Sur’da buruk bayram

Ramazan Bayramı’ndan sonra evlerinin yıkılması endişesiyle yaşayan Surlular, bayramı buruk karşılıyor. Sur’un sokaklarında eskisi gibi çocuk sesleri de yükselmiyor.

Yıkım ve abluka altındaki Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Ramazan bayramı buruk geçiyor. Sokaklarında tek tük çocuğun gezdiği Sur’da, aileler bayramdan sonra devam edeceği belirtilen yıkım nedeniyle hüzün yaşıyor. Sur sakinleri, bayramın nasıl geçtiğini anlattı.

Yaklaşık 28 yıldır Alipaşa mahallesinde oturan Saime Öncü, eskiden bayramların çok güzel geçtiğini belirterek, “Şimdiki bayramlardan farklıydı. Ben çocukken hatırlıyorum, sabahın erken saatlerinde uyanırdık, poşetlerimizi alıp şeker toplamaya giderdik. Huzur, mutluluk vardı; ama şimdi her yemeği yiyebiliyoruz fakat huzur yok eski bayramın tadı yok. O bayramların tadı damağımda. Özellikle evimizin yıkılacağını öğrendiğim günden beri hiçbir şeyin tadı kalmadı. Bizim için bayramın bir anlamı yok. Bugün bayram ama ben bir lokma yemek bile yapmadım. İçimden gelmiyor. Bayram olduğunun farkında değilim” dedi.

‘ARKADAŞLARIMI ÇOK ÖZLÜYORUM’

11 yaşındaki Ferda Hanas adlı çocuk ise bayramın kendisi için bir anlam ifade etmediğini söyledi. Yaşından beklenmeyecek olgunlukta cümleler kuran Hanas, “Eskiden arkadaşlarımızla sokaklarda oyun oynayıp her yeri gezip şeker toplardık. Sabah kalktığımda eski bayramlar gibi olur diye önce yemeğimi yedim. Sonra sokağa indim. Ama kimse olmadığı için tekrar eve gittim. Burası yıkılacak diye arkadaşlarım evini taşıdılar. Arkadaşlarımı ve onlarla oynamayı çok özlüyorum. Arkadaşlarım olmadığı için mutlu değilim. Kendimi yalnız hissediyorum” dedi.

‘YIKIMIN OLDUĞU YERDE BAYRAM MI OLUR?’

Devletin kendilerini Sur’dan çıkarmak istediğini söyleyen Ercan Körtepe de devletin Sur’u katlettiğini vurguladı. Körtepe, “Eskiden bayramlarda sokaklar şen şakraktı, baştan sona kadar çocuklar dolar taşardı. Şimdi şeker verecek çocuk bulamıyoruz. Hani nerede bu çocuklar, kimse kalmadı. Toplasan buralarda 20 çocuk bulamazsın. Yapacaklarını yaptılar. Yıkımın olduğu yerde siz ne kadar bayramlaşabilirsiniz, ne kadar çocukları sevindirebilirsiniz? Bayram günü herkesin kapısı açıktı, çocuklar davetsiz içeri giriyordu. Büyükler şeker ve bayram harçlığı verirdi. Çocuklar da mutlu olurdu. Şimdi yıkım ile her şey bitirilmek isteniyor” diye konuştu.

‘BAYRAM BURUK GEÇİYOR’

Ailesine bayram ziyareti için gelen Aziz Kaya ise her tarafın yıkıldığına dikkat çekerek, “Her yer perişan ve dökük, her bir aile bir tarafa dağılmış. Bu ister istemez bizi derinden etkiliyor. Burada her şey farklı komşuluk var ben eskiden burada oturuyordum, ama bir ayağım hep burada. Çünkü burada komşuluk var, ilişkiler sıcak. Buralar yıkılınca bu ilişkiler de bitecek. Bu yüzden bayramımız buruk geçiyor” dedi.

SESSİZLİĞE ALIŞIK DEĞİLLER

Çeyrek asırdır Sur’un Alipaşa mahallesinde yaşayan, geçmişini bırakıp apartman dairesine hapsolmakla karşı karşıya kaldığını ifade eden Sultan Baş, evlendikten sonra Silvan’ın Şate köyünden Sur’a geldiğini ve 6 çocuğunu burada büyüttüğünü söyledi. “Buraları çok seviyorum, çünkü istediğim zaman kapımın ününde oturup, komşularımla muhabbet edebiliyorum” diyen Baş, apartmanda yaşamak istemediğini söyledi. Baş, 2 yıl önce yaşadığı Alipaşa mahallesinin kalabalık olduğunu, “Her yerde insanlar vardı. Herkes birbirini sorardı. Bir aile gibiydik. Akşama kadar 100 kişi gelip giderdi” diyerek, Sur’un sessizliğine alışık olmadığını belirtti. Sur’da bayramların keyifle geçtiğini, sabah erken saatte uyandıklarını dile getiren Baş, “Bayram Namazı.2na giderdik. Komşulara tek tek ziyaret eder, büyüklerin ellerinden öpülür, küçük çocuklara şeker verilirdi” diye konuştu.

‘BİZE BAYRAMI ZEHİR EDENLERİN BAYRAMI ZEHİR OLSUN’

Eskiden bayramı büyük bir coşku ve heyecanla karşıladıklarını belirten Zeynep Öncül ise topraklarını terk etmek istemediklerini söyledi. Öncül, zorla göçertilmek istendiğini belirterek, “Bugün bayram kapıya dayansalar biz ne yapacağız. Biz yoksul insanlarız. İşimiz yok, gidip başka yerde nasıl yaşarız? Allah hakkımızı bırakmasın, bize bayramı zehir edenlerin bayramları zehir olsun” diyerek, herkesi Sur’da bayramın 2’nci günü Sur halkıyla birlik olmaya, birlikte direnme çağrısı yaptı.Herkesin kendi ait olduğu yerde yaşaması gerektiğini belirten Öncül, Ramazan Bayramı’nın ise herkese eşitlik ve özgürlük getirmesi temennisinde bulundu.

BİZİMLE BİRLİK OLSUNLAR

Duyarlı herkesi Sur halkıyla birlik ve dayanışma içinde olmaya davet eden Hayriye Oruç ise Sur’daki son bayramlarının olmaması için sonuna kadar direneceklerini belirtti. Oruç, 47 yıldır Sur’da yaşadığını söyleyerek, “Nereye gidelim. Ölsem çıkmam buradan. Buradan Kürt halkına sesleniyorum gelip bizimle birlik olsunlar, hep birlikte yıkıma karşı direnelim” diye konuştu.

Öte yandan, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, yıkımı planlanan Alipaşa ve Lalebey mahalle sakinleriyle yarın saat 17.00’de toplu bayramlaşma etkinliği düzenleyecek.

EN SON EKLENENLER