Sur Platformu’ndan çağrı: Sur’un sesine ses olalım

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu üyeleri ve HDP’li milletvekilleri, abluka altına alınan Sur’a giderek yıkıma tepki gösterdi. Platform Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğulları, “Alipaşa ve Lalebey halkının sesine ses olalım” çağrısı yaptı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesi Alipaşa ve Lalebey mahallelerinin sabah saatlerinde bariyerlerle abluka altına alınıp yıkıma başlanmasına tepkiler sürüyor. Mahalledeki tüm giriş ve çıkışları yasaklayan polis ablukanın içerisinde evi olan yurttaşların dahi alana girmesine izin vermiyor. Boş evlerin yıkıldığı mahallelerde nöbet başlatan Sur’un Yıkımına Hayır Platformu ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, iş makinelerini bariyerlerin dışına çıkarttı.

‘HALK EVİNE GİREMİYOR’

Platform Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğulları, 28 Kasım 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağını hatırlatarak, “O dönem yıkılmayan evler ‘Kentsel dönüşüm’ adı altında bugün yıkılıyor. Baskı ve zor aygıtlar kullanılarak, halk evlerinden göç ettirilmek isteniyor” dedi. Abluka altındaki mahallerde evlerin boşaltılmasına tepki gösteren Cizrelioğulları, “Halk evine giremiyor. Sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen yasak uygulamasıyla karşı karşıyayız. Mahalleli evini terk etmek istemiyor. Sur’a aidiyet hissediyorlar. Sur hiçbir zaman bu kadar yıkıma uğramadı. İş makineleri ile yıkımlar yapılıyor. Boş evler durduğu halde, insanlar evde iken kepçelerle yıkım yapılıyor” diye belirtti.

‘SUR HALKININTALEPLERİ BİZİM TALEPLERİMİZDİR’

Yıkıma karşı başlattıkları eylem ve etkinlikler kapsamında resmi makamlara yaptıkları başvuruların karşılıksız kaldığını ifade eden Cizrelioğulları, devamla şunları söyledi: “Sur halkının yıkımın durdurulması talebi var, bu talep bizim de talebimizdir. Dört aydır yıkımı durdurulması için mücadele ediyoruz.”

YIKIMA KARŞI ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

İlçede 103 gün süren sokağa çıkma yasağı sırasında yıkıma maruz kalan evlere ait enkazların Dicle Nehri’ne atıldığını ve halkın kendilerine ait eşyaları enkazlar arasında aradığını hatırlatan Cizrelioğulları, “Alipaşa ve Lalebey halkının sesine ses olalım” diyerek kent halkına yıkıma karşı ortak mücadele çağrısında bulundu. Cizrelioğulları, hükümetten de yıkımın durdurmasını istedi.

YİĞİTALP: DEVLET BU MUDUR?

Mülk sahiplerinin göçe zorlandığını dile getiren HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp da, “Yıkımın içerisindeyiz, insan evinin zorla yıkıldığı evlerin arasındayız. Bu kadar çeteleşmiş ve her şeyi ranta çeviren bir politika ile karşı karşıyayız. Arkasında hiçbir iz bırakmadan Sur’u betonlaştırmak istiyorlar. İnsanların iradesi dışında, geleceğini ve tarihini yok etmenin, hangi hukuki, ahlaki ve vicdani yönü var. Sadece o gün için para kazanan aileler, evlerinin eşyaları dışarı atılıyor. İnsanlar nerede yaşayacak, devlet demek bu mudur? Kamu güvenliği adına, bunu yapıyorlar. Kamu güvenliği kimin için sağlanıyor? Halk için mi? Müteahhit için mi?” diye sordu.

‘YASAK İLE RANT YÜRÜTÜLÜYOR’

Yiğitalp, devamla şunları söyledi: “Halen 6 mahallede yasak devam ediyor, burada da yasak ile rant yürütülüyor. Bu çocuklar yıkımı gördüler, unutmayacaklar. Çocukların tercihi ne olacak, nasıl güvenecek? Başbakan ve Cumhurbaşkanı sivil halka bunu yapamaz. Halkın yaşam alanları atalarından kaldı. Kimsenin hakkı yok. Israrla ve inatla; bu yıkımı durdurmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Binlerce yıllık insanlığın getirdiği tarihi topraklardır. İnsanların emeğine, geleceğine ve tarihe sahip çıkalım. Konya için tepki gösteren tarihçiler, Sur’a da sahip çıksınlar.”

Diyarbakır Valiliği ile randevu talebinde bulunan heyet, yapılacak görüşme ardından yıkıma karşı yürütülecek eylem ve etkinlikler hakkında açıklamada bulunacak.

Öte yandan mahallelerin bariyerler ile abluka altına alınması ardından sosyal medyada artan tepkiler, Trend Topic (TT) listesinin 1’inci sırasına yükseldi.

EN SON EKLENENLER