Süreç bitti, kriz başladı

Benzin, mazot ve vergi ücretlerindeki artışların ikinci el araç piyasasını da vurduğu Wan’da araç alım ve satımının bitme noktasına geldiğini söyleyen galericiler, ‘Çözüm sürecinin bittiği gün ekonomik kriz başladı. Çünkü tüm bütçe savaşa gitmeye başladı’ dedi

Türkiye’de gün geçtikçe daha fazla hissedilen ekonomik kriz, tüm sektörleri derinden etkilemeye devam ediyor. Krizden en fazla etkilenen sektörlerden biri de araç alım-satım piyasası. Wan’da (Van) artan vergiler, mazot ve benzin fiyatlarının yanı sıra Motorlu Taşıt Vergisi’ndeki (MTV) artışın işlerini çok etkilediğini belirten Tuşba Galericiler Sitesi esnafı, kentte araç alım ve satımının neredeyse bitme noktasına gelmesinden şikayetçi.

Bütün halklar barış istiyor

Var olan krizden dolayı kentte ticaretin durduğunu ve esnafların çok zor halde olduğunu aktaran Tuşba Galericiler Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi Cesim Güneş sözlerine şöyle devam etti: “Her gün bir esnaf dükkan kapatıyor. Böyle devam ederse insanlar artık evlerine ekmek götüremeyecek duruma gelecek. Çözüm sürecinin bittiği gün kriz süreci başladı. Çözüm süreci döneminde herkesin durumu iyiydi. Herkes ticaret yapıyordu. Şu anda Türkiye’de çok büyük krizler var ve bu krizi herkes yaşıyor. Çözüm sürecinin son gününe kadar da insanlar ekmeklerini iyi kazanıyorlardı ama çözüm sürecinin bittiği gün itibariyle bu kriz başladı. Hepimiz barış sürecine geri dönmek ve güzel günlerin tekrar geri gelmesini istiyoruz. Bütün halklar barışı istiyor. Barış gelmediği sürece de işler iyi olmayacak. Çünkü tüm bütçe savaşa harcanıyor.”

Fiyatlar artıyor…

Uzun yıllardır araç alım satımı işi ile uğraşan esnaflardan Necmettin Siyahtaş da, Ekonomik krizden dolayı son yılların en kötü dönemini yaşadıklarını dile getirdi. Siyahtaş, “Nedeni ise vergi, mazot, benzin, ÖTV ve MTV’dir. Uygun araç alıp, satmadığımız zaman iş yapamıyoruz ama piyasada uygun araç bulmak da artık zor. Tüm araçların fiyatı iki katı arttı, fiyatlar arttıkça da alım gücü düştü. Mazot ve benzin fiyatları her gün artıyor insanlar araçlarına nasıl benzin-mazot koyacağını artık düşünmeye başladı. Yanı başımızdaki İran ve Irak’ta benzin fiyatları Türk parasıyla 1 TL’ye tekabül ederken, burada 6 TL olduğuna dikkat çeken Siyahtaş’a göre aradaki fark, siyasetten kaynaklanıyor.

Krizin nedeni savaş ortamı

Sektördeki en kötü yılı yaşadıklarını ifade ederek durumundan yakınan bir diğer galerici Hasan Kahraman ise, yaşadıkları ekonomik krizin nedeni süren savaş ortamı. Kahraman, “MTV’nin artış göstermesiyle işler bitti. 3 yıl önce buralarda durum daha iyiydi ve iş yapabiliyorduk. Şimdi ise iş yapamıyoruz ve bazen günlerce satacak araç bekliyoruz. Pazarda kalabalık var ama alım gücü yok. İnsanların alım gücü düştü. Vergi, benzin ve mazot fiyatları düşürülürse burada bir canlanma olur ama onun dışında da çözüm olmaz. Bu yaşanan savaş ve OHAL süreci her geçen gün işlerimizin üzerinde etkisini gösteriyor. Sadece bizim değil, tüm esnafların üzerinde baskısını gösteriyor” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER