönelik topyekun saldırı kompsetini Sur’da da yürütmekte. Sur’u insansızlaştırmak istiyor. Sur’un direnişini hafızalardan silinmek isteniyor” dedi. Sur’un öz yönetim döneminde direnişin yaşandığı bir yer olarak tanımlayan Çelebi, “Bir yönü ile intikam alınmak isteniyor. Sur’u küçük bir yer olarak bakmamak gerekir, politik ve ideolojik olarak bir önemi var. Maddi manevi olarak daha fazla sahip çıkmamız lazım. Ulusalarasına ve dünya kamuoyuna taşımak gerekir” diyerek duyarlılık çağrısı yaptı.

‘ŞARK ISLAHAT PLANININ DEVAMI’

Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Göllü de, “Sermaye burayı ranta açıp demografisini değiştirmek istiyor. Sur’da çok ciddi bir direniş oldu. Öz yönetim direnişinin önemli yerlerinden biri idi. Bu hafızayı yok etmek ve parçalamak istiyor. İnsanların benzer bir direnişin parçası haline gelmesini istemiyorlar. Devlet insanları cezalandırmak istiyor. İnsanların barınma ve yaşama haklarını ellerinden alıp kentin dışına itmek istiyor” dedi.

DBP İstanbul İl Eş Başkanı Hülya Aydoğdu ise, Şark Islahat Planı’ndan bu yana yapılan göç ettirme ve soykırımların devamı olduğunu söyleyerek, “Özelde Sur, Cizre, Nusaybin gibi yerlerde büyük bir kısım öz yönetim alanında yıkılmış durumda. Önemli olan yaşanabilir yerler için bir şeyler yapmaktır. Sur bizim için semboldür. Ortak bir yaşam vardır orada. Ortak tarihsel hafıza ve dayanışma kültürü ortadan kaldırılmak isteniyor. Özünden kopartılarak yabancılaştırılmak isteniyor. Sermayeye peşkeş çekilmek isteniyor” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER