Tahliyeler sorgulanıyor

Büyükada davasında aralarında Almanya vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu tutukluların tahliye edilmesinin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu telefon görüşmesi gerçekleştirirken, Alman basını tahliyeler karşısında, Almanya’nın ne tür taviz verdiğini sordu

Alman Der Spiegel dergisi, Büyükada davasındaki tahliyelerin, Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan arasındaki gizli pazarlığın sonucu olduğunu belirten haber yapmış, Gabriel de, Spiegel’e yaptığı açıklamada Steudtner’in serbest bırakılması yapılan arabulucuk ettiğini doğrulamıştı. Der Spiegel’in haberiyle ilgili şu ana kadar Türkiye’den resmi bir açıklama yapılmazken, Alman basını ise tahliyeler karşılığında Almanya’nın ne tür bir taviz verdiğini sordu. Nürnberger Zeitung’da yer alan yazıda,Türkiye’de yüzlerce gazetecinin cezaevinde olduğu hatırlatılarak, “Türkiye’nin imajı yerlerde. Erdoğan ve çevresindekiler, küreselleşme çağında bir sultan ve onun destekçilerinin bile kendilerini dışarıdaki dünyadan soyutlayamayacağını yavaş yavaş anlamaya başladı. Bir sonraki seçimlerde Erdoğan ektiğini biçecek” denildi.

Yargı göz kırpma kadar basit

Straubinger Tagblatt/Landshuter Zeitung gazetesi eski Almanya başbakanı Gerhard Schröder ve Erdoğan görüşmesinin Peter Steurdtner’in serbest bırakılmasındaki etkisini şöyle değerlendirdi: “Gerhard Schröder’in ‘dostluk ziyareti’ sonrası Türk yargısının, eski Alman başbakanı ve Erdoğan arasındaki görüşmeye acil olarak tepki vermesi, Türkiye’nin hukuk devletinden ne kadar uzak olduğunun ve politikanın bağımsız yargı üzerindeki etkinliğinin en çarpıcı örneği. Cumhurbaşkanlığı sarayından bir göz kırpış, Peter Steudtner’in tahliye edilmesine yetti. Bu durum aynı zamanda Steudtner’in tutukluluğunun daha başından beri hukuka aykırı olduğu ve hakkında yöneltilen iddiaların zoraki olduğunun da bir nevi kanıtı.”

Karşılığında ne verildi?

Rheinpfalz gazetesi Peter Steudtner’in serbest bırakılması konusunda Berlin’in olası rolününe ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor: “Eski başbakan Schröder, Türkiye’de tutuklu bulunan ve masum olduğu düşünülen Alman vatandaşların serbest bırakılmasını sağlamak için Türkiye’ye gönderildi. Eski Amerikan başkanları Clinton ve Carter da Kuzey Kore’de benzer bir şey yapmıştı. Yani Avrupa Birliği adayı olan Türkiye’nin geldiği nokta bu. Tüm heyecanımızla Peter Steudtner’e sormamız gereken bir soru var: Salıverilmesi karşılığında Berlin ne yaptı?”

Takas uygulandı

Die Welt gazetesi de Steudtner’în serbest bırakılmasına ilişkin olarak Berlin Ankara hattında yaşananları değerlendirdi: “Steudtner’in serbest bırakılması otomatik olarak Die Welt muhabiri Deniz Yücel’in de serbest bırakılacağı anlamına gelmiyor. Erdoğan onu en önemli rehinesi olarak elinde tutup ancak Almanya gereken bedeli ödediğinde mi serbest bırakmak istiyor? Deniz Yücel, Meşale Tolu ve diğer Alman vatandaşı siyasi tutukluların serbest kalması için Türkiye’nin temel taleplerini yerine getiren bir Alman hükümeti, insan ticaretinden suçlu bulunur ve demokrasiye bağlılığı konusundaki güvenilirliğini kaybeder.”

EN SON EKLENENLER